Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. július 20.

Fényesen tündöklő térkövek

Építőpont Magazin - SW Umwelttechnik
image

Az SW Umwelttechnik fejlesztésének köszönhetően a tér naplemente után is életre kel: felfénylenek a kerti járdáink, megvilágosodhat  a teraszunk vagy kertünk, az autóbejárónkon vezetőfények segítik a parkolást, mert itt a világító térkő.

A három országban érdekelt és négy hazai gyártóbázissal is rendelkező vállalatcsoport 1910 óta töretlenül áll a beton szolgálatában. Egyéb termékeik mellett intelligens térkőkínálatukat is a praktikumra, a tartósságra, a biztonságra irányuló, a kiváló ár-érték arány és az esztétikai minőség iránti elvárások erőterében tökéletesítik egy átgondolt és innovatív stratégia mentén. Ennek a jegyében dolgozták ki a világító térkövet is, amely a betonburkolati elemek belső szerkezetének speciális kialakításától, a beépített világítótestek változatosságán át egészen a kapcsolódó szolgáltatások mozzanatáig alkot olyan szofisztikált rendszert, amely a maga egyediségével új dimenziókat nyit a térkőburkolatokkal kapcsolatos elképzeléseinknek és igényeinknek.

A különleges belső héjazati kialakítás

gyártástechnológiájának megtervezése jelentette az első lépést az egyedülálló termék megalkotásához vezető úton. A betonból készült térkövek belsejében ún. bennmaradó műanyag héjmag béleli azokat az üregeket és csatornákat, amelyek a világítótestek vagy akár napelemek,  érzékelők, de még mini szökőkutak vagy párakapuk alkatrészeit is képesek stabilan és biztonságosan befogadni.

Mindezt egy széles termékpalettával kell elképzelnünk, amely nemcsak adott térkőtípusnál működik, hanem dinamikus módszer, amennyiben a gyártó  a rendszerében szereplő, a vevő által  megjelölt világítótest  formájához és méretéhez igazítja az installációs üregeket bármely színű, alakú, típusú SWalk  térköve esetében. A gyártás során kialakított elemeket természetesen nem kell utólag fúrni vagy vágni, hiszen az eleve együttes működésre tervezett fogadótestek és elektronikai komponensek közötti kompatibilitás adott, az applikáció pedig gyárilag, ellenőrzött körülmények között történik - egyszersmind garantálva a világító térkő minőségét is.

A rugalmas rendszernek köszönhetően tehát a vásárló a döntései révén szinte a megvalósítási folyamat kooperatív partnere lesz, hiszen a szabadalom az ő kreatív elképzelései realizálásának szolgálatába képes állni.  Az SW Umwelttechnik innovációja és a megrendelő fantáziája nyomán - a gazdag térkő és fényforrás kínálat adta számtalan kombinációs lehetőség okán – majdhogynem egyedi,  a tulajdonos karakterét is megvilágító világító térkövek kerülhetnek a kertbe. A szomszédban biztosan nem ilyen lesz, ha csak el nem irigyli a miénket!

Fényjáték

A fény erőssége, a sugár iránya, a fénynyaláb jellege, a lámpatest formája és lencséje, a dőlésszög  olyan szempontok, amelyeket  a megvalósítani kívánt szándékok, az elérendő  hatások, hangulatok látványvilágok  megteremtéséhez érdemes alaposan átgondolni és rendszerezni.

Rendelkezésre áll pl. egy  360 fokos diffúz fényt produkáló,  kétféle méretben rendelhető kocsibeálló, kerti sétány vagy terasz mentén jelzővilágításként is használható sorozat.

Van lágy fényt kibocsátó, nem tükröződő változat  játékos csillagminták   vagy szigorúbb geometriai alakzatok megformálására. A méhsejtlencsével szerelt lámpatest  intenzív  csillogó fényt ad, ahogyan a DB-LED típus is  szikrázón kápráztat, és a sötétben is jól érzékelhetően jelöli ki a kerti közlekedők, placcok széleit.

A szögben dönthető Luna, ahogyan arra a neve is utal, sejtelmesen és regényesen alsó oldalirányból veti sugarait a növények lombjára vagy a falakra.

Ha a magasabb fákon ülő koronát szeretnénk sötétben is látni fénylő ernyőként magunk fölött, a Flux vagy a Big Néro megfelelő elhelyezésével ez az élmény is megadatik.

Mivel a ledes technikával szerelt alacsony energiafogyasztás mellett működő „A” vagy annál magasabb energiacímkével rendelkező berendezések természetes fényhatást produkálnak, és lehetővé teszik a magas színkonzisztencia-tartomány elérését, a Nap sugarai nélkül is megtapasztalhatjuk az udvar árnyalatait, romantikus hangulatát.

Hozzáadott érték a kiszolgálásban is

A pazar ajánlatsorból való - néha nem is olyan egyszerű - választás megkönnyítése érdekében  igyekszenek segíteni az SW Umwelttechnik szakemberei, akik az értékesítési pontokon részletezik a tulajdonságokat, előnyöket is. Ha pedig megtörténik a döntés, és a vevő még az elképzeléseit is elővezeti, a szükséges darabszám kalkulációját követen a gyártó ingyenesen megtervezi a világító térkövek kiosztását, illetve a kábelvonalak hálózatát.

Bár elterjedt gyakorlat már a házilag kivitelezett térkövezés, ebben az esetben  - lévén a kábelek összeségükben bonyolult rajzolatot is kiadhatnak, vezetésük pedig a térkőburkolatot fogadó ágyazat legfelső rétegében történik - az elektromos  rendszer biztonságos működése és a végső felület  egyenletessége érdekében ajánlott a kivitelezést is szakemberre bízni.

Vezér(lő)cselek

Az SW Umwelttechnik világító térköveinek használatakor a kezünkben tartjuk az irányítást. A rendszer transzformátorán keresztül aktiválhatjuk a különböző funkciókat. Egy fényérzékelő segítségével megoldható pl., hogy a lámpatestek sötétedéskor automatikusan kivilágosodjanak. De van mozgásérzékelő szenzor is – vezetékes és vezeték nélküli kivitelben –, amely érkezésünkre reagálva kapcsolja fel a térkővilágítást.

Egy másik módszer alkalmazásával akár okos telefonról vagy táblagépről változtatható  a lámpatestek dőlésszöge anélkül, hogy a fedőréteget le kellene vennünk, veszélyeztetve ezzel a szerelvény vízállóságát. A haladók pedig - programozva a rendszert - varázslatos fényjátékkal bűvölhetik el a vendégeket.

A fák álma

A fentiek alapján elmondható, hogy a világító térkő megalkotásával az SW Umwelttechnik a kerti világítás újragondolására késztet. Ha lemegy a nap, felfénylenek a SWalk térburkolat elemei, új perspektívát és megvilágítást adva a kerti lomboknak, építményeknek. Ha a kertünk különböző szegleteiben a célokhoz rendelt típusokat válogatjuk össze, a világító térkövek a tájékozódásunkat és a biztonságunkat is szolgálják, az alulról felfelé törő sugarak hatására pedig  a tárgyak egyedi jellegüket mutatják, és talán még azt is megtudjuk, miről álmodnak a fák.

 

 

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek