Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. november 3.

Egyenes derékkal, avagy a magaságyás előnyei

Építőpont Magazin
image

Új divat, de hóbort, hanem meglehetősen kényelmes és hatékony eszköz zöldségek termeléséhez vagy virágosításhoz a magaságyás.

A kényelmes és hatékony kertészkedésnek ez a módja Nyugat-Európa országaiban és az Amerikai Egyesült Államokban széles körben elterjedt gyakorlat. A lényege, hogy körülbelül asztalmagasságú „kazettákban" folyik a veteményes művelése, bár nem ritkán dísznövényeket is ültetnek a magaságyásba. A módszer hazai családi kertjeinkben is egyre terjed. Nem véletlenül.

A magaságyás előnyei

között ugyanis számos kényelmi és termelési előny is szerepel. Mindenekelőtt vége a hajlongásoknak, a görnyedve gyomlálásoknak, növényápolásnak. Állva gondozhatjuk a veteményest vagy virágost.

Kényelmes és hatékony magaságyás kiképzés

Vége a továbbá a kertünket árnyékoló tuják vagy fák miatti szomszédvitának, ugyanis oda helyezzük, ahová szeretnénk, illetve attól függően, hogy naposabb vagy hűvösebb viszonyokat követel meg az ültetni kívánt növény. Ezeknek „kedveskedhetünk” a talaj kialakításával is, hiszen

olyan összetételű, kötöttségű, tápanyag tartalmú földet produkálhatunk számukra a humusz, a virágföld és a még nem lebomlott kerti hulladék jól megválasztott rétegrendjeivel, amely a fejlődésüket a legjobban segíti. Éppen ezért alkalmas olyan kertekbe, ahol a természeti adottságok miatt nincs eleve jól művelhető terület, konyhakertnek való talaj.

A magaságyásban viszont a növények erőteljesebb fejlődést mutatnak, gyorsabban nőnek, és termést is kevesebb idő alatt hoznak, mint a hagyományos környezetbe ültetett társaik. A gyorsabb növekedés miatt a vegyi növényvédelem is okafogyottá válik, a vegyes növényállomány szépen gyarapszik egymás mellett.

Komplett, bejárható rendszer is kialakítható

Sokféle anyagból építhető

Az oldala lehet beton, tégla és természetesen fa, de most rábukkantunk egy faforgács alapanyagú változatra, amely  ideális egy környezetbarát háztartás kertjébe. Ez a magaságyás kialakítás valóban természetközelinek mondható, amennyiben, az építőelem rendkívüli tulajdonságainak köszönhetően nincs szükség kiegészítő hőszigetelésre, a csapadékáteresztő tulajdonság miatt pedig nem kell félni a rothadástól sem.

A faforgács tökéletesen környezetbarát alapanyag, könnyen építhető

Alépítményt és alapozást nem igényel ez a speciális komposztáló láda, nem korrodálódik, és különböző, igény szerinti színekben, ráadásul többféle méretben és alakzatban összeállított szettek formájában kínálják. Az előregyártott elemek könnyen, bármilyen kertészeti vagy építészeti előképzettség nélkül összeállíthatók.

Még építészeti kreativitásunkat is megtestesült formába önthetjük, hiszen különböző alakzatok állíthatók össze az egyszerű téglalaptól az L vagy az U formában történő elrendezésig.

Virágok, zöldségek, fűszernövények kényelmesen gondozható terepe

Mikor építsük meg a magaságyást?

Két évszakban is lehet telepíteni: tavasszal és ősszel.

Az őszi építés nagy előnye, hogy az egymásra fektetett rétegek tavaszra egymáshoz szervesülnek, van leülepedési idejük.

A tél előtti kertrendezés során pedig sok komposztálható szerves anyag gyűlik össze a kertünkben: elszáradt gallyak, az utolsó fűnyírás nyesedéke, az egynyári zöldségek szárai stb. Ezek fontos alkotóelemei lesznek ugyanis a magaságyás rétegeinek.

A magaságyás rétegei

Bár nem tartozik szorosan a talajkialakításhoz, de legalulra mindenekelőtt érdemes egy vakondhálót fektetni, ha nem szeretnénk, hogy alulról érje támadás a láda tartalmát. Erre kerülhetnek fás szárú kerti hulladékok. A levágott sövény gallyai, akár vastagabb ágak stb., persze nem túl nagyra aprítva.  A lényeg az, hogy magas cellulóz tartalmú, azaz nehezen lebomló anyagok legyenek kb. másfél arasznyi vastagságban.

Erre kerül a magaságyásunk „fűtőrétege” a fentihez hasonló mérettel. Nos, ebbe mehet a legutolsó fűnyírás nyesedékétól, a már leszüretelt paprika, paradicsom stb. szára, a kihúzott évelő virágok, de még a krumplihéj is, együttesen lehetőleg félig már komposztálva.

Ezt a vegyüléket tömörítjük, ha száraz, kevés vízzel nedvesíthetjük, hogy beinduljon a rothadás, amely kémiai folyamat során termelődik az a hő, amely jótékonyan melegíti majd a felsőbb szinteket.

Ezután lehet elteríteni a tizedrészben állati trágyával kevert, érett komposztot nagyjából 20 centiméteres magasságban. Végül az egész eddig összerakott halmot megkoronázzuk a vegyszer és műtrágya nélküli termőfölddel. Hogy ez milyen legyen, az nagyban függ attól, milyen növény kerül bele. A kertészeti árudákban, gazdaboltokban szakértő tanácsokat kapunk a kérdésre vonatkozóan. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jó földdel maga a kertünk is szolgál, onnan ássuk ki, és komposzttal, tőzeggel, esetleg homokkal elegyítve helyezzük magaságyásunk tetejére. Akkor lesz megfelelő takaró, ha apró morzsákra őröltük akár a tenyerünkkel, hiszen így lesz jó a vízháztartása: a kellő mennyiséget megtartja, a fölösleget átengedi.

Palántanevelő kiegészítő is applikálható

Ne feledjük, a magaságyás talajminőségének kialakításában mindig profi segítőtársként számíthatunk a földigilisztákra!

Az ültetéshez pedig ajánljuk a négyzetrácsos osztatú eljárást, mint a terméshozam növelhetőségének egyik tudományos módszerét.

 

 

 

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek