Skip to main content
Hírek2022. január 3.

Milyen a jó finn szauna, ahol a lélek is melegszik?

Építőpont Magazin
image

A finn szauna pozitív élettani hatásai széles körben ismertek. Használatához azonban már nem feltétlenül kell közfürdőkbe járnunk, hiszen otthon is építhető. Hogy milyet és hogyan, azt Sczigel Gáborral, az InfraVit vezetőjével vizsgáltuk meg.  

Mit jelent a szauna kifejezés?

Ha már a szaunázás foglalkoztat bennünket, akkor legyünk tisztában a jelentésével.

Finn eredetű, a “savu” (füst) szóból származik. Viszont a vonatkozó szótárak már egyértelműen finn gőzfürdő jelentésben értelmezik.  

Annak idején földbe - esetleg hóba - vájt üreget jelentett, később pedig félig vagy egészen földbe süllyesztett faépítményt. Természetesen a talajszint felett álló  „verejtékfürdőzésre” alkalmas házikót is így hívták.

Egy füstölő gerenda szauna

Az ősi hagyomány

A közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány. A közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített, speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték.

A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték, és egészen a XVII. század végéig használták. Mígnem a legtöbb európai országban az elmarasztaló orvosi és papi vélemények vetettek véget a használatának és további elterjedésének.

A skandinávok viszont megszakítás nélkül szaunáztak tovább. Évszázadokon vagy talán évezredeken keresztül a szauna felbecsülhetetlen jelentőségű szerepkörrel rendelkezett, ez volt az a hely, ahol a finnek nemcsak fizikailag, de szellemileg is megtisztultak. A szauna hitet, bizalmat jelentett az embereknek lélektanilag és az egymás közötti szociális kapcsolataikban is. A forró kövek vízzel történő locsolása mágikus varázslatra emlékeztetett, és az ilyenkor keletkező gőzt a finnek “löyly”- nek hívták, mely gyakorlatilag szellemet jelent.

Díszes szaunaházikó egy finnországi vízparton

A szauna reneszánsza a XX. században

A ma emberének – ha igazán egy jó szaunát szeretne – feltétlenül ismernie kell az alapvető építési irányelveket, szokásokat, és fontos, hogy a régmúlt ősi tapasztalataiból kiindulva, a múlt és a jelen közötti átmenet folyamatos legyen. Már a régmúltban is közismertek voltak a különböző izzasztó fürdők világszerte a primitív és a kulturált népek között egyaránt. Jól ismertek voltak a magasabb társadalmi rétegeknél az ősi Indiában, Görögországban, Rómában, az iszlám országokban és a középkori Európában. Az izzasztó fürdőket egyszerű emberek használták például Írországban és az alpesi területeken a 19. századig. A XX. században az olimpiai mozgalom segítette a szauna újbóli elterjedését.

Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépíttettek egy szaunát. Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna ismét meghódította Európát.

A melegnek és bizonyos anyagok antibakteriális hatású füstjének köszönhetően a szauna a ház leghigiénikusabb helyisége volt, és éppen ezért kitűnő lehetőséget biztosított a kisgyermekek tisztálkodásához is. A finn asszonyok például generációkon keresztül a szaunában biztonsággal hozták a világra újszülötteiket. A finneket azért nevezhetjük igazán a szauna kultúra meghonosítóinak, mert minden más népnél jobban náluk maradt meg ennek ősi hagyománya, a többi népcsoportnál pedig mindenütt kisebb, vagy nagyobb mértékben ugyan, de megváltozott.

Pozitív hatásai

A modern, civilizált életnek számos olyan hatása van, mely során toxikus (méreg-) anyagok kerülnek a szervezetbe. Méregtelenítésnek nevezzük azt a folyamatot, mely során segítséget nyújtunk szervezetünknek a benne felhalmozódott méreganyagok kiválasztására.

A szauna rendszeres használata az orvosi kutatások és a több évszázados tapasztalatok alapján bizonyítottan méregtelenít, javítja a közérzetet, fiatalossá teszi a bőrt, fizikailag és szellemileg is felfrissít.

A pihenés, a relaxáció, a felfrissülés, méregtelenítés és az egészséges életmód mindenkinek igénye. Szaunázáskor, hogy szervezetünk ne melegedjen túl, az izzadás gondoskodik a hűtésről, mely során méreganyagok távoznak a bőrön keresztül a szervezetből. Megnövekszik az erekben lévő vérmennyiség, a véredények kitágulnak. A szaunázást követő hideg zuhany alkalmazásakor a véredények villámgyorsan újra összehúzódnak. Szaunázáskor éppen ezt akarjuk elérni a forró levegő és a hideg víz váltogatásával, eddzük a keringési rendszerünket, testünket szívósabbá tesszük és fokozzuk az ellenálló képességünket. A gőz és a verejték fellazítja a hámpikkelyeket a bőr felszínén, az elszarusodott sejtek leválnak, majd a porral, a zsírszemcsékkel, baktériumokkal együtt lemosódnak.

A finn szauna lényege a szabályozható hő és páratartalom. Az izzadás intenzitását jelentősen befolyásolja a páratartalom, ami a kövek locsolásával szabályozható.

Fontos kellék a dézsa, amelyből a vizet a forró kövekre locsoljuk

Az ideális hőfok

A hőmérsékletet, illetve a páratartalmat ellenőrizendő legyen mindig felszerelve hőmérő, lehetőleg higrométerrel kombinálva!

A szervezetben a pozitív élettani folyamatokat elindító szaunázási hőmérséklet 75-95 C között van.

A szaunázás emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását ma már senki sem vitatja, sőt orvosi vizsgálatokkal is alátámasztják ennek eredményeit.

Ezt jelzi és bizonyítja az is, hogy a finn gyerekek a legegészségesebbek a világon. A szaunázás nemcsak kellemes relaxációs időtöltés, a pihenés ideális módja, a szépség forrása, hanem egészségünk megóvásában is komoly szerepet játszik, feltéve, ha betartjuk az általános szaunázási alapszabályokat.

Ne felejtsük a mérőt!

A mai korszerű finn szauna

Bár a világ bizonyos tájain még ma is használatban vannak gödör, gerenda és a füst szaunák, nálunk a legelterjedtebbek a korszerű finn szaunák. A szakszerűen felépített szauna fala többrétegű szigetelést rejt (szendvics szerkezet), ugyanakkor legalább ilyen fontos a megfelelő szellőzés megoldása is. A jó közérzet eléréséhez friss levegőre van szükség, így gondoskodni kell a levegő megfelelő áramoltatásáról.

Mivel az építési technikák különbözőségei okán még az azonos falvastagságú szaunák hőtartási tényezője is eltérő lehet, fontos gondos körültekintéssel választani.

Fiin szauna, ahol a lélek is melegszik

Méretek

A szauna méretét meghatározza, hogy hányan akarják használni, ülő vagy fekvő testhelyzetben vannak szívesebben a kabinban.

Ha van elég hely, akkor minimum szélességként a 180 cm javasolt, hiszen ebben az esetben kényelmesen lehet fekvő helyzetben is használni. Mélysége pedig 120 cm-től (egy szintes pad) tetszőleges méretig terjedhet.

Általános tervezési szempont, hogy a padok mélysége 60-70 cm. A belső elrendezésben számolni kell azzal, hogy a kiválasztott kályha köré védőrács is kerül, illetve minimális helyet kell hagyni a közlekedéshez is.

A hőtartó képesség

A finn szauna használhatóságát és hatékonyságát a szauna kabin hőtartási képessége határozza meg, tehát az a tulajdonsága, hogy a szigetelt falak segítségével milyen mértékben képes a kabin az előállított hőt és páratartalmat megtartani. Az egyedi tervezésű szendvics szerkezetű panelekből felépített  kabinok ebből a szempontból a kiváló hőtartási tényezővel bíró gerenda szaunákhoz közelítenek.

Milyen anyagokból készüljön?

A finn szaunában a folyamatosan változó páratartalom, a magas hőmérséklet megköveteli a felhasznált anyagokkal szemben a legjobb minőséget, a fa szárazságát, az alapanyag speciális kialakítását, a tökéletes megmunkálást, gyártás folyamán pedig a szakértelmet.

„A magunk részéről - mondja Sczigel Gábor -  a szauna felépítéséhez a több rétegből álló, 7,5 cm falvastagsággal bíró, szendvics szerkezetű falának borításához többfajta, első osztályú, szárított szauna lambériákat ajánlunk.”

A célra kiváló alapanyag a lucfenyő, a csomómentes fenyő, a nyár, a vörös éger, a hőkezelt éger, a hemlock vagy a vöröscédrus.

Finn fehér rezgőnyár a lambéria és a belső berendezés;, himalájai sótégla;  csillagos égbolt megvilágítás a mennyezeten, magasított kályhavédő

A kabin ideális berendezése

A padok esetében a felhasznált faanyagok körét szűkíti az a követelmény, hogy

nem melegedhetnek fel túlságosan és a nedvességgel szemben is fokozottan ellenállónak kell lenniük.

Erre a célra általában csomómentes abachi vagy antiaris fa a legalkalmasabb. A pad lehet még nyárfából, hőkezelt nyárfából is. Nagyjából ezek a szempontok jelölik ki a háttámla készítésének lehetőségeit is, azzal a különbséggel, hogy az egyéni igényeknek, kényelmi és esztétikai szempontoknak megfelelően sokféle formában gyárthatók. A pad és a háttámla anyagával egyező a lábrács, amellyel szemben - mivel általában hidegburkolatra helyezik  - követelmény, hogy a könnyebb tisztíthatóság kedvéért kivehető legyen.

Belső burkolat: lucfenyő lambéria; finn fehér rezgőnyár belső berendezés; biztonsági üvegajtó

A szauna lelke a kályha

A szauna hatékony működésének fontos feltétele a kályha teljesítőképessége. A megfelelő szauna kályha  a kabin méretének függvénye.  A kályha kiválasztásánál igen széles lehetőségek állnak rendelkezésre.

A legkényelmesebben mindenképpen az elektromos típusok üzemeltethetők: belső vagy külső vezérléssel, illetve hőtárolós formában kaphatók.

A vásárlás előtt viszont érdemes ellenőrizni, hogy a ház elektromos hálózata ki tudja-e szolgálni a berendezést. Archaikusabb, természetesebb megoldás a fatüzeléses vagy a füstös szauna kályha. A fűtőtest köré kerüljön fából készült védőkeret, a szauna falainak azokra a felületeire pedig, amelyek a kicsapó forró levegővel közvetlen érintkezésbe kerülnek ajánlott fémből vagy kőből való légterelőt szerelni.

Ajtó, ablak a szaunán

Színes, edzett, 600 x 1800 x 8 mm biztonsági üvegajtó fa fogantyúval, pánttal ellátva jó megoldás. Viszont ettől eltérő  egyedi elképzelések is megvalósíthatók, és egyedi gyártás esetén persze tetszőleges méretű ablak is elhelyezhető. Sőt!

Az üvegfalból épített kabin önmagában látványossága lehet az otthonnak.

Választhatók teli üveg falak vagy egyedi panoráma üvegablakok. Színük lehet barna vagy hagyományos víztiszta. Az üvegfelületek kapcsolódására is többféle technológia létezik.

Hőkezelt fenyő külső burkolat, színtelen biztonsági panoráma üvegablak, finn fehér rezgőnyár a belső berendezéshez,lucfenyő lambéria a belső burkolat. himalájai sótéglák LED-del megvilágítva, üveg-üveg kapcsolódás

A szauna fényei

A szaunázás hangulatához illő bensőséges világítás a különböző színű, formájú lámpabúrák biztosítják. Ezekből igen széles választék áll rendelkezésre.

Egészséges és tetszetős változat, amikor a beépített himalájai sótéglák mögül sejlenek fel a fények

vagy LED-ek idézik a csillagos égboltot a mennyezeten.

Egy kültéri, a teraszon is felállítható darab

A szellőzés

A forró levegő keringése több szempontból fontos a szaunázók folyamatos oxigén-ellátása, valamint a szauna kályha által elindított meleglevegő-körforgás biztosítása érdekében.

Egy jó kabinban tehát a megfelelő helyeken szellőzőnyílásokat kell elhelyezni és a körforgást állítható szellőzőgombával  hatékonnyá és kontrollálhatóvá tenni.

 

Ajánlott cikkek