Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. június 20.

Lugasnyugalom, avagy kertszépítés pavilonnal, szaletlivel, pergolával

Szerk./Építőpont
image

Bár az idén kissé megkésve, de végre beköszöntött a nyár, megérett az idő kertépítés ötletek, árnyas kültéri hűsölőhelyszínek kialakításának lehetőségei után kutatni.

Legyenek azok hagyományos, kortárs vagy gyorstelepítésű kivitelűek, fakerítéses ernyőkupolás szaletlik vagy fémvázas kerti pavilonok, a rekkenő hőség kiköveteli használatukat.

Egy feltámasztott ősi megoldás

Nagy- és dédszüleink emlékezhetnek még a műfajnak a köztéri kert tervezés körében megvalósult  változataira: a zöldvendéglőként és parki találkozóhelyként funkcionáló kioszkra vagy városi sétányok állandó nyári koncerthelyszínére, a takarosan fedett zenekari színpadokra. A mediterrán térségből származó elgondolás már az ókori egyiptomiaknál jelentkezett: mézédes szőlőt is neveltek, és az állványok boltívén összezáruló leveles futóindák alatt kellemes klímát is élvezhettek.

A hellén szomszédság eközben szentélykertjeiben márványlugasokkal adózott kiterjedt istenvilágának. A középkor szerzetesei számára a kolostorterület légjárta elmélkedő helye volt, míg a kora újkori Angliában a díszkertek népszerű tartozéka, főként az ötórai teák idején. És akkor a nagymúltú, forró fürdős pihenést és zavartalan társasági életet a természet közelségében biztosító távol-keleti teaházakról nem is szólunk bővebben, hogy mihamarabb eljuthassunk korunk a sokféle örökséget gazdagon ötvöző vagy éppen minimalista kertjeinek kis építményeihez.

Egy tőről fakadó építmények

Elemi szükségletünk az udvari/kerti tartózkodási helyünk árnyékolása még kiskertek kialakítása esetében is. A talpas napernyők, sátrak és kézimeghajtással ki- és behúzható csuklókaros napellenzők kapacitásánál többre, a kifeszített napvitorlákénál pedig nemegyszer összetettebbre vágyunk. A növénytámasztó rácsokat és létrákat, az ívelt tetejű növényfuttató állványkákat vagy az ösvény fölé emelt díszkapukat szintén hajlamosak vagyunk kevesellni.

A kiskertek, nagy ötletek fogalmak párosítása nyomán születő inspirációkhoz a manifesztáció valódi dimenzióit – egyebek mellett -  a pergolák nyithatják meg számunkra a szép kert megoldások terén, hiszen nemcsak kocsibeállóként, nyitott garázsként, de önálló tartózkodóhelyként is elgondolhatóak, bár olykor összefüggő tetőlapok kívánkoznának rá. Bővített tatalmi igényeink azonban leginkább a filagóriák avagy lugasok nyitott kerti házikóiban és pavilonmegoldásaiban érhetnek révbe.

Funkciók bőségkosara

Mi kell több egy szellőzködésre szolgáló kerti menedéknél? Egy eldugott, csendes sarokban megbúvó enyhhelynél, mely kulturált félrevonulási zugunk és bizalmas társaságunk jó levegőjű beszélgetősarka lehet egyszerre. Kertünk elbűvölő ücsörgőhelye, virágillattal és madárdallal körülvéve, békés ejtőzések, kortyonként gondolkodás vagy együttpusmogások mekkája. Esetleg stílusos helyszín udvarláshoz, csillagnézést követő kintléthez, némi hangulatvilágítással. Párnás-plédes karosszékekkel, nyári heverőkkel, például egy sarokszerűen kialakított háromszögletű pergola mélyén.

Mellesleg remek háttér beállított esküvő, iskolai ballagás vagy bálozás előtti fényképekhez. A komoly ügyektől mentes időtöltés megkönnyebbülését azonban nagyobb társaság számára is nyújthatja a szabad levegőn. Ehhez már egy olyan központi helyét vagy magaslatát képzeljük el a birtoknak, ahonnan a legelőnyösebb és legkörpanorámásabb kilátás nyílik a kert értékeire. Ha a kert domboldalon terül el, válasszuk színhelyül a felsőbb régiót! Máris előállt a nagycsaládi vagy baráti összejövetelek biztos pontja.

Hangszertanuló gyermekünk itt tarthat bemutatót a kivételezett hallgatóságnak. De hangulatos étkezőtérré is változhat két kézen megszámlálható vendégek számára, esetleg lehet piknikezés vagy grillparti résztvevőinek menedéke napszúrás vagy futó zápor ellen. Egyik oldali korlátja kis kiszolgáló pultot vagy asztallapot kaphat, egy kvaterkázó összekönyöklésre pedig mindig kéznél lehet a jó szomszéd.

Szerves nyúlvány kompozíciója

A stílusos és modern kerttervezés alapvetése, miszerint a nagyobb szabású lugasépületünk jellegét érdemes lehet a ház stílusából levezetni, pláne amikor egy homlokzathoz csatlakozó és csak részben lábakon álló, ereszkedő féltetős pergolára esik a választásunk.

Ilyenkor egy társalgónkat a nyílászárókon túl „folytató”, kihelyezett nappali ideáját hozzuk tető alá. Nulladik lépésben még variálhatunk is egy lendületesen kivitelezhető és jó szellőzést biztosító, praktikusan aládúcoló teraszi burkolat  felületén, hogy a rajta helyet kapó kiülők és asztal – a föléjük emelt árnyékolóval – megkaphassák a hatékony takarásukat a forrósító fénysugarak ellen.

Ezzel egyébként a kapcsolódó belső helyiségek nyári hőszigeteléséhez is hozzájárulunk, és több fokkal enyhíthetjük azok alaphőmérsékletét. Egy-egy lugasváltozat még az egyébként árnyékos kertek tulajdonosait is elcsábíthatja Ugyanakkor bármilyet választunk, fokozottan szükséges a hozzá tartozó méretigény reális felmérése. Nagyjából olyan szempontok szerint kell egy szilárd „placcal” rendelkeznünk kertünkben, mint ha kerti játszóteret létesítenénk – például számoljunk növendékfáink terebélyesedési perspektíváival.

Amikor a statika előbbrevaló, mint a dinamika

Akadnak persze hamar összeszerelhető és visszabontható, ezáltal táborhelyen is felállítható pop-up-változatok, vagy ezek nagyobb, tatársátorszerű változatai, amelyek közül néhányat nem is kell a szélrózsa minden irányában kicövekelni. A favázszerkezetesek aztán rendszerint már padlatos alapzatot is magukban foglalnak, rendszerint korhadásálló és rovarbiztos anyagból. De a burkolat kialakítható kerti térkövekből is. Elegáns, igényes apácarácsos korlátaik és oszlopaik eredeti színe ugyanakkor rendszeres konzerválási műveleteket kíván.

A klasszikus formákon belül ezek a legmutatósabbak, kerek, szögletes, nyolc- vagy akár tizenkétoldalú alaprajzzal. Ezeknél már földbe-fűbe mélyeszthető póznák, lecsavarozható tartóoszlopok növelik az állékonyságot. Zsúpfedél mellett már főleg korszerűbb tetőzettel vannak ellátva, akár pagodaszerű szellőzőkupolával, szélkakassal. Vannak UV-sugarakat nagyban kiszűrő, de fényáteresztő változatok is, ugyanakkor rendszergyártók rendelnek hozzájuk egy szélállósági sebességértéket és a télen-nyáron használatosaknál maximális hósúlyt, amelynek a – letakarítatlan – terhét még elbírja.

Kiegészítők gazdagsága változatos kívánalmakhoz

Vannak emellett a térkőre vagy más egyenletes felszínre is telepíthető – olykor patinásított/antikizált – acélvázas pavilonok is, melyek négy vagy nyolc színtartó, rozsda- és időjárásálló fémlábon, rajtuk nyeregtetővel adnak meghívásokra indító méltóságot kerti „szentélyünknek”. Tartóoszlopaik között függőágyat is kibírnak, karnisrudaikon pedig estére összehúzható eltakaró függönyszövet vagy tépőzáras szúnyogháló teheti védettebbé őket. Függesztett vagy asztali lámpás, akár növénygyűrűkbe is fogható LED-es fénysorok vagy földbe szúrható fáklyák világánál még a könyvet vagy egymás arcát is láthatjuk az öreg estében.

A szép kertekben persze már e műfaj sem lehet meg a fix tetős kategórián is túllépő luxusmezőny nélkül. Olyan – akár télikert-jellegű üvegezett, elhúzható ajtajú – verandák bioklimatikus árnyékolóira gondoljunk, amelyeknél – olykor a Nap dőlésszögéhez alkalmazkodó okostechnológiás – villanymotor végzi az alumínium-lamelláknak vagy kevlár erősítésű ponyvának elfordítását és mozgatását a beállított félárnyék-igénynek megfelelően.

Kis csokor tervezési nefelejcs

Ha a kerti faház építése házilag történik, azaz magunk állítanánk össze egy időtálló változatot az elemek megrendelés után (előkészített tartozékokból, előfúrt lyukakkal, előre bevágott faanyaggal), azért érdemes meghívnunk kalákába egy, de inkább két markos segítőtársat. Fogadhatunk még céges telepítőembert vagy ácsot, ám előzetes felületkiképzéshez – pl. egy fagyhatár alá nyúló betonaljzathoz – még kőművesre is szükség lehet.

 

 

Ajánlott cikkek