Skip to main content
Kertépítés és terasz2022. április 26.

A tudatos kerttervezés 10 pontja

Archive
image

Ahhoz, hogy jövőbeni kerted valóban élhető és fenntartható legyen, érdemes tudatosan készülni, és lépésről lépésre haladni a kerttervezéssel és kivitelezéssel. A házépítés előtti tervezgetés és az építkezés utáni kert tervezés egyformán izgalmas, és kihívásokat rejtő feladat lehet! Mutatjuk, mire figyelj!

  1. Tudatos kerttervezés: az élhető, használható, fenntartható kert titka
  2. Hogyan láss hozzá a tervezéshez? Kockásfüzet és kert tervező alkalmazások
  3. A kert kialakítása során használt építőanyagok
  4. Szakember kiválasztása – minél előbb, annál jobb!
  5. Csökkentsd a kivitelezéssel járó kiadásokat gépbérléssel!
  6. Néhány szó a füvesítésről
  7. A kert beültetése: fák, évelők, veteményesek és virágágyások
  8. A terasz kialakítása házilag
  9. Medence telepítése saját kezűleg
  10. Kerti fészer, garázs és más kerti DIY ötletek

 

Tudatos kerttervezés: az élhető, használható, fenntartható kert titka

Ideális esetben már az építkezés előtt vagy közben foglalkozhatunk jövőbeni kertünk kialakításával. Használt ingatlan vásárlása esetén azonban meg kell barátkozzunk az építkezés utáni kert tervezés gondolatával. Bár a kivitelezés során bőven lesz helye a kreatív ötleteknek, az építkezés utáni kerttervezés házilag lépésről lépésre kell történjen.

Az első, és legfontosabb kérdés mindig az, hogy mire szeretnéd használni a kertet? A kert lehet a pihenés, a családi, baráti összejövetelek helyszíne, de termeszthetsz zöldségeket, gyümölcsöket vagy tarthatsz állatokat is. Sokan alakítanak ki díszkertet üvegházzal és növénykülönlegességekkel, másoknak viszont a kert végében lévő műhely és a garázs a lényeg.

 


Photo by Paul Hanaoka on Unsplash

Hogyan láss hozzá a kert megtervezéshez? Kockásfüzet és kert tervező alkalmazások

Tereprendezés előtt a megmaradt építőanyagokat meghirdetheted tematikus internetes oldalakon, a hulladékot pedig elszállíttathatod egy engedéllyel rendelkező szállítóval. Ha eltűnt a kertből az építési törmelék, máris előkerülhet a mérőszalag, a papír és a ceruza! A kerttervező applikációk különösen hasznosak, hiszen számos extrát tartalmazhatnak: kész mintatervrajzokkal segíthetnek a kerttervezésben, tippekkel és ültetési tanácsokkal látnak el, sőt,  az alkalmazás megtervezheti az öntözőrendszert vagy akár kiszámíthatja a térkövezéshez szükséges anyagszükségletet is.

Tippünk: Az esővíz gyűjtésével és elvezetése, a kert tájolása és a föld alatt vagy felett futó közmű hálózat ültetési szempontból is fontos tényezők. Ne felejtsd el ezeket is jelölni a tervrajzodon!

 

A kert kialakítása során használt építőanyagok

Az alaprajz és a tervek után jöhet a megvalósítás! A minőségi alapanyagok és a pontos ugyanolyan fontos a kertépítés vagy kertfelújítás esetében, mint a házépítés során. A térkő, a terasz, a kerítés vagy éppen a magaságyás hosszú évekig kell szolgálják kényelmedet – válassz időtálló építőanyagokat, és ne feledkezz el a felületkezelésről sem!

 


Photo by Sebastian Huxley on Unsplash

A megfelelő szakember kiválasztása

A kert és udvarrendezés alapvetően egy házilag is kivitelezhető DIY projekt is lehet, mégis vannak olyan munkálatok, amelyeknél jobb szakember segítségét kérni. Fontos, hogy kizárólag jó ajánlásokkal rendelkező, leinformálható vállalkozóra bízd a munkát. A munkadíjak folyamatos emelkedése miatt érdemes mielőbb szerződést kötni, ráadásul a jó szakemberek szinte egész évre be vannak táblázva. A számlaképesség alap: ha az otthonteremtési támogatásokat szeretnéd kihasználni, megkerülhetetlen, de garanciális probléma vagy biztosítási ügyintézés során is szükséged lehet rá!

 

Költségcsökkentés gépbérléssel

Ha az építőanyagok vásárlása során nem élsz a házhozszállítás lehetőségével, jól jöhet az utánfutó bérlés. A kertépítés és az udvar rendezése során a legkülönbözőbb kerti kisgépekre lehet szükséged, az ágdarálótól kezdve a kultivátoron keresztül a gyepszellőztetőig. Az is lehet, hogy a terasz- vagy kerítésépítés során lesz szükséged fél napra egy talajfúróhoz az oszlopok rögzítéséhez. A gépbérlésben a csúcsszezon érhető módon a tavasz és a nyár: érdemes tehát összeírnod, milyen berendezésekre lehet szükséged a kert kialakításához, és időben lefoglalni a gépeket!

 

Néhány szóban a füvesítésről

A dús, zöld gyep titka leginkább a talajban és jól megválasztott fűmagban rejlik. Ha a talajminőség a kertben nem megfelelő, akkor is megéri legalább 15 cm-es vastagságban jó minőségű termőföldet kiteríteni, ha zöldségessel, gyümölcsössel egyelőre nem tervezel. A rossz szerkezetű, alacsony tápanyagtartalmú talaj persze a későbbiekben is orvosolható, de a tapasztalatok szerint nem kevés pénzt és időt spórolhatsz, ha idejekorán gondoskodsz a talajjavításról, gyomírtásról, esetleg a talajcseréről vagy a gépi földmunkák megszervezéséről. Praktikus megoldás lehet a gyeptégla vagy gyepszőnyeg telepítése is. Lerakása igényel ugyan némi odafigyelést, de házilag is egyszerűen és gyorsan megvalósítható.

 

A kert beültetése: fák, évelők, veteményesek és virágágyások

A kertfelújítás egyik legizgalmasabb, legkreatívabb és legszebb része a kert virágzó növényekkel és fákkal történő beültetése. A növényválasztás előtt érdemes megvizsgálnod kertünk adottságait – gondolunk itt elsősorban a tájolására, valamint a talaj kémhatására, mésztartalmára, kötöttségére (agyagos, homokos stb.) és a talaj szerkezetére.  Érdemes megnézni, milyen jelzőnövények teremnek meg gondozás nélkül is: a mezi árvácska pl. a savas, a fekete bodza pedig a lúgos talajt kedveli.

 


Photo by Padre_moovi on Unsplash

 

Tippünk: Köztudott, hogy a csodálatos rododendron a savas közeget kedveli – ha a te kertedben a talaj lúgos, neveld cserépben! A gazdaboltokban kapható univerzális pH-papír nagy segítségedre lesz a talaj kémhatásának megállapításához.

 

A terasz kialakítása házilag

Igen izgalmas téma a meglévő terasz átalakítása, beépítése vagy az új terasz utólagos kialakítása is. A terasz kialakítása házilag is megvalósítható, a rendelkezésünkre álló teraszlapok, járdalapok, fa vagy wpc teraszpadlók választéka színben, megjelenésben elképesztő bőséggel kecsegtet! Akár kisebb, akár nagyobb hely áll rendelkezésünkre terasz, kerti pihenő, filagória, szaletli építésére, a lehetőségek tárháza végtelen!

 

 

Medence telepítése saját kezűleg

Kert és udvarrendezési erőfeszítéseink dicső megkoronázása lehet egy hűsítő vízzel teli medence! A kerti medence lehet puhafalú, felfújható peremű vagy fémvázas, esetleg kezelt felületű fából készült is, de gondolkodhatsz süllyesztett, fóliázott falú fém, beton vagy akár minőségi polipropilénből készült medencében is. Akárhogy is, ha medence telepítésére adod a fejed, a medence helyét típustól függően nagy körültekintéssel kell kijelölni, és vásárlás előtt foglalkoznod kell a talajelőkészítés, a víztisztítás-vízforgatás, a medencetakarás és az érintésvédelem témakörével is!

 

Kerti fészer, garázs és más DIY projektek

A kisebb kerti melléképületeket, tárolókat (fészer, sufni, garázs, műhely) saját kezűleg is megépítheted jó minőségű építőanyagok felhasználásával. Ha megvan a megfelelő helyszín és a biztos alapok, jöhet a megfelelő faanyag kiválasztása, a fa kezelése, festése, a tároló váz- és tetőszerkezetének megtervezése! A maradék faanyagot, téglákat és a raklapokat további barkács projektekhez is felhasználhatod – a házi készítésű pizzasütő, magaságyás, a fedett homokozó, a raklap kerti bútorok és a hidegágy izgalmas és hasznos feladatok lehetnek!

 

 

Ajánlott cikkek