Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. február 25.

Kert a lakásban

Építőpont Magazin
image

Nincs kültéri része az otthonodnak? Ne csüggedj, ez nem lehet az akadálya annak, hogy saját kertet alakíts ki – akár a négy fal között. Íme tizenkét ötlet, hogyan csempészd be az élő természetet lakásodba.

A lakásokban élők gyakran szembesülnek annak problémájával, milyen elszigetelten élnek a természettől. Ez a jelenlegi, megpróbáltatásokkal teli időszakban sokaknak okoz nehézséget, így mutatunk néhány ötletet egy-egy beltéri terasz vagy kert megvalósítására, hogy a szó klasszikus értelmében zöldebb otthoni környezetet teremthessünk. Egy teljes angolkertet ugyan nem ígérhetünk, ám ha jól gazdálkodsz tereiddel és kreatív vagy, egészen feldobhatod lakásod atmoszféráját.

Dobd fel az ablakokat

 width=Néha csak egy levelekkel tarkított kilátás hiányzik a lakásban lakóknak, ezen könnyen lehet segíteni; elég, ha különböző lombozatú és virágzatú növényeket helyezünk az ablakainkhoz. A változatosság még inkább természetes hatást idéz elő-. Mindenképpen érdemes olyan növényeket is választani, melyek virágot is hoznak.

Duplázd meg

Ha esetleg vannak földszinti ablakaid, vagy kívülről is hozzáférsz ablakaidhoz, a következő ötlet számodra tökéletes lehet. Az ablak külső és belső oldalán is helyezz növényeket a párkányhoz; ez a megoldás akkor is képes egy titkos kert illúzióját kelteni, hogyha ablakod éppen egy belső udvarra, vagy egy kis erkélyre néz.

Gondolkodj nagyban

A nagyobb méretű cserepes növények általában drágábbak, mint apróbb társaik, azonban nagyon is megérik a pénzüket, hiszen egyedülállóan feldobják élettereinket. Az ilyen növények általában a szárazságot is jobban bírják, így még könnyebb dolgunk is van velük. Fontos ugyanakkor, hogy bármilyen növényt választunk is, előtte mindig olvassuk el figyelmesen a mellékelt instrukciókat, hiszen minden fajnak különböző fény- víz- és hőmérsékleti igényei vannak.

 width=Válassz botanikus hátteret

Ha a szobanövények gondozása nem a te műfajod, egy egyszerű növénymintás tapétával is csempészhetsz kerti hangulatot az otthonodba, ezek kisebb és nagyobb felületen is jól tudnak mutatni.

Adj keretet a bejáratnak…

Könnyen megteremtheted annak illúzióját, hogy egy ajtón áthaladva a túloldalon egy valódi trópusi paradicsom vár, ha növényeid éppen az ajtónyílás keretei mögé helyezed el. Az eredmény? Még a fürdőszobába vagy a nappaliba vezető úton is megcsodálhatod kedvenc növényeid lombkoronáját, mintha épp csak a kertedbe sétálnál be.

… Vagy éppen az ablakaidnak

Ha ablakod két oldalán elhelyezel egy-egy nagy levelű szobanövényt - lehetőleg egymáshoz illő cserepekben -, egyből egy télikert látványát fogja felidézni a kompozíció, ráadásul ez a módszer még a legvárosiasabbnak ható lakásokat is képes kicsit „bezöldíteni”. A legideálisabb, ha az ablakokat szabadon hagyjuk, így a növényeknek sok természetes fény jut.

 width=Dobd fel az erkélyed

Ha kerted nincs is, erkély viszont kapcsolódik a lakásodhoz, semmiképp ne hagyd ki a lehetőséget, hogy növényekkel népesítsd be! Válassz olyan növényeket, melyeket később át lehet ültetni, és lehetőleg szerezz be minél többet. Nyugodtan keverd az évelő, az örökzöld és a szezonális növényeket, hogy állandóság és szín is egyszerre legyen jelen a kis kertedben.

Vesd be fűvel

Ezt persze csak képletesen kell érteni, de az erkélyek feldobására valóban remek ötlet lehet a műfű, alkalmazása. Nem elég, hogy nem kell nyírni, de egyből fel fogja dobni az erkély összképét. Ha igazán merész vagy, a belső terekben is használhatsz műfüvet kisebb területeken, ablakpárlányokban.

Imádjuk a zöldfalakat

A zöldfalak vagy függőleges kertek egyre népszerűbbek és éppen olyan jól megállják a helyüket benti terekben, mint kültéren. Az ilyesféle kertek időtlenül birtokolják azt a bizonyos „wow” faktort, ennek köszönhetően bármilyen környezetet képesek művészibb, frissebb és modernebb hatásúvá tenni. A növények kiválasztásához érdemes szakértő tanácsát kérni, hogy a fal szépen folytathassa a burjánzást.

Akassz fel pár cserepet

Ha az előbbi ötlet túl időigényes számodra, választhatsz egy egyszerűbb megoldást is. A falicserepek meglepően jól fel tudják dobni az egyébként unalmasabb sémákat. Ha többet is felhelyezünk belőlük, az összhatás csak még nagyszerűbb lesz. Nem is kell különleges növényekben gondolkodni, a zöldikék a páfrányok, vagy a borostyánfélék tökéletesen megteszik. megteszi.

Fel az égbe

Ha már láttál mókás kis növényeket a plafonról lelógatott üvegbuborékban és kerámiacserépben a lakberendezési boltokban, bizonyára észrevetted a szakállborméliák népszerűsödését. Ezek a növények könnyen túlélnek virágföld nélkül, noha nedvességre és táplálásra nekik is szükségük van, csakúgy, mint állandóan tiszta, friss levegőre.

Reméljük te is találsz kedvedre valót a fenti ötletek között! Jó kertészkedést!

forrás: https://www.houzz.co.uk/

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek