Skip to main content
Hírek2022. január 31.

Hogyan történjen az okosotthon tervezése?

Építőpont Magazin
image

Egy okosotthonnak jellemzően már a megtervezése is óriási odafigyelést és szakértelmet igényel. Lássuk lépésről-lépésre, hogy mire kell odafigyelnünk! Ebben voltak segítségünkre a Chameleon Smart Home Zrt. szakemberei.

A magyar lakosság körében is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az okosotthonos megoldások iránt. Nem véletlenül, hiszen egy jól működő és komplett rendszer nemcsak rendkívül kényelmes, hanem rengeteg energiát, ezáltal pedig pénzt is tud spórolni nekünk. Bár alapvető jelenség, hogy sokan megelégszenek a részegységekkel, és nem komplett okosotthonokban gondolkoznak, de rengeteg esetben ennél is nagyobb gondot okoz bizonyos kapcsolódó alapismeretek hiánya.

Nem kizárt ugyanis, hogy bár sokan hallottak már ezt-azt az okosotthonokról, azt azonban nem tudják, miként kezdjenek neki a tervezésnek, azaz milyen alapokra van szükségük ahhoz, hogy egy ilyen ingatlanban élhessenek.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az okosotthon tervezésébe kezdők számára

A legfontosabb:  mire van szükségünk?

Rendkívül lényeges szempont egy okosotthon alapjainak megtervezésekor, hogy konkrét elképzeléseink legyenek róla: nekünk mire lenne szükségünk egy ilyen ingatlanban. Milyen kényelmi és takarékossághoz kapcsolódó funkciókat szeretnénk, melyeket tudnánk majd aktívan használni, hiszen az egyes részegységek mind külön infrastrukturális hátteret igényelnek.

Ha pl. egy okosredőnyt akarunk a lakásba, akkor az elektromos hálózat tervezésekor már eleve úgy kell gondolkodni, hogy az ablaknyílások megfelelő pontjainál meglegyenek a szükséges kiállások, melyekhez az árnyékolót és az érzékelőket csatlakoztatni lehet.

Amennyiben szükséges, kérjük okosotthon szakértő segítségét, hiszen a tapasztalat ilyenkor rengeteg pénzt és kellemetlenséget megspórolhat a beruházónak. Ha például már a kiépítés után szeretnénk bizonyos funkciókat elhelyezni a rendszerben, arra nem biztos, hogy lehetőségünk lesz úgy, hogy ne kelljen mélyen a zsebünkbe nyúlni hozzá. Szóval tervezzünk helyiségről-helyiségre és az egész ingatlanra vonatkozóan is.

Szabályozza az árnyékolástechnikai eszközöket, nyílászárókat

Naprakész ismeretek nélkül nem megy

Az előbbi ponthoz szorosan kapcsolódik, gyakorlatilag belőle következik, hogy egy okosotthon tervezéséhez elengedhetetlen lesz némi alapismeret megszerzése. Nyilván ezt egy szakértő mellett minimálisra redukálhatjuk, de ne feledjük: az építőipar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatáról van szó, gyakorlatilag napi szinten jelennek meg az új fejlesztések, miközben a termékek tekintetében is folyamatosak az innovációk, az újdonságok.

Tisztában kell lenni tehát az okosotthonok adta lehetőségekkel, hogy már eleve egy jövőálló megoldásban gondolkodjunk. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy egy ilyen ingatlan nem más, mint applikációval irányítható rendszerek összessége. Ez azonban csak egy rosszul tervezett épület esetében helytálló kijelentés!

A komplett okosotthonos rendszert ugyanis jellemzően egy felületről lehet irányítani, képes fogadni a hangutasításokat, de leginkább akkor működik jól, ha beállításaink függvényében helyettünk dolgozik, automatikusan állítja a fűtést, a hűtést, a világítást, a szellőzést, az árnyékolókat, méghozzá maximális kényelmünkért, illetve a takarékoskodás szempontjai szerint - egy komfortos, egészséges otthonért.

A valódi okosotthon ugyanis szinergikus: működésének az alapja az információcsere és a visszacsatolás. Több szempontból is feldolgozza a lakásbéli vagy távolabbi alrendszerek (pl. az autónk) felől érkező jelzéseket. Az értékelés nyomán intelligensen végzi a kívánt cél érdekében az eszközök vezérlését. Ha pl. úgy van programozva, és tudja, milyen hőmérsékletet szeretnénk megérkeztünkkor, akkor megnézi, hogy éppen úton vagyunk-e hazafelé, elemzi az adott időjárási feltételeket, ellenőrzi a fűtő vagy hűtő berendezés aktuális teljesítményét stb. Ezek alapján a legoptimálisabb választás eredményeként kezdi meg annak az eszköznek a vezérlését, amellyel a kívánt állapotváltoztatás elérhető. Ha csökkenteni szükséges a lakás hőmérsékletét, ezt nem mindig a légkondicionáló nagyobb fokozatra kapcsolásával fogja elérni, lehetséges, hogy csupán a délre néző, éppen napsütötte ablakoknál ereszti le a redőnyt. Ahhoz hogy a lakókat barátságos meleg fogadja a téli hónapokban is, nem feltétlenül a kazánt vagy hőszivattyút fogja szorgosabb munkára, mert azt is elegendőnek találhatja a rendszer, hogy csökkenti az automatikusan működtetett szellőztetések idejét. Mindeközben - a ház idegrendszereként – figyel arra, hogy a gazdát - a felismerőrendszer aktiválása okán - nyitott ajtó várja, a megfelelő fény, esetleg a kedvenc zenéje fogadja. Az okosotthon tehát egy komplex, dinamikus szisztéma a ház szolgáltatásainak legoptimálisabb és legösszehangoltabb működtetésének irányítására.

Vezérli a világítási rendszert

Mindig komplex rendszerben gondolkozzunk!

A fentiek értelmében tehát már a tervezéskor úgy képzeljük el okosotthonunkat, mint olyan intelligens részegységek összességét, melyek nemcsak külön-külön működőképesek, hanem egy nagy egységként tudják szolgálni a már felvázolt kritériumokat!

Ha van egy automatizált garázskapunk vagy egy érzékelővel működő világításrendszerünk, és ezekhez külön applikációk tartoznak, attól lakásunkat még nem nevezhetjük okosotthonnak, legfeljebb egy olyan háznak, ahol akadnak intelligens funkciók.

A komplex rendszer – egy teljesen általános példával élve az –, amikor a garázskapu automatikusan kinyit, felkapcsol a világítás, kikapcsol a riasztó, kinyit a bejárató ajtó, rögtön a beállításainkhoz igazodik a termosztát és így tovább. A ház tehát felismeri, hogy hazaérünk, és anélkül teljesíti minden kívánságunkat, hogy applikációk tucatjaiban keresgéltünk volna. Ilyen az igazi összetett szisztéma, amelyet már a tervezéskor meg kell célozni.

Gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről

Mennyire elérhető ez számomra?

Noha tény és való, hogy ha valaki luxusszintű funkciókat szeretne a lakásában tudni, akkor azt az okosotthonnal érheti el, de ezek ma már az anyagiak szempontjából megfizethető alternatívák. Ne feledjük, néhány éven belül az okosotthon alapvető kívánalom-, gyakorlatilag egy sztenderd lesz, és ha legalább egy bővíthető alaprendszer ki lett építve, akkor már óriási előnnyel indulunk.

A megfelelő rendszer kiválasztása mindennek a kulcsa

Ha eldöntöttük, hogy elméleti szinten milyen lehetőségeket szeretnénk viszontlátni okosotthonunkban, a következő kulcsfontosságú kérdés a megfelelő rendszer kiválasztása lesz. Ezen a ponton ma már több lehetőség áll az emberek rendelkezésére, és sokan beleesnek abba a hibába, hogy valamelyik nagy és ismert gyártó mellett voksolnak, így az Apple Homekit vagy a Google Home lesz a kiválasztott, ami nem rossz döntés, de csak akkor, ha zárt rendszerben gondolkozunk.

Ezek a szisztémák ugyanis önmagukban nem garantálják, hogy a későbbiekben új elemekkel vagy részegységekkel tudjuk bővíteni a lakás okos rendszerér, ami komoly fejtörést, akár a komplett addigi szisztéma cseréjét eredményezheti. Az olyan nyitott rendszer, mint pl. a Chameleon Okos Otthon megoldása, jövőálló alternatívaként rengeteg előnyt nyújthat.

Egyrészt például segít abban, hogy egy zárt rendszer megnyíljon, és - a nyitott rendszert egyfajta tolmácsként is működtetve - olyan eszközökkel bővíthessük házunkat, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Pl. a kinézett termosztát nem tudott kommunikálni az árnyékolókkal vagy fordítva. A nyitott rendszer kompatibilis a jövő eszközeivel.  Ez azért fontos, mert garantált, hogy évek múlva is tudjuk majd aktuális termékekkel és funkciókkal bővíteni a lakást, tehát gyakorlatilag képesek leszünk haladni a korral. Egy zárt rendszer ezt nem teszi lehetővé!

Kapcsolatot tart az autónkkal, azaz onnan is kiadhatunk parancsokat

Vezetékkel vagy vezeték nélkül?

A megfelelő alaprendszer kiválasztása mellett egy okosotthon tervezésekor alapvető kérdéskör még, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli megoldásra szeretnénk-e felépíteni az ingatlant? Nagyon lényeges ezt már a legelején leszögezni, hiszen a tervezéskor dönteni kell a kábelcsatornák, a szerelődobozok és az egyéb kiegészítők elhelyezéséről.

Noha vannak olyan esetek – például egy kész lakóház esetén –, amikor a vezeték nélküli megoldás lehet a legjobb, de ha tehetjük, érdemes lehet inkább a vezetékes alternatíva mellett dönteni.

Ennek az oka, hogy ilyen esetben

  • stabilabbnak nevezhetjük a kapcsolatot;
  • biztosított a folyamatosabb adatkommunikáció;
  • garantáltan nem veszíti el a jelet;
  • nem kell a karbantartásról, a folyamatos elemcserékről gondoskodnunk;
  • és leveszi a terhet a vállunkról, hogy minden héten foglalkozni kelljen valamivel.

Nem mindegy, hogy felújítunk vagy építünk

A tervezés során figyelembe kell vennünk, hogy leendő okosotthonunk eleve úgy épüljön, hogy kiszolgálja a kapcsolódó igényeket, vagy egy felújítandó ingatlan már meglévő falaihoz és elrendezéséhez kell igazítanunk a háttérrendszert. Egy új ház esetén ugyanis hosszú idő, amíg a tervezéstől eljutunk a kivitelezésig, több időnk és lehetőségünk van átgondolni mindent, alapvetően határtalan szabadság vár ránk.

Egy felújításkor viszont ezzel nem számolhatunk. Nagyon gyorsan történik minden, sietősen kell dönteni, nincs elég idő átgondolni a lehetőségeket, ezáltal sokkal nagyobb szükség lehet egy szakértő bevonására. Nyilván egy nyitott rendszerrel és egy alapos kábelezéssel soha nem hibázhatunk nagyot, de a megfontoltság különösen lényeges lesz.

Őrzi a biztonságunkat

Legalább Smarthome Ready legyen az ingatlanunk!

Bizonyára sokan vannak úgy, hogy bár szeretnének egy igazi okosotthonban élni, azonban éppen akkor nem tudnak akkora összeget rááldozni, hogy abból egy teljes rendszer szülessen. Ez alapvetően nem probléma abban az esetben,

ha már a tervezésnél odafigyelünk, és ingatlanunk legalább a Smarthome Ready titulust megszerzi közben.

Ez gyakorlatilag egy minimális külön költségekkel megvalósítható előkábelezés, mely felkészíti az egész lakást arra, hogy később akár modulárisan, tehát részegységenként haladva beépíthessük a különféle eszközöket és részegységeket. Ha ugyanis a falban ott vannak a kábelcsatornák, a kábelek, a szerelődobozok és minden kulcsfontosságú helyre el van húzva az elektromos hálózat, akkor később már egy megfelelően nyitott, folyamatosan bővíthető rendszerrel szép fokozatosan ki tudjuk építeni az okosotthonos funkciókat.

 

 

Ajánlott cikkek