Skip to main content
Hírek2021. május 25.

Az építő közösség

Építőpont Magazin
image

„Az első házunkat az ellenségünknek építjük, a másodikat a barátunknak, a harmadikat magunknak.” Ki ne hallotta volna már ezt az eléggé szarkasztikus mondást?

De tényleg így kell ennek lennie? Mi lenne, ha már az első építkezéssel többé-kevésbé megszülethetne az elképzelt „álomotthon”?
Az építő közösség azért jött létre immár több mint 10 éve, hogy minél több építkezőnek sikerüljön ez a csoda.

„Még a 2000-es évek elején történt, amikor az egyik nagy hazai építőanyag-gyártó cégnél dolgoztam.” – meséli Bodnár György, Az építő közösség létrehozója. „Egy péntek délután már csak én voltam az irodában, amikor kopogtak, és egy középkorú úr lépett be az ajtón.
- Elnézést, csak egy alkalmazástechnikai útmutatót szeretnék kérni, ha nincs még késő – mondta udvariasan. Elkezdtem keresgélni a szekrényben, közben megkérdeztem:
- Építészként vagy kivitelezőként szeretné?
- Nem vagyok szakember, mi csak építkezünk – felelte.
- Elnézést, nem sajnálom öntől, de ez egy 150 oldalas tömény műszaki anyag, tele számításokkal és részletrajzokkal. Van magánépítkezőknek szóló prosink is.
- Köszönöm, de én mindent meg akarok tanulni. Tudja, nem bízom a kivitelezőkben, és személyesen akarom ellenőrizni őket.”
Ez a történet tekinthető akár Az építő közösség eredetének is, mert jól mutatja a hazai építkezések egyik rákfenéjét, az óriási bizalmatlanságot megbízók és szakemberek között. (Amely bizalmatlanság az utóbbi években talán még tovább növekedett is…)

A házépítés titkai, avagy szellemi muníció a laikusoknak

Hogyan lehetne olyan muníciót adni a házépítőknek, komolyabb házfelújítóknak, ami hasznos, közérthető (akár még olvasmányos is!), lényegre törő, nem áll meg felszínes kijelentéseknél? Ami olyan tudással ruházza fel az építkezőket, melynek segítségével megalapozottabb (nem csak reklámokon, divatokon, a szomszéd jó tanácsain alapuló) döntéseket tudnak hozni, átlátják az építkezés bonyolult és összetett folyamatát, szót értenek, és hatékonyan tudnak együtt dolgozni az építési szakemberekkel - és minél kevesebb pénzt dobnak ki építkezés közben feleslegesen az ablakon.

Mindezt úgy, hogy ne kelljen hónapokon át bújni a netet, megkísérelve feldolgozni a feldolgozhatatlan mennyiségű információt, és rendet tenni az egymásnak sokszor gyökeresen ellentmondó kijelentések között!

Így született meg az idehaza egyedülállónak számító, immáron öt kötetet magába foglaló Építem a házam könyvsorozat – aminek igazából minden házépítő könyvespolcán ott lenne a helye – már a tervezgetés kezdeti szakaszában! (Mellesleg a szakemberek számára is kiválóan alkalmas arra, hogy mélyebben belelássanak a társszakmák rejtelmeibe!)

Hogy ne törjön bele a bicska

„Humán beállítottságú nőként duplán nehezített terep számomra az építkezés. A könyveket áttanulmányozva azonban nem csak az egyes rendszerek működési elvét és fizikáját értettem, de a helyes terminus technikust használva érdemben, partnerként tudtam kommunikálni a szakágak képviselőivel”

„Ez az egyik legkedvesebb visszajelzésem a könyvekről.” – árulja el Bodnár György, a könyvsorozat szerzője is.  Mert a házépítések, de még a komolyabb házfelújítások legnagyobb kihívása is talán az, hogy tapasztalatok nélkül kell sok milliós döntéseket hozni. (Erre utalt a bevezetőben idézett mondás is…) A legtöbb építkező már nagyon okos és tapasztalt lesz, mire a folyamat végére ér, de akkor már sajnos nem sokra megy ezzel a tudással.

Az építő közösség éppen azért jött létre, hogy ebből a tudásból és tapasztalatból minél többet átadjon az építkezőknek, mielőtt túl nagy fába vágnák a fejszét. Ezzel az olvasmánnyal feltehetőleg nagyobb eséllyel indulhatnak életük egyik legnagyobb kalandjára” - biztat Bodnár György, aki nemzetközi építőanyag-gyártó vállalatoknál vezetőként eltöltött évek során szerzett a témában alapos tapasztalatokat.

Valódi közösség formálódik

A kiadvány megjelenését aztán sok más hasznos közösségi találkozó, segítség követte. Tervcafék már több mint 100 alkalommal (ez egy olyan rendezvény, ahol az alakuló terveket lehet kötetlenül átbeszélni szakemberekkel), Építkezők Edzőtábora („gyorstalpaló” építkezőknek ), temérdek blogbejegyzés, egy havi több tízezer megtekintéssel büszkélkedő YouTube-csatorna, zárt Facebook-csoport, a 2020 őszi, több mint 8000 embert megmozgató, egy hetes(!) online építkezői konferenciasorozat, az Építem az otthonom, vagy éppen a most zajló, a maga nemében szintén egyedülálló, élő adásokból összeálló Felújítási esték 2021 felújítási tanfolyam.

Milliókat kockáztatva

„Talán egyszer idehaza is eljön az idő, hogy nem. Ma azonban még gyakran azzal szoktam kezdeni a Tervcafékat, hogy érdemes mindenkinek tisztában lenni azzal, az építkezésén vagy megvédi a saját érdekeit, vagy ezt senki más nem fogja megtenni helyette. És ahhoz, hogy ez az „érdekvédelem” hatékony legyen, sajnos tudásra, felkészültségre van szükség.

De megéri az ebbe fektetett energia, hiszen házfelújításoknál több milliós, házépítéseknél több tízmilliós a tét, arról végképp nem beszélve, hogy jövendő otthonunkról van szó, ahol nekünk kell minél komfortosabban, minél praktikusabban, minél kisebb lakhatási költséggel élni a következő éveket, évtizedeket.

Az is komoly kihívás, hogy egy mai modern ház jóval bonyolultabb, mint elődeink házai, kis túlzással minden mindennel összefügg benne. Nagyon fontos a komplex, a házat, mint egységes egészet tekintő gondolkodásmód – az építkezők és az építési szakemberek részéről egyaránt.”

Mivel bővülhet még a paletta?

Kérdésünkre Bodnár György, a kezdeményezés motorja a következőket mondta: „A felkészült építkező sajnos önmagában még kevés a sikerhez. Szüksége van olyan felkészült és tisztességes építési szakemberekre is, akik a tervezésnél és a kivitelezésnél megvalósító partnerei lesznek. Igazság szerint az ő megtalálásukhoz is felkészültségre van szükség – a hatékony együttmunkálkodásról már nem is beszélve.

Ebben is szeretnénk segíteni az építkezőknek, ezért építgetjük mostanában az Építem a házad klubot, ahová „szövetségesként” várok minden olyan építési szakembert, aki szeretné egy kicsit jobbá, egy kicsit mássá alakítani a magyar családi házas építési piacot. Őket szeretnénk jó szívvel összehozni a felkészült építkezőkkel – és egymással is. Mit mondjak, nem kis kihívás…”

Ajánlott cikkek