Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. szeptember 13.

Kerti tároló és egyéb pakolászók a ház körül

Építőpont Magazin
image

Mindennek helyet kereső rend, a háztartásból kiszervezett raktározás, kidobásra előkészített tárgyak, biztos helyen tartott házi szerszámok: együtt mind egy „fenntartható” háztartás zálogai.

Régtől a máig

Hol volt, hol nem volt, voltak egyszer a házfalakhoz épített színek és csűrök mint gép- és terménytárolók, valamint a haszonállatok szállásai. Ezek idővel különálló, félnyeregtetős fészerekké alakultak át, melyekben már túlnyomóan csak időszakosan használt (mező)gazdasági felszerelések és teherhordóeszközök (molnárkocsi, talicska, trógli, japáner) lettek begarazsírozva. Később a csökkenő és megváltozó ház körüli teendők munkaeszközeinek elég lett a fából összetákolt változat, akár beltéri elhelyezéssel. A bizalmasból egyre semlegesebbé köznapisodó nyelvhasználattal erre állandósult sufni-kifejezésünk.

A tárolási helyszükséglet ugyanis nem változott, inkább csak újabb és újabb megvalósítási kiviteleket hívott életre. Elkezdtünk kétszárnyas ajtajú (esetleg felülről is nyitható) mell- vagy vállmagas szekrényeket is használni, kinti körülmények közt lehetőleg kis hajlásszögű vízlevezető fedéllel. Minden olyanra azonban, amelyben ki is lehet egyenesedni, maradt a sufni-gyűjtőelnevezés.

Nem mesebeli, nem új, de még sufni, és tárol

Mi minden adhat külön arculatot a tárolóknak?

A klasszikus szerszámoskamra a benti spájzhelyiségen túl már kis féltetős – akár kiselejtezett ajtókból összeszegelt – fülkékben megvalósítható, kerítés vagy házfal mellett. A szeretteinktől megörökölt vagy saját beszerzésű tárgyaknak udvarfák tövébe félrerakott vagy ponyvával letakart tárolásához képest minőségi különbség a fedett tároló, melyben az időjárási elemeknek kitettség (és vele az amortizáció) minimális. Vasvilla, seprű, öntözőkanna, favágó eszközök: mind jó, ha karnyújtásnyira vannak, de még jobb, ha állagőrző körülmények között. Igaz ez fűnyíróra, fűrészbakra, grillsütőre, sörpadra, napozószékre, gyümölcsösládákra vagy kertbe rendszeresített gyerekjátékokra is.

Az egymásra rakás rendetlen rendje megelőzhető kampókkal és akasztókkal (pl. egy előremeredő fogaival merőlegesen felszögezett régi gereblyefejjel), lógatott vesszőkosarakkal. Állékony szerkezetű kerti tároló esetén bepolcozással karácsonyi díszítések vagy sífelszerelés is elsuvaszthatók, a családi biciklik felfregolizhatók.

Ez már maga a „pakol-lak”, ami megspórolja a padláshasznosítást és a garázs túlzsúfolását, és házon belül sem kell mennyezetig rakni néhány ablaktalan benyílót. Mert egyes tárgyaink megtartása jó ideig habozás tárgya maradhat. Megunt, be nem vált vagy nemszeretem-darabok, tönkre menni kezdők és fölöslegesek, használatból kivont háztartási csetresz és mütyűrök egyaránt helyet kaphatnak – lehetőleg áttekinthetően és felcímkézve.

Feltornyozásukkal ki- és szétdőlésveszély miatt érdemes vigyázni, hosszúkás sufninál pedig ügyelni rá, hogy ne száműzzünk túl sok mindent a félreeső belső/hátsó sarkakba vagy a „mélyrétegekbe”. Az időtlen időkig ott felejtésre gyógyír, ha egy-egy hétvégi hórukkra mindent kipakolunk és átnézünk. Így nem termelünk idő előtt szemetet, de a két évnyi érintetlenség után automatikusan kimustrálandó tárgyakhoz mindjárt egy „garázsvásári bemutatóteremmé” is átképezhető sufnink előtere, ahova az érdeklődő szomszédságot a pincénél mégiscsak kulturáltabb térbe hívhatjuk meg.

Kreativitás és rekreáció

A tűzifa elhelyezése már határeset és inkább egyszerűbb és különállóan tárgyiasult (pl. pajtaszerű) megoldásokra, esetleg kifejezett fás kamrára hagyandó, amennyiben rovarkártevők vonzója és búvóhelye. De elgondolható itt egy védett munkatér is. Egyrészt asztalos-, kézműves- vagy barkácsmunkához lehet satupados, szerszámkészletes műhely (hiszen a „sufnituninghoz” sufnitér is kell), másrészt a kóbor globális vírusok idején és később  home office-helyiséggé is kiképezhető.

Ahova pedig irodabútor fér, ott egy nyaralót ideiglenesen pótló vagy egyben-másban kiváltó nyári szoba is berendezhető alkalmi kinnalvásokhoz, alkotói magányhoz, vagy a verandakellékek átköltöztetésére, akár izgalmas kuckóvá alakítva gyermekünknek. Villanyt még csak-csak könnyebben bevezet az ember kerti telepről hosszabbítóval (pl. akár egy régi – bolhapiaci – csillárhoz), de a vezetékes víz behozásával már egy másik minőségbe csöppen.

Elvonulási helyként ugyancsak megállhatja a helyét, méghozzá sokszínűen és garantáltan lakályosabb – és jobban záró – körülmények közt, mint a lugasok. Egyrészt maga a stresszfelszívó és -elnyelő kamrácska, ami csak mérsékelten az otthonunk meghosszabbítása, valójában egyéni házirend és kortyolni való örömök potenciális színtere. A hétköznapiságok elleni oázisként nemcsak a férfi barlangja, dolgozószobája vagy „szabadulócellája” lehet, de a nő „saját szobája” vagy szentélye is.

A világ és a háztartás zajainak kívül hagyása, gondolatok rendezése, nyugalom és feltöltődés mind otthonra lelhet itt. Egy kiteljesedési-kibontakozási terep az önszuggesztiós tudat számára, vagy élményszoba a regeneráló passziókhoz: tornagyakorlatokhoz, zenés relaxációhoz, önfeledt házimozizáshoz, olvasásmaratonokhoz. Minden olyan gondűző mellékfoglalatosságunkat, kötetlenebb időtöltésünket, komótos derűvel végezhető szöszmötölésünket befogadva, amelyek az aktív lazítás jóleső óráit jelenthetik. Festés, szobrászkodás, virágrendezés – vagy utóbbinak kistestvére, a rendes éves átültetési műveletek a csináld magad kiskert számára, miközben egy ablakos tér még a cserepeseket is átteleltette.

Elhelyezés és kiviteli módok

Stílusos és modern kerttervezés keretében választott főfunkcióktól függően tárolónkat érdemes jól megközelíthető és tömör talajú helyre megálmodni (és az előterét akár leburkolni majd térkővel/csempével). Ha nem akarjuk rejtőszínűvé tenni, vagy a ház stílusát követve hagyjuk érvényesülni a megjelenését, vagy megvidámíthatjuk valamilyen élénk szín(ekk)el, amivel a meleg hónapok alkonyatában is a kert/udvar nevető színfoltja lehet.

Egyébként a személyes igényekhez szabott építmény mintapéldája, amelyet külön bejáratú rutinjaink és tárgyi világunk mindenképpen személyre szabnak. Leleményes precedensmegoldások régi lakókocsiba – esetleg annak teljes kibelezésével – rendeztek be sufnit (új értelmet adva a „kocsiszín”-szavunknak), ahogy – szűk határok között, de – gyermekek kerti játszóháza  is átalakítható lehet.

Kerti tárolónk lehet tartós fémből vagy időjárásálló műanyagból (ezekből legnépszerűbbek a rendelhető (fél)készváltozatok), eredeti színük maga adhatja a megfelelő küllemet. Valamint fából is épít(tet)hetők, főként tavasztól kora őszig, bár voltaképpen holtszezonban is, ha a külső festést meghagyjuk a meleg évszakra.

Az összeállítás sorrendje megegyezik a lombházakéval. Az alapzathoz itt némi mélyítés kell a földben, majd legjobb aljzat a betonból kiöntött alapból válik. Enyhén lejtős telek jó vízelvezetésű földjénél ellenben kavicságyasított gerendákra és – a „télvíz” ellen – körbebetonozott falábakra is biztonsággal „ráállítható” a padlódeszkázat.

Megfontolni valók kerti tároló építése kapcsán

Ha magunk dolgozunk, jótanács, hogy a derékszögek kimérésénél ne legyünk trehányak, mert a hanyag megoldások jó ideig kísérteni tudnak majd a folytatásban – ellenőrzésképp a téglalap lapátlóit mérjük meg és addig ne nyugodjunk, míg azokat nem sikerült egyenlő hosszúságúra kihozni.

A falakhoz és tetőhöz kiszabandó hozzávalók már a megépült padlón krétás jelölési és körberajzolási segítséggel készíthetők elő. A fallapok függőlegessége ellenőrizendő, majd fektetésből felállíthatók a helyükre, ahol egy-egy átlós támaszdeszka hozzászögelésével állásban is rögzíthetők, míg a többivel végzünk.

Ajtófélfáknak, ablakot keretező és sarokfáknak minél egyenesebb és szabályosabb fákat válasszunk (szemünkhöz emelt végüktől végignézve rajtuk). Folyton áthelyezendő létráról dolgozás helyett béreljünk (kerekeken guruló) állványt, így az építmény kisebb „termetéből” adódóan mindig látható jól megválasztott tetőborítás munkálatait kényelmesebben végezhetjük.

A lejtésről gondoskodjunk (ahogy majd a téli hótehertől megszabadításról is), eső ellen és esztétikai okokból pedig érdemes lehet előtetővel is meghosszabbítani – egyben jobban kiképezhető lehet új vízgyűjtőfelületünk ereszrendszere is. Ne feledjük, a faépítmények később is igénylik karbantartó figyelmünket!

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek