Skip to main content
Legolvasottabb2021. május 21.

Hol élünk? Lakáspiaci körkép Magyarországon

Nagy Szabolcs
image

Számos körülmény befolyásolja, hogy ki, hol lakik. Ezek közül az egyik elsődlegestényező az anyagi helyzet, de persze a kérdés nem annyira egyszerű, hogy mindenki olyan lakást, házat vesz, amilyet megengedhet magának.

Igaz, hogy manapság ezt a tényt árnyalja a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése, amely állami lakástámogatásként segít a probléma megoldásában.

Van azonban néhány fontos feltétel. A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen.

Az otthonválasztást számos egyéb szempont befolyásolja. Az alábbiakban áttekintjük a hazai ingatlanpiac helyzetét a legutóbbi kutatások, felmérések figyelembe vételével.

Az ingatlanpiacra tavaly rányomta bélyegét a világjárvány, és annak hatásai. Ez azonban nem jelenti, hogy az árak mélyrepülésbe kezdtek volna, sőt. Inkább a tranzakciók száma csökkent némileg 2019-hez képest, de az árak emelkedése – bár üteme lassult – nem állt meg. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az otthonteremtési kedvezmény, illetve a csok hitel vásárlásélénkítő hatása is.

A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen.

Továbbra is a legdrágább a főváros, megyei összehasonlításban pedig a megyeszékhelyek.

Íme, egy statisztika arról, melyik megyében milyen négyzetméteráron juthatunk ingatlanhoz:

Megyék Négyzetméterár

Magyarországi átlag: 500 ezer Ft

Bács-Kiskun megye: 360 ezer Ft

Baranya megye: 305 ezer Ft

Békés megye: 152 ezer Ft

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 230 ezer Ft

Budapest: 774 ezer Ft

Csongrád-Csanád megye: 344 ezer Ft

Fejér megye: 412 ezer Ft

Győr-Moson-Sopron megye: 429 ezer Ft

Hajdú-Bihar megye: 467 ezer Ft

Heves megye: 248 ezer Ft

Jász-Nagykun-Szolnok megye: 197 ezer Ft

Komárom-Esztergom megye: 321 ezer Ft

Nógrád megye: 124 ezer Ft

Pest megye: 460 ezer Ft

Somogy megye: 466 ezer Ft

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 315 ezer Ft

Tolna megye: 175 ezer Ft

Vas megye: 402 ezer Ft

Veszprém megye: 424 ezer Ft

Zala megye: 300 ezer Ft

Forrás: https://koltozzbe.hu/

(A felmérés a 2020 novemberi árakat tükrözi.)

A statisztikából látható, hogy Budapesten a legdrágábbak a lakások, Nógrád megyében juthatunk a legolcsóbban ingatlanhoz. Elemzők azt is megállapították, hogy a vírushelyzet miatt a befektetési célú ingatlanvásárlás – amely legfőképp Budapest belső kerületeit, a preferált budai részeket, valamint a megyeszékhelyeket érinti – drasztikusan visszaesett. Egyrészt, mert a rövid távra kiadott, turistákat váró ingatlanok üresen maradtak, másrészt a külföldi befektetők aktivitása is csökkent a beutazási korlátozások miatt.

Fővárosi körkép

A 161 budapesti irányítószám-körzetből 123 esetében végezte el az éves összehasonlítást az OTP Lakóingatlan Értéktérképe. Azokat vették figyelembe, ahol 2020-ban legalább 10 értékelhető adásvétel történt.

Ennek alapján, egy év alatt közel 38 százalékkal drágult, és ezzel élen áll a fővárosban a 1204-es körzet, a XX. kerület központi része. Emellett a 1125-ös (XII. kerület, Istenhegy-Kútvölgy-Virányos) és a 1171-es (XVII. kerület, Rákoscsaba-Rákoskert) körzet árnövekedése haladja még meg a 30 százalékot.

A legdrágább V. kerületi körzeteket a 1065-ös irányítószám (VI. kerület, Belső-Terézváros egy része) idén megelőzte; egyedül itt lépi át néhány ezer forinttal az egymilliós szintet az átlagos négyzetméterár. (Ide tartozik az úgynevezett bulinegyed.) A 900 ezres szintet emellett még tíz, a 800 ezres limitet pedig további 11 irányítószám-körzet haladja meg, mind a budai és a pesti belvárosi kerületekben.

Hol a legjobb élni?

Budapesten az I. és az V. kerületben, vidéken pedig Egerben és Veszprémben a legjobb élni – derül ki a rangsorból, amelyben a 20 ezret meghaladó népeséggel rendelkező városokat vizsgálták.

Életminőség szempontjából értékelték a városokat, vizsgálták a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatást és az ingázást.

Az elemzők megállapították, hogy a tavalyi listához képest nincs lényegi különbség, az első kilenc helyen továbbra is a fővárosi kerületek állnak: A listát az I. és az V. kerület vezeti, amelyek után a pesti belváros további kerületei következnek (VI., VII., IX., XIII.), valamint a budai oldalról a II., a XI. és a XII. kerület. A vidéki települések közül Veszprém és Eger áll a lista élén, ami főként azzal magyarázható, hogy az itt élők jutnak be leghamarabb a munkahelyükre. Ezek után következik Székesfehérvár és Pécs, amelyektől alig maradt el Szeged, illetve Debrecen és Győr.

A főváros környékén

A kutatás kitért az agglomeráció településeire is, itt Budaörs és Szentendre értékei a legjobbak. A két település az idevándorlók számában emelkedett ki a többi város és kerület közül, mindez pedig azt mutatja, hogy az elmúlt években a legnagyobb vándorlási nyereséget Pest megye fővároshoz közeli települései érték el. Ebben a régióban valószínűsíthető a használt ingatlanok felújításának gyakorlata, amelyet jelentősen előmozdíthat az otthonfelújítási támogatás.

Még több példát és otthonfelújítási támogatás kalkulátort ezen az oldalon talál.

Milyen szempontok alapján választunk?

Mint említettük, az elsődleges szempont az ár, hiszen ez meghatározza, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ingatlanvásárlásra. Emellett nagyon fontos szempont a munkahely – gyerekes családok esetében az iskola, óvoda – megközelíthetősége, illetve az az idő, amit a munkába járással, vagy a gyerekek utaztatásával kell tölteni. Ez nem mindig egyenesen arányos a földrajzi távolsággal. Nagy súllyal esik latba a közlekedési infrastruktúra jelenléte. Például a munkahelyhez közelebbi, de gyengébb közlekedési adottságokkal rendelkező településsel szemben előnyt élvezhet az, amely ugyan távolabb van, de a vasúti hálózat, vagy autópálya, autóút közelsége miatt mégis könnyebben, gyorsabban érhetjük el a munkahelyünket. Érdekesség, hogy éppen a vírushelyzet miatt sok munkáltatónál előtérbe került az otthoni munkavégzés, ezáltal felértékelődött az, ha távolabbi, ám nyugodtabb környezetben lakhatunk, hiszen kevésbé játszik szerepet a munkába járás ideje, költsége.

Lényeges szempont a helyi infrastruktúra megléte. A közlekedési lehetőségeken túl az, hogy milyen könnyen, gyorsan intézhetjük a mindennapi ügyeket. Ezek közé tartozik, hogy milyen közel van a bolt, bevásárlóközpont, egészségügyi ellátás. Ugyanígy fontos, hogy elérhető szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek legyenek a közelben. Lehet ez mozi, színház, de akár sportprogram, uszoda, szabadtéri sportolási lehetőség.

Szintén lényeges a biztonságérzet. Nem csak, és nem elsősorban arra gondolunk, hogy adott területen milyen gyakran, milyen valószínűséggel fordulnak elő bűncselekmények, a biztonságérzet túlmutat a kriminalisztikai helyzeten. Az egyéni biztonság- és komfortérzetet nagyban befolyásolja, hogy mennyire tud valaki nyugodtan pihenni otthonában, mennyire zajos a környezete. Milyen lakóközösségbe kerül, milyen a lakóközösség összetétele. (Ez persze általában költözés után derül ki, de a legtöbben előzetesen próbálnak erről tájékozódni, például az ingatlanközvetítőktől.)

Fontosak az emocionális szempontok. Lehet, hogy valaki elköltözhetne a lakóhelyéről, vásárolhatna drágább ingatlant, mégis ragaszkodik a jelenlegihez, mert például ott, abban a városban, vagy kerületben nőtt fel, ott élnek ismerősei, szülei, barátai. Lehet, hogy vágyik egy nagyobb lakásra, erkélyre, esetleg kertre, de mindezt felülírja, hogy ragaszkodik a környékhez, amit kedvel.

Mivel a legelső szempont, tudniillik az ár elfogadhatósága nem mindig esik egybe a többi feltétel pozitív együttállásával – lévén az ingatlan ideális adottságaival tisztában lévő eladó ceruzája mindig vastagabban fog -, számba kell venni milyen lakástámogatás igényelhető, milyen otthonteremtési kedvezmény vehető igénybe. A lehetőségek feltérképezésében segít otthonfelújítási támogatás kalkulátor.

Ingatlanpiaci trendek

Úgy tűnik, a lakáspiac magához tért az elmúlt év végére. A 2020 közepén tapasztalt drámai trend – amely elősorban a világjárvány okozta bizonytalanság, vásárlóképes réteg csökkenése miatt következett be – a tavalyi év végére megfordult. Ebben – egyéb makroökonómiai tényezők mellett – komoly szerepet játszott a családi otthonteremtési kedvezmény által biztosított többletforrás is.

A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen.

Éves szinten 131 460 tranzakcióval zárt a piac, amely 12%-os visszaesést jelent 2019-hez képest. Az elmaradást a COVID első hulláma alatti korlátozó intézkedések okozták, a március, április, májusi forgalom majdnem 40%-kal volt kisebb az előző évinél, a mélypontot április jelentette közel 60%-os elmaradással.

2020 decemberében viszont országosan 10 354 ingatlan adásvételi szerződést írtak alá a felek, valamint 73 milliárd forint összegű lakáscélú jelzáloghitelre kötöttek szerződést – derül ki a Duna House 2020 év végi adataiból.

Sőt, azt is közölték, hogy a tavalyinál 2%-kal erősebb volt a december a lakóingatlanpiacon. Az utolsó hónap 10 354 tranzakciójával, a negyedik negyedévben a 2019-es adatokkal szinte megegyező adásvétel történt Magyarországon.

Idén januártól a kormányzati otthonteremtési támogatásoknak is köszönhetően aktív keresletet várnak.

Még több kérdése van?

Ezen az oldalon összefoglaltuk, hogy a 2022. december 31-ig igényelhető 3 millió forintos otthonfelújítás támogatás praktikus részleteit. Gyakori kérdések és válaszok a témában, és az anyagköltség és munkadíj kalkulátor ide kattintva elérhető.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek