Skip to main content
Környezet és energia2021. október 5.

Napelem és elektromos fűtés ingyen

Építőpont Magazin
image

Vissza nem térítendő, 200 milliárdos keretösszegű, állami támogatásból 35 000 háznál történhet meg a fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva.

Az állami pályázat részleteit, illetve az elektromos fűtési rendszerek előnyeit az Építem az otthonom 2022 online konferencia egyik előadásában Szász János, a Nordinova Energy Kft. vezetője ismertette. Az alábbiakban foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat egyelőre nem kapott kódszámot, de a szakértő bízik benne, hogy - a véleményezési szakaszt követően - várhatóan 2021. november 15-étől  megyénként ütemezetten benyújthatóak lesznek az igények.

A támogatás az alábbi három műszaki tartalom egyikére igényelhető

A saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére 2 896 108 Ft jut.

Napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer infra- vagy fűtőpanelekkel történő korszerűsítése  9 368 464 Ft-ot adnak.

Ha viszont a lakás melegét - a fenti pont többi feltételének is eleget téve - hőszivattyú beszerelésével biztosítják, az már 11 559 214 Ft-ot ér.

A támogatás felhasználható a saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére is.

A kizárólag felújításra használható, vissza nem térítendő, önerőt nem igénylő, utófinanszírozású konstrukció az energiaszegénységben élőket, azokat az alacsonyabb jövedelműeket segíti, akik a most elérhető kedvezményes hitelekhez, támogatásokhoz nem férnek hozzá.  Kitétel ugyanis, hogy az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot. Bár a pályázók körét nem szűkítik le a kiskorú gyermeket nevelőkre, az előírt bevételre vonatkozó előírást a családosok egyszerűbben teljesítik. Az országos átlagot el nem érő jövedelműek számára is lehetőség nyílik tehát, hogy a lakóépületeiket megújuló energiaforrással lássák el, illetve energiahatékonysági korszerűsítést hajtsanak végre, és alacsonyabb rezsiköltséggel számolhassanak. A jelölt rendszerek széles körű használata jelentősen csökkentheti a környzetterhelést.

„Kötelezően megvalósítandó…”

„a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítése, beleértve az invertert, tetőre helyezhető tartószerkezet kialakítását, illetve a rendszer beüzemelését is (támogatásban kizárólag olyan napelemes rendszer részesíthető, ahol a napelem panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg a pályázat által érintett ingatlanban a pályázat beadását megelőző elszámolási évben mért átlagos havi fogyasztást, de legfeljebb az 5 kWp-ot).” –olvasható a pályázati kiírásban.

De mi az a kWp?

A kilowattpeak (kWp) kifejezetten a napelemek legjobb (peak angolul csúcsot jelent) névleges teljesítményét jelölő mértékegység.

Laboratóriumi közegben, adott feltételek (standard mesterséges fényerő és hőfok) mellett a panel által produkált csúcskapacitást mutatja. Mivel az időjárás nem állandó , a valós használatban a termelés a megadott értéktől eltérhet. Például egy 20 darab, egyenként 395 Wp teljesítményű panelből álló napelem rendszert 7,9 kWp csúcsteljesítményűnek szoktak megjelölni.

És mire elég belőle öt?

Átlagban elmondható hogy a magyar időjárási viszonyok közepette 1150 kWh elérhető 1 kWp teljesítményű napelemmel. Ha tehát 5 kWp-re képes rendszert telepítünk, évente nagyjából 5750 kWh-nyi ingyen energiát nyerhetünk. Ha ezt a mennyiségű áramot a hálózatról vesszük,  220 000 Ft-ot fizetünk érte. Ez az összeg pedig már jelentős tétel egy energiaszegénységben élő család költségvetésében. Egy átlagos háztartás elektromos energiaigényét fedezi.

Ha viszont már az elektromos fűtést is a napelemről táplálnánk, az 5 kWp-es napelemrendszerünk nem nyújt elég forrást még akkor sem, ha mellette a napelem által előállított egyenáramot a fogyasztó számára felhasználható, váltakozó árammá alakító  10 kW-os inverter dolgozik.

Javítanak valamit a helyzeten - a szintén  támogatási körbe vont - hibrid szisztémák, amelyekben akkumulátorok tárolják az energiát.

Van áram a nap alatt!

Számoljunk!

Előadásában Szász János egy 8x12,5 méteres, 100 m2 alapterületű 2,7 m belmagasságú családi ház példáján keresztül vezette le az ideális arányokat, illetve azt, hogy mire elegendő a pályázat második pontjában megjelölt 9,3 millió Ft. Kalkulációja 30-as téglafalú 15 cm-es, polisztirol szigeteléssel borított,  30 fokos dőlésszögű, a két oldalán 60-60 m2 területű nyeregtetővel fedett,  kelet-nyugati tájolású épületet vett alapul. Ahhoz, hogy a belső terekben 23 fokot lehessen biztosítani, 7 kW-nyi teljesítményre van szükség az elektromos fűtőrendszer részéről. Ennek kiépítése  - az anyagköltséget és a beszerelést is beszámítva - 1,2-1,8 M forint között van. Szász János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 1,8 M forintért már az igen korszerűnek számító elektromos padlófűtés is telepíthető, de ezt - sajnálatos módon - a pályázat jelenlegi állapotában még nem finanszírozza.

Az elektromos fűtőelemek fogyasztása (23 fok mellett) megközelítőleg 9,5 MWh/év.  Ha a fentiekben megadott tető nagyjából felére (65 m2) két sorba és hét oszlopba rendezve 28 db 450 Wp-es panelt helyezünk  (lehetőleg a nagyobb méretet választva, mert a tartószerkezetek ára drágult az utóbbi időben a legjobban, azaz minél kevesebb kell belőlük, annál kisebbek a költségek) a rendszer teljesítménye 12,6  kWp lesz. A várható energiatermelése pedig eléri a 13,8 MWh-át évente. Ez pedig fedezi az elektrifikált fűtést és az egyéb háztartási áramfogyasztást is. 4,5 M forintért - gépészettel, szereléssel, ügyintézéssel együtt. Természetesen ezek csak példa számok, ezért a pályázat benyújtáshoz elengedhetetlen lesz energetikai vizsgálat is, ami a pályázók konkrét ingatlanára vonatkozik majd.

Summázva az említett tételeket megállapíthatjuk, hogy a napelemes rendszerről táplált elektromos fűtési rendszer megvalósítása 6 M forintba kerül, tehát a 9,3 milliós támogatási összegből még 3,3 M forint marad a nyílászárók cseréjére. Ezért a szakértő bízik benne, hogy az 5kWp határt felemelik majd a pályázat kiírásakor.

Gyorsan kap, aki gyorsan kér?

Igaz, hogy közel 35 000 ház korszerűsíthető a pályázati keretösszegből, viszont az érdeklődés is jelentős lesz. Szász János éppen ezért azt tanácsolja, hogy a dokumentációk, mellékletek nagyon alaposan legyenek előkészítve, összeállítva a kiírásban szereplő útmutató szerint, és az aspiránsok a számítógép enter billentyűje fölé helyezett ujjal várják már reggel nyolckor a nyitást, hiszen ebben az esetben különösen igaz, hogy „az idő pénz”.

Mivel az elektromos fűtési rendszert csak az arra alkalmas elektromos háztartás tudja fogadni a házban, időben érdemes az áramszolgáltató felé bejelenteni, hogy milyen eszközöket kíván telepíteni a tulajdonos. Az áramszolgáltató adja ki azt a műszaki tájékoztatót, amit a pályázathoz csatolni szükséges. Ugyanígy nem szabad késlekedni az épületre vonatkozó energetikai tanúsítvány beszerzésével sem.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek