Skip to main content
Szaniter és gépészet2022. február 2.

Az otthoni világítás tervezése

Építőpont Magazin
image

A fény fontos része életünknek, így a napfény pótlására hivatott mesterséges világítást komfortunknak megfelelően érdemes kialakítanunk. A világítás megtervezése titkainak Lis László, villamosmérnökkel, a Lumenet egyik alapítójával jártunk utána.

Az otthoni világítás tervezése a praktikum, a kényelem, a dizájn, az energiatakarékosság sőt, az élettani és lelki hatások alkotta összetett szempontrendszerben zajlik. Éppen ezért az optimális világítás kialakítása, a lámpák kiválasztása nem könnyű feladat, még akkor sem, ha egyszerű átalakítást vagy felújítást tervezünk. A kereskedelemben a választék óriási, a világítás technológiája folyamatosan fejlődik és a trendek is időről-időre változnak.

Mivel a mesterséges világítás feladata, hogy segítse az otthoni munkavégzést, biztonságossá, kényelmesebbé tegye az életünket, hangulatot teremtsen a legalkalmasabb eszközök beszerzése előtt néhány szempontot mindenképpen érdemes megvizsgálni.

  1. Figyeljünk arra, hogy a berendezéshez, a designhoz, a helységekben használt színekhez és anyagokhoz leginkább illeszkedő stílusú lámpát vásároljunk!
  2. A lámpák kivitelét és funkcióját lehetőleg a helység vagy a terület feladatának megfelelően válasszuk ki!
  3. Gondoljuk végig, hogy milyen technológiát részesítsünk előnyben! Cserélhető fényforrás legyen a lámpában vagy beépített, LED modul?
  4. Tervezzük meg, hogy elegendő, megfelelő minőségű és színhőmérsékletű fényt kapjon az adott helyiség.
  5. Érdemes elgondolkodni a mostanában divatos, ún. okos világítási megoldásokon is: vannak a lakásnak olyan terei, ahol a fény szabályozása, vagy a szín változtatásának lehetősége, esetleg az egyedi programozás, személyre szabás fontos szempont lehet.

Kivitel

A lámpa kivitele fontos kritérium. Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy mekkora és milyen fényre van szükségünk. Ha szeretnénk egységesen bevilágítani az egész helyiséget, lehetőleg opál vagy homogén felületű burás vagy ernyős lámpát vegyünk. Minél nagyobb a világító, homogén felület, a fény annál egységesebben szóródik minden irányban. Amennyiben az adott tér egy részére, egy képre vagy pl. egy asztal lapjára fókuszálnánk, kiemelő világításra van szükség. Erre a szpot lámpák alkalmasak, melyek prizmák vagy tükrök által irányított fénye körkörös formában világítja meg a megcélzott felületet (akár a kézi elemlámpák fénye).

Nem javasoljuk ugyanakkor szpot lámpákkal megvilágítani teljes helységeket. A korábban leírtak miatt a világítás nem lesz egyenletes; abban az irányban amerre a szpot lámpa néz, fényár lesz, míg a közvetlen környezete sötétben maradhat. Emellett a magas fénysűrűség miatt kápráztathatnak is, ami zavaró lehet.

A fényforrások (ezentúl nevezzük így őket, mert az izzó elnevezés pl. a LED-ek esetében sem állja meg a helyét) is igen különbözőek. Igaz ez még egy népszerű E27 foglalatú fényforrásra is. Éppen ezért már az otthoni világítás megtervezése során érdemes figyelembe vennünk a fényforrásból kijutó fény irányát is, amely meghatározza, hogy a fényforrás egyáltalán milyen lámpába lehet alkalmas.

Példa: egy 2700-os sugárzású fényforrásra: látható, hogy felfelé nem világít, mint egy hagyományos izzó.

A fény határai

Technológia

Szinte minden napos kérdés vásárlóink részéről, hogy foglalattal rendelkező lámpát vásároljanak-e, amelybe tetszőlegesen tehetnek és cserélhetnek ún. retrofit (egy hagyományos izzó helyére mindenféle átalakítás nélkül utólag beszerelhető, azaz csereszabatos a eszköz) fényforrásokat, vagy vásároljanak gyárilag LED modullal szerelt lámpát, amely fix, nem cserélhető, nem variálható.

A foglalattal rendelkező lámpák előnye a rugalmas felhasználhatóság és általában az alacsonyabb ár, azonban ha nem vagyunk eléggé körültekintőek, és nem a lámpa jellegének megfelelő fényforrást választunk, könnyen kialakulhat a túl- vagy alulvilágítottság esete.

Ennek akár káros élettani következményei is lehetnek hosszú távon.

A beépített modulos lámpák nagy előnye, hogy mérnökök által megtervezett minden mertékben optimális fényt biztosítanak. A modulok azonban nem cserélhetők, így sokan óvakodnak ettől a megoldástól, attól félve, hogy ha egy ilyen lámpa meghibásodik, akkor ki kell dobni, és helyette újat kell vásárolni. A félelem azonban nem valós: a LED modulok átlagos élettartama igen magas (~25-50 000 óra) és ehhez mérten általában 5 év jótállás biztosított az alkatrészekre. Így nem igazán kell a korai meghibásodástól tartanunk, akár 10-15 évig is élvezhetjük lámpánk fényét.

A szpot lámpák irányított fénye

A fény

Ahhoz, hogy elegendő fény legyen egy adott helyiségben, a világítás tervezése szakaszában figyelembe kell vennünk a lehetőségeket!

  • Hol és mennyi elektromos kiállás biztosított?
  • Mekkora a természetes fény bevilágítása?
  • Mekkora a megvilágítandó helyiség mérete?
  • Milyen az alaprajz? Hol vannak ablakok?
  • Vannak-e, lesznek-e sötétebb sarkok, zugok?

A világítás tervezésekor segítséget ad a fényforrások, modulok műszaki adatainál feltüntetett fényáram adat, amely a fényteljesítményre vonatkozik.

Itt ne a villamos hálózatból felvett teljesítmény adatra gondoljunk - melyet watt-ként [jele: W] ismerhetünk -, hanem a kibocsátott fényteljesítményre. Ezt lumen [jele: lm] értékekben adják meg a gyártók.

A fényáram adat általában a hétköznapi felhasználónak nem mond semmit, azonban régi izzókkal mindenki találkozott már élete során, és van elképzelése arról, hogy a hagyományos izzók watt-ban megadott értékei nagyjából milyen erősségű fényt jelenthetnek.

A táblázatban a hagyományos izzó teljesítményét feleltettük meg a fényáramnak

Míg a középületek - pl. raktár, iroda, osztályterem - világításának tervezése az előírt szabványértékek ismeretében szoftverekkel történik, azok végzik az optimalizálást, az otthoni világítás tervezése alkalmával nemigen használhatók, merthogy ott szubjektív igényeket kell kielégíteni. Befolyásoló tényező az alaprajz, amely miatt kialakulhatnak sötétebb területek, a falak és berendezések színe is, hiszen ezek a fény visszaverődését befolyásolják.
Elárulunk azonban egy titkot: egy egyszerű számítással hozzávetőlegesen meghatározhatjuk, hogy egy adott helyiségben mekkora minimális összesített fényteljesítményt érdemes alkalmaznunk!

Vegyük a helység alapterületét és szorozzuk meg 250-nel. Így megkapjuk a helységbe szükséges fényáramot, amely több lámpa és fényforrás fényéből is összeadódhat! Pl. 3*4 m=12 m2 területű helyiség esetén 3000 lm a minimálisan alkalmazandó összesített fényáram.

Ha ezt az egyszerű számítást követjük nagyot nem hibázhatunk!

A legelterjedtebb fényforrások összehasonlítása

Fontos kritérium a színhőmérséklet

Ahogy a legtöbb irodába és iskolában a koncentrációt segítő, hidegebb fényszínű (általában 4.000K) és magasabb megvilágítási színtű rendszereket telepítenek, addig a lakásokban - főleg a pihenésre szánt traktusokban - érdemes inkább meleg vagy semleges fehér fényszíneket előnyben részesíteni (2.200-3.000K). Egyes otthoni munkavégzések során - pl. főzés, sminkelés a fürdőszobatükör előtt - használhatunk intenzívebb világítást vagy kiegészítő világítást funkcionális lámpák segítségével (ilyenek pl. konyhapult világító vagy fürdőszobai tükörvilágító lámpák). Ezeken a területeken bátran használhatunk hideg fehér fényeket. A nappaliban pedig jól mutatnak a színjátékot is produkáló dizájnlámpák.

A hangulathoz illő színeket is "kikeverhetünk"

A LED-ek világa

A LED-technológia rohamosan fejlődik, így ma már a régebben használt és megszokott hagyományos villanykörtéket tökéletesen helyettesíthetjük  LED-ekkel. Funkcióikat tekintve a digitális technika segítségével a lehetőségek szinte végtelen tárháza áll a rendelkezésünkre.
Egyes LED-ek fénye (akár fényforrás, akár lámpa) szabályozható, de ma már nemcsak a fényteljesítmény, hanem akár a színhőmérséklet is változtatható egy normál kapcsoló, távirányító vagy applikáció segítségével.
A smart rendszerek programozhatók; létrehozhatunk világítás jeleneteket, melyeket gombnyomásra megeleveníthetünk, lámpacsoportokat alkotva egyszerre szabályozhatjuk vagy időzítéssel automatizálhatjuk azokat. Interneten keresztül távolról is felügyelhetjük otthonunk világítását. Egyes rendszerek használják a mobilunk GPS-ét, mikrofonját, de összeköthető a kommunikációs alkalmazások értesítés jelzése is az otthoni világítás rendszerével.

Egy összetettebb LED-es struktúra

Az otthoni világítás szabályozása

A LED-ek fényerőszabályzása okozhat gondot, de az alábbi ökölszabály figyelembevételével a probléma bárki számára megoldhatóvá válik.
Először is, vásároljunk szabályozható (dimmelhető) LED fényforrást! A fényerő szabályozhatóságot a gyártók minden esetben feltüntetik a fényforrás csomagolásán (pl. Osram LED)
Amennyiben meglévő hagyományos izzóra tervezett fali fényerőszabályzóval rendelkezünk, úgy LED-re váltáskor a LED kiváltó teljesítményét (segítséget ad a fenti lumen összehasonlító táblázat) vegyük figyelembe, ne pedig a fényforrás tényleges teljesítményét (pl. egy 806 lm-es E27 izzó esetében ez 60 W.)

Bár a névleges teljesítménye a LED-nek ~9 W, mi mégis 60 W-tal számoljunk), valamint vizsgáljuk meg a szabályzó eszköz teljesítményhatárait, és méretezzük rendszerünket úgy, hogy a teljesítményhatárok között maradjunk!

Ha pl. a szabályozó teljesítménye 40-600 W közötti tartományban működtethető, akkor minimum 1, maximum 10 db 806 lm-es fényforrás erejét tudjuk vele hibamentesen szabályozni.
Ha figyelünk erre az „ökölszabályra”, akkor nem fognak fellépni olyan anomáliák, mint pl. villogás vagy - extrém esetben - a világítóeszköz működésképtelensége.

Új kiépítés esetén vásároljunk a ma már elterjedt, számos gyártó kínálatában szereplő, kimondottan LED fényforrásokhoz való fényerőszabályzók közül! Ebben az esetben egyszerűen a LED fényforrás tényleges teljesítményével számolhatunk.

Cikkünk folytatásában konkrétan sorra vesszük - a lakás egyes helyiségeire vonatkoztatva - az ideális világítás tervezése praktikus lépéseit.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek