Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. június 9.

Kiskertek, nagy ötletek és a tervező alkalmazások

Építőpont Magazin
image

Három kerttervező applikációt ajánlunk, amelyek különböző nézőpontokból közelítenek a feladat felé a konyhakerti növények ültetési rendjétől a holisztikus megközelítésen át a térkőburkolatokig. Tesszük mindezt a szép kertekért.

Lássuk az egészet!

Ha már rögtön az egészre kívánnánk rálátást szerezni, némiképpen strukturálni csapongó elképzeléseinket és megnézni, hogyan festenek majd megvalósuló álmaink, miként mutatnak együtt füves területek, virágágyások, járdák, kerti építmények és bútorok, a GARDENA My Garden  ingyenes kerttervezőt ajánljuk - kertépítés ötletekhez, letisztult kertek megvalósításához, stílusos és modern kerttervezéshez.

A tetszetős  egyszerűen használható, kézi rajz stílusú alkalmazás valóban sokféle elementummal dolgozik, megkönnyítve a tervezést, egyben tippeket is adva hozzá. A fejlesztők ugyanis egy sor standard mintakertet sorakoztatnak fel. Ezeket a lehet felhasználni  kiindulópontként, ha éppen nem elég erős az ihlet. A választott mintában mozgathatja, elforgathatja, duplikálhatja a program által felkínált és kiválasztott tárgyakat, területeket, de  változtathat a méreteken is.

A kertszépítést szolgáló alkalmazás extra szolgáltatást is tartalmaz: Automatikusan megtervezi a kerthez szükséges optimális öntözőrendszert is.  Sőt az elkészült tervrajz alkatrészlistával együtt  ingyenesen le is tölthető. Igen praktikus segítő szolgáltatás a My Garden alkalmazással kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok listázása.

Hogyan ültessünk?

Egy modern és kifejezetten hatékony növénytermesztési módszer alkalmazásához az ágyások megtervezéséhez nyújt - igaz, csak angolul, de ingyenesen - online segédletet a Kitchen Garden Planner a „csináld magad kiskert” elkötelezettjeinek. A tervező a konyhakertekben is egyszerűen gyakorolható eljárásra a négyzetrácsos osztatú kerttechnikára (square-foot gardening techniques) fókuszál. Az ültetési eljárás lényege, hogy egy fából vagy más arra alkalmas anyagból készített ládaszerűséget kell megtölteni egy speciális összetevőkből álló tőzeget, komposztot és vermikulitot is tartalmazó talajjal.

Ezt követi a legfontosabb mozzanat, miszerint négyzethálós jelölést kell alkalmazni a felület tetején. Ezek a kis négyzetek lesznek a tervezés alapjai.  Minden rácselembe különféle magokat ültetnek, változó számban, az egyes helyigényének függvényében. Például míg egy nagyobb bokrot növelő paradicsom egy egész parcellácskát birtokol, ugyanakkora helyre salátából négy, babféléből kilenc fér. A rácsos szerkezet természetesen nemcsak magaságyásokban, de a talajszinten is kialakítható. A Kitchen Garden Planner ezen módszer gyakorlóinak biztosít tervrajzokat, ültetési távolságokat, miközben a zöldségfélék, fűszernövények biológiájával, gondozási igényeivel kapcsolatban is informál.

Próbálják ki ezt a valóban olcsó kert ötletek kategóriába sorolható a módszert és az applikációt is, mert a becslések szerint ez a termesztés 50%-kal olcsóbban megvalósítható, jóval kevesebb helyet és vizet igénylő a klasszikus, egysoros telepítéshez képest. Jelentős munkamegtakarítást is eredményez, hiszen az ágyásban gyakorlatilag nem fenyeget a gyom, nincs ásás vagy rotálás, és nincs szükség a nehéz szerszámokra sem.

Térkövezőknek

Nagyszerű ötleteket, terveket ad a kerti térkövekben gondolkodóknak, egyúttal komoly csalódásoktól is megkíméli az építkezőket a Semmelrock Garden Visions. Az új mobil applikáció életre kelti az előzetes elképzeléseket, hiszen lehetővé teszi a kerti járdák, közlekedők kisebb placcok  kültéri járda burkolatok ízlés szerinti megtervezését. És jó szolgálatot tesz a kocsibeálló elkészítése, a terasz építése, a kerti utak kialakítása előtt is.

A fő menüben  található tervező menüpontra kattintás után fotót kell készíteni a kertről, a teraszról az udvarról, vagy lehet már meglévő képet is kiválasztani a galériából. A telefon kijelzőjén egy érintéssel könnyedén kijelölhető a burkolni kívánt terület, és már indulhat is a tervezés. A programban több mint 100 különböző színű és stílusú felület közül lehet választani. A beillesztett élethű felület nagyítható, forgatható vagy perspektívába dönthető. Az elkészült látványképeket le is lehet menteni, nyomtatni vagy elküldeni e-mailben.

Ajánlott cikkek