Skip to main content
Kertépítés és terasz2023. augusztus 14.

Ugorj fejest a lehetőségekbe! Az otthoni medenceépítés alapjai

Hufbau
image

Ugye te is ábrándoztál már róla, hogy a saját medencédbe csobbanj egy forró nyári napon? Ez az álom megvalósítható, de a költségek határt szabhatnak a fantáziádnak. Ebben a cikkben körüljárjuk, mi szólhat a saját medence kialakítása mellett, és milyen szempontokat kell megfontolnod, mielőtt belevágsz.

Segítünk, választani az anyagok és a költségvetésed alapján.

Egy medence azonnali felüdülést nyújt a nyári napokon: úszhatsz és relaxálhatsz benne, teret ad a partiknak, és a csúszdák beépítésével igazi víziparkot is kialakíthatsz a gyerekeknek a kert végében. Másfelől azonban a medence kialakítása költséges folyamat. A földmunkák, az építés és az anyagköltségek mellett a fűtés és a karbantartás is komoly kiadás lehet. Megéri belevágnod? Ez az útmutató segít eldönteni!

Kezdjük az alapoktól!

Először is válassz olyan helyet a medencének, amely megfelel az ingatlanodra vonatkozó építkezési előírásoknak. Ha megvan, ellenőrizd lézeres szintezővel vagy más eszközzel, hogy tökéletesen vízszintes legyen! Ehhez a stabilitás és a megfelelő vízkeringés érdekében lesz szükség. A medence alapjának megépítése precíz méréseket igényel, ha tehát nincsen tapasztalatod az ilyen munkálatokban, a legbiztosabb, ha profi kivitelezőt bízol meg.

Az alapot általában nehézgépekkel ássák ki, amelyek képesek nagy mennyiségű föld mozgatására. Ezek típusa a medence méretétől és a talajviszonyoktól függően változhat. A kotrógépek például egy csuklókarra szerelt vödörrel vannak felszerelve. Különböző méretekben kaphatók, a kisebb medencékhez alkalmas kompakt daraboktól a gigaméretű modellekig.

Jól jöhetnek a csúszókormányzású rakodók is, mivel rendkívül fordulékonyak, így alkalmasak a szűk helyeken történő munkavégzéshez. Emellett árokásó is használatos a víz- és elektromos vezetékek telepítéséhez, míg a gréder a talaj egy szintre gyalulásával biztosít stabil alapot.

Hogyan építsd meg az aljzatot?

Ha a földmunkák már lezajlottak, elkezdődhet az aljzat kialakítása. A medence építésénél az aljzatbeton azt a beton alapréteget jelenti, amelyet a tömörített és kiegyenlített talajra vagy kavicsalapra öntenek, hogy stabil alapot adjon a medenceszerkezetnek. Használhatsz hozzá szabványos betonkeveréket, ami cementből, homokból, aggregátumból (kavicsból vagy zúzott kőből) és vízből áll. Ez egy sokoldalú mix, ami megfelelő szilárdságot és tartósságot biztosít a legtöbb medence számára.

A nagyobb stabilitás érdekében ugyanakkor választhatsz vasbetont is, ami magába foglalja a betonacél vagy háló beépítését is, hogy megakadályozza a repedéseket. Létezik szálerősítésű beton is, ami szintetikus -vagy acélszálakat tartalmaz, hogy növelje a beton szakítószilárdságát.

Az építkezésnek ebben a szakaszában a betonszivattyúk segítenek a nehezen hozzáférhető helyeken, különösen a talajba épített vagy egyedi alakú medencék kialakításánál. A betonfűrészt az elemek vágására és alakítására használják, míg a sörétbeton gépekkel a betont sűrített levegővel hordják fel a medence acélvázára.

Térkő vagy ragasztott burkolat?

Többféle medenceburkolati anyag létezik, amelyek közül mindegyiknek megvannak a sajátosságai. De vajon mire lesz szükséged? Ez nagyban függ attól, milyen medencét álmodtál meg magadnak. A lehetőségek palettája végtelen, hiszen a tartósság vagy az esztétikum is szólhat egy-egy anyag mellett.

A beton például sokak által kedvelt választás a tartóssága és sokoldalúsága miatt, de azért is, mert egy csomó mutatós forma kivitelezhető belőle. Az öntött beton költséghatékony választás: színezhető, bélyegezhető vagy textúrázható, hogy a drágább anyagokat utánozza, mint a kő vagy a csempe. A megfelelő tömítés azonban elengedhetetlen a repedések és a szennyeződések megelőzése érdekében.

Egy másik lehetőség a szálerősítésű, előregyártott műanyag héj. Az ilyen medencék felülete meggátolja a baktériumok szaporodását, ellenáll az algáknak és a szennyeződéseknek, ezért nem is igényel gyakori karbantartást. A héjak többféle méretben és formában kaphatók, hátrányuk ugyanakkor, hogy kevésbé testre szabhatók.

Ha egy kicsit többet áldoznál a kerti luxusra, maradhatsz a csempe mellett, ami kerámia, porcelán -és üvegkivitelben is kapható. Sima és tetszetős felületet kínál, ellenáll a víznek, a fakulásnak és a foltosodásnak, és könnyen tisztítható. A tégla ezzel szemben inkább hagyományos és rusztikus megjelenést biztosít. Erős, kevés karbantartást igényel, és ellenáll a különböző időjárási viszonyoknak. Sokféle színben kapható és különböző mintákba rendezhető, mint például a halszálka vagy a kosárfonás.

Végül elérkeztünk a klasszikus megoldáshoz. A természetes kő, például gránit, mészkő vagy travertin használatával nem hibázhatsz: a kertbe organikusan illeszkedő, mégis egyedi medencét alakíthatsz ki. A kövek tartósak és gyakran csúszásmentesek, így biztonságosak a nedves környezetben. A terméskőből készült medencék tartósak, viszont többe is kerülnek, és egyenetlen felületük miatt extra karbantartást igényelhetnek.

Végezetül ne feledkezz meg a szerelékek telepítéséről sem! A medenceszivattyú -és szűrő elengedhetetlenek a víz keringetéséhez, mivel segítenek eltávolítani a hulladékot és biztosítják a vegyszerek megfelelő eloszlását. Az automata medenceklórozó a fertőtlenítőszereket adagolja, míg a medencefűtés kényelmes hőmérsékletet biztosít a hűvösebb hónapokban vagy hidegebb éghajlatú régiókban is.

A vezetékeket azonban minden esetben vízálló kábellel kell körülvenni, ami megvédi őket a fizikai sérülésektől. Ebből következik, hogy a víz melletti elektromos munkákat mindenképpen szakképzett és engedéllyel rendelkező villanyszerelőnek kell elvégeznie!

Ajánlott cikkek