Skip to main content
Szaniter és gépészet2021. december 6.

A hőparketta az új padlófűtés

Építőpont Magazin
image

2021-ben CONSTRUMA-díjat nyert a hőparketta. A fa melegburkolat előnyeit és a fejlesztés alkalmazhatóságának területeit a gyártó, Weitzer Parkett saját magyarországi raktárjában és bemutató termében dr. Katona Gábor értékesítési vezető segítségével foglaljuk össze.

Mi is tulajdonképpen a parketta?

A köznyelv - hibásan - gyakran parketta gyűjtőnéven emlegeti azt, ami a lakásban a lábunk alatt van, amin járunk, legyen az furnérból, vinylből vagy laminált lapokból.

A fogalom viszont hivatalosan olyan, meleg padlóburkoló elemet jelent, amelynek a felső, ún. kopó rétege minimum 2,5 mm-es vastagságban tömör fából készült.

A fogadó rétegek lehetnek más anyagból is, de a kopó felületet színtiszta tömör fa adhatja. Azok számára, akik előtt eddig sem volt rejtve a pontos jelentés,  általában a kisebb méretű, 20-50 cm hosszú, téglalap vagy rombusz alakú formák tűnnek föl a klasszikus, elegáns padlófelületek elemeiként. Ugyanakkor a tömör fával fedett, másfél méternél is hosszabb 17-20 cm széles darabok is parketták. Ezeket mondják svédpadlónak.

Szép, tartós, egészséges

A fa is azt szereti, amit az ember

Már ha a hőmérsékletről és a páratartalomról van szó. Mert – ahogyan az ember – a fa sem kedveli a szélsőséges hideget vagy a perzselő meleget. És ugyanez a helyzet a páratartalommal:

a fapadlónak és a lakóknak is az 50 százalékos páratartalom az ideális.

A fa ráadásul gondoskodik az egyensúly fenntartásáról. Ha túl sok vízgőz terjeng a lakásban, a parketta megköti. Amikor viszont nagyon száraz a levegő, akkor kiadja magából. Így képes hozzájárulni az egészséges környezet fenntartásához.

Klasszikus halszálkás parketta

Nem kell félni az alkalmazásától!

Pont a nedvszívó képessége az, amiért sokan tartanak a beépítésétől, mondván, hogy a fa az említett környezeti hatásokra mozgással reagál, azaz padlófűtés fölött kiváltképp nincs helye – már csak azért sem, mert a hőt is rosszul vezeti.

Az általánosító véleményalkotással szemben viszont a kérdést érdemes a tudomány érveire támaszkodva vizsgálni. Ezek szerint minden fatípus nagyjából hasonló mennyiségű nedvességet képes megkötni.

A térfogatnövekedés nem hosszanti irányban történik, hanem a szálirányhoz képest széltében, hiszen az anyag az így futó szerkezeti elemei, rostjai közé veszi fel a vízmolekulákat.

Ráadásul a különböző fajták egészen eltérő időegységek alatt. Ha pl. hosszabb időre elutazunk, és nem vettük észre, hogy csöpög a radiátor, az alatta lévő bükkparketta egy nap alatt megdagad, a tölgynél a változás ugyanakkor nyolc nap alatt megy végbe. És ez - pl. a padlófűtés felett való alkalmazhatóság esetében - lényeges szempont. Másrészt manapság már olyan, összetett mérnöki parketták állnak rendelkezésére, amelyeknél a hordozó szerkezet rétegei préselt faanyagokból, HDF lapokból, tömör fából - esetenként fémből - vannak kialakítva, hogy ellensúlyozzák a parketta mozgását.

A kötések játékával elegáns struktúrák alakíthatók ki

Parketta és padlófűtés lehetnek barátok

Olyannyira, hogy már együttesen, rendszert alkotva is kaphatók. A hőparketta rétegrendjének legalsó szintje a hővisszaverő fólia. Ezt általában úsztatva rakják az aljzatbetonra. Erre kerül egy rugalmas hőszigetelő réteg. Ezt fedi

a rendszer lelke, a hét rétegben laminált fűtőfólia, amelyben nincsenek  kábelek, azaz nem fenyeget a szakadás, meghibásodás veszélye.

A szerkezet nem sávokban, csíkokban termeli a hőt, mint pl. az autók hátsó szélvédő fóliái, hanem szénszálai által, egyenletesen elosztva, a teljes felületén közvetlenül átadja a parkettának a meleget. Hősugárzást produkál, mint a régi barátságos cserépkályhák – persze nem égetően. Ráadásul bizonyos radiátortípusokkal szemben a levegő és így a por felkavarása nélkül dolgozik.  Mindeközben a tekintet elől végig rejtve marad, hiszen csak a fa természetes erezetét, mintázatait látjuk a padlón.

A hőparketta rétegrendje

Hogyan működik a hőparketta?

A telepítés után, amelyre a szakembereknek egy-egy átlagos méretű szobára vonatkoztatva egy napnál többet nem kell szánniuk, csak be kell dugni a 220 V-os csatlakozóba, és néhány percen belül már érezni is lehet, hogy az elektromos fűtés melegít.

Mivel közvetlen fűtés, a rendszer hővisszaverő és szigetelő rétegei miatt szinte egyáltalán nem vész el energia. A mérések szerint 20-30%-os megtakarítás érhető el a gáz-, ill. olajfűtéshez képest.

A hőfokot egy, a rendszerbe épített termosztáttal állíthatjuk be. Ennek az az előnye, hogy különböző terekben más és más hőfokon üzemeltethetjük  - vagy ki is kapcsolhatjuk - a hőparkettánkat. Nem kell hozzá tehát kazán, sem külön vezetékek.

Az adatokat a 2019/2020-as fűtési időszakban mérték, és 100 m² lakóterületre vonatkoznak.

Elhelyezés és dizájn

Ha jól szigetelt a ház, a hőparketta önálló fűtésre is alkalmas, de lehet kiegészítőként is használni. Ez utóbbi esetre jó példa, amikor - az egyszerű elhelyezhetősége miatt – csak egy-egy szobában, sőt, szoba részben használják. Pl. a hálóban, hogy langyos padló fogadja az ágyból érkező, fedetlen talpakat. Home office sarkok padlójaként pár négyzetméteren, ha a helyiség többi részét nem akarjuk egész nap teljesen felfűteni. Praktikus megoldás a gyerekszobák játszósarkaiba, ahol a kicsik a parkettán kúsznak-másznak.

Ha valaki a hőparketta mellett dönt, nem kell engednie esztétikai elképzeléseiből, mert a fűtőfólia fölé ajánlott típusokból bármelyiket választhatja,

azaz a színek és mintázatok tekintetében gazdag variációs lehetőségek adódnak.

Nem csak járni, ülni is jó rajta

Az ápolásmentes parketta

A rendszerhez már elérhető az ápolásmentes parketta, amelynél egyedi, a pórusok mélyéig hatoló speciális tömítés gondoskodik arról, hogy a kialakított felület ne igényeljen  karbantartási munkákat. Elegendő egy-egy óvatos tisztítás. A felülete lehet lakkozott vagy olajjal kezelt. Az utóbbi esetben a tiszta, természetes olajok mélyen a szerkezetbe jutnak, különleges védelmet nyújtva a fának.

A házi kedvencek tappancsai sem tesznek benne kárt

Parketta aaaa-effektussal

Az ezekből képzett padlóburkolat óvja a lakók egészségét is: ajánlott allergiásoknak, antibakteriális, antisztatikus és aktívan lélegző, miközben a pornak és a kosznak nem ad helyet. Az atkák nem élnek meg rajta.

A fa reneszánssza - lenne kívánatos

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy - sajnálatos módon - a fa padlóburkolatként történő felhasználása visszaszorulóban van. Magyarországon mindössze 3 százalék. A vásárlók gyakran döntenek ugyanis az olcsóbb, de kevésbé tartós anyagok használata mellett. Holott,

ha hosszabb távra tervezünk, pont az anyag természetessége és tartóssága okán az derül ki, hogy - lévén a parketta hosszú évtizedekig szolgálja a lakókat - nem drágább megoldás.

Az alapanyag termelése pedig nem a természet felelőtlen kizsákmányolásával történik, hiszen „az erdő- és fagazdálkodás a jövőre holisztikusan tekintő szakma, amely tudományos alapossággal tervez és gondoskodik az utánpótlásról” - mondja a parketták szakértője.

Szóval a fa parkettán le a cipővel bátran, éljen a mezítlábasság!

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek