Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. május 10.

Kertelés nélkül a kertek térkőburkolatairól

Építőpont Magazin
image

Milyen színű legyen? Mekkorát szeretnék? Milyen alakút vegyünk? Fényesebb legyen vagy matt? És még számtalan kérdés adódik, ha a házunk köré új járdákat, autóbeállót vagy egyéb funkciójú felületet alakítanánk ki.

Megnyugtató feleletért érdemes átfutni a választást segítő szempontrendszerünket, egyszersmind megfontolni a legmodernebb, innovatív térkövek nyújtotta lehetőségeket.

Régen a paraszti gazdaságokban a telken lévő épületekhez, részekhez vezető utakat igen egyszerűen formálták: kitaposták. Tagadhatatlanul környezetbarát és olcsó megoldás, de ma már nem szívesen járnánk ezt az utat. Igaz, elődeinkkel szemben nem is annyira dolgozni, hanem sokkal inkább pihenni, meditálni, kikapcsolódni, szórakozni  járunk a kertbe. Az élményszerzés egyik fontos mozzanata házunk kinti környezetének látványa is. Ezért nem mindegy, hogy az ott található járdák, a kerti konyha talapzata, a kinti étkezőasztal alatti épített felület, a parkolónk, esetleg a medence partja milyen látványt nyújt.

Ha e tekintetben is igényesek vagyunk, akkor térkövezünk. Az ötlet könnyen születik, a piaci kínálat gazdagsága miatt a választás azonban már sokkal nehezebb. Forma, méret, szín, textúra. Csupán négy változó, mégis számtalan variációs lehetőség, amelyeknek már csak a szárnyaló fantázia szab határt.  A jó végeredményhez azonban ez a „túl sok” gyakran kevés. Éppen ezért hasznos listázni, hogy milyen szempontok számbavétele vezethet a helyes döntéshez, a tartós és esztétikus térkőburkolat megalkotásához.

Mi lesz a konkrét szerepe?

Nem mindegy ugyanis, hogy csak járni akarunk rajta, pár kerti bútor kerül a felületre, vagy meg kell tartania az autónkat. És érdemes gondolni arra is, hogy néha teherautó hoz pl. kandallófát, egyéb rakományt, mi meg nem akarunk az utcáról cipekedni. Már a tervezéskor határozzuk el, milyen terhelésnek lesz kitéve a burkolatunk. Az 5-6 cm vastagságú elemek elbírnak embert, kerti berendezéseket, tárgyakat, és a kocsink kereke sem fog egy idő után vályúkat mélyeszteni. Nagyobb terheléshez viszont már a 7 cm-es dukál,  jöhet az Ifa.

Milyen környezetbe kerül?

Ne legyünk restek felállni abból a „tervezőfotelból”! Menjünk ki, és vegyük alaposan szemügyre a házat ebből a szempontból minden árnyalatával, részletével, egyedi építészeti megoldásaival együtt. Hiszen vizuálisan az egyéb kerti építmények, kerítés, nyári konyha stb. sorában mégiscsak ez az objektum a legmeghatározóbb.

A kialakítandó új részeknek színben, hangulatban harmonizálnia kell a fogadó kontextussal. Ennek megfelelően kötelezzük el magunkat egy bizonyos stílus mellett! A túl éles  kontrasztot megbánhatjuk! Ne felejtsük el továbbá, hogy egy kerti közlekedő nemcsak összeköt, de a terület egyes részeit el is választja, kisebb kerteket keretez! Jelöljük, ki tehát ezeket a szegmenseket, határozzuk meg a funkciójukat! Ehhez a téri elrendezéshez és természetesen a majdani látvány megszemléléshez nagyszerű segítséget adnak a kockás papír lehetőségein jóval túlmutató kerttervezési programok, amelyek közül több ingyenesen is elérhető.

A legfontosabb tanácsunk ezzel kapcsolatban a következő. Bár a kert ősidők óta a vadon (átvitt értelemben a káosz) megzabolázásának metaforája, legyünk alázatosak a természet adta szépségekkel szemben, vigyázzunk az arányokra: a látványt mindig fű, fa, virág dominálja!

Trendik legyünk vagy szabadok?

A kettő ebben az esetben szerencsére nem zárja ki egymást. A piac széleskörű ajánlata ugyanis lehetővé teszi, hogy a divatos és kurrens térkövekből teljesen egyedi mintázatokat, kompozíciókat alkotva fejezzük ki az egyéniségünket. És hogy a kertjük az up to date irányzatoknak is megfeleljen, eláruljuk, hogy 2021-ben trendfordulóhoz érkeztünk. Lejárt a fehér-fekete-szürke ellenpontozásával operáló kerti térburkolatok ideje.

Ismét a barátságos, mediterrán hangulatot idéző földszínek, azaz a  barna, vörös, narancs, sárga, sárgászöld lettek népszerűek. És nem tartsanak tőle, hogy ezeknek a választása rögtön egy bizonyos stílusba zárja az építkezőt. A formák és a textúrák sokféleségét kihasználva és persze egy viszonylag letisztult koncepciótól vezérelve készíthetünk archaikus  fedéseket. Ha a szemünk előtt pl. az angol kertek múltba révedő romantikája lebeg, jó választás  a szabálytalanul letört éllel gyártott, rusztikus megjelenését biztosító típus.

Amennyiben a mai urbánus szemléletet követnénk, használjunk nagyobb felületű pl. 50*33-as darabokat.   Kevesebb fuga, elhanyagolható fénytörés, letisztult sík. Alkalmazhatunk trükkös optikai megoldásokat is. Hiába az azonos színek, a mostanában közkedvelt téglatest formák, ha vegyes, azaz eltérő méreteket tartalmazó csomagot vásárolunk, a közösséginek szánt tér talapzatát akár napszimbólummal is ékesíthetjük: a kisebb darabokat a nagyobbakkal kombinálva. Eleven látványvilágot teremthetünk továbbá az eltérő alakú és árnyalatú mozaikok egymáshoz illesztésével.

A kerti partira rendre tűsarkúban érkezik a barátnő?

Gyengébben lát, nehezen jár a nagyi? Szelesen rohangálnak a kölykök? Télen is gyakran közlekedünk a kertben? Akkor fő a biztonság, amelyet a térkövek esetében az egyenletesség, a hibátlanul sima felületek és a csúszásmentesség jelentenek. Ezt szolgálják pl. az innovatív Kaiserstein térkövek. Persze a fékezhetetlen agyvelejű olvasóban rögtön felmerül a kétely, hogy ugyan mi lehet innovatív egy darab betonban. Egy kis matek és fizika bevetésével segítünk megadni a választ.

Ezeknek a téglatesteknek az illesztési felületei fésűs távtartó szerkezettel, azaz nútféderes kialakítással kerülnek forgalomba. Mivel bordázták a síkot, növekedett az érintkező terület. A fugahomok ezért olyan biztosan tapad a kövekre, mint celeb az Instára. Ennek következtében növekszik a felület teherbíró képessége, hézagok nélküli burkolat jön létre, nem fordulnak ki a kövek, nem szivárog a fúgák közé a csapadék, és a víztaszítóságuk miatt nem fenyeget az anyag téli elfagyásának veszélye sem.

A tulajdonos tehát gondtalanul dőlhet hátra kerti székében, mert nem törik a tűsarok, nem reped a boka, nem botlik el a nagyi, és nyugodtan szaladgálhatnak a kölykök, akár a medencepart csúszásmentes kövezetén is. És egy kemény tél utáni tavasszal a gazda sem válik kővé a fagyástól, terheléstől romba döntött járdája vagy kocsibeállója láttán.

 „És ültete az Úr Isten egy kertet...

Édenben, napkelet felől, és abba helyezteté az embert, a kit formált vala. És nevele az Úr Isten a földből mindenféle fát, tekintetre kedvest és eledelre jót…” – olvashatjuk Mózes első könyvében. Nos, a Paradicsomot, amilyenné a kertünket is szeretnénk varázsolni, térkő nélkül már nem nagyon tudjuk elképzelni. Szerencsére a Kaiserstein díszburkolataival a Leier sem.

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek