Skip to main content
Szaniter és gépészet2021. június 18.

Csap-telepesek

Építőpont Magazin
image

A funkcióhoz, az adott nyomáshoz, a fogadó felülethez igazodva, és - természetesen - a legkülönbözőbb kényelmi, esztétikai elvárásoknak megfelelően számtalan csaptelepet kínál a piac.

A választást megkönnyítendő a Kludi szakembereinek segítségével foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat, nem csak a fürdőszoba ötletekhez.

Hogyan működik egy csaptelep?

Legyen szó mosdó, bidé, kád, zuhany, vagy mosogatócsaptelepről, funkció tekintetében általában nem sok különbséget találunk. Általánosságban véve egy egyirányú szelepről van szó, mely a rendszerben lévő nyomás segítségével működik. Ezen szelep megnyitása a csaptelep típusától függően mechanikusan történik a kar elfordításával, termosztáttal, vagy elektromos üzemelés esetén szenzorral. A hibrid megoldások különösen népszerűek a konyhában, amikor a felhasználónak nincs „szabad keze” a csaptelep működtetéséhez.

De mi az a perlátor?

Működése egyszerű: levegőt szív be a környezetéből és a vízbe keveri, amivel „feldúsítja” a kiáramló vízsugarat. Ezzel olyan érzést kelt, mintha több víz folyna ki a csaptelepből, ugyanakkor egy rendezett vízsugarat alakít ki. Az utóbbi években a perlátor a csap egyik legfontosabb eleme lett az energia- és víztakarékosság szempontjából. Jelentőségét növeli, hogy utólagos kicserélésével a meglévő csaptelepeknél komoly megtakarítás érhető el.

Gondoljunk csak bele! Nem mindegy, hogy percenként 12 liter, vagy csak 7 liter víz folyik át egy csaptelepen. Az Eco perlátorral szerelt csaptelepek, melyek általában 6 és 8 liter/perc közötti vízátfolyásúak. Normál háztartási használatban még az 5 l/perc átfolyás is kompromisszumok nélküli, kényelmes használatot biztosít. Ez a kis alkatrész szabályozza továbbá a vízsugár erősségét, irányát és felfogja a vezetékekből érkező szennyeződést, valamint a kiáramló víz látványát is szebbé teszi.

A tökéletesen illeszkedő tömítések óvnak a nemkívánatos vízkártól, ezért fontos, hogy a csepegő csaptelepet mihamarabb megjavíttassuk, vagy kicseréltessük, egyrészt a víztakarékosság miatt, másrészt megelőzendő a felesleges kiadásokat és a vízkőfoltok kialakulását. A perlátor tisztántartása egyszerű. Érdemes havonta egyszer letekerni a csaptelepről és citromsavas tisztítóba rakni egy-két órára.


A szabványok és tanúsítványok

böngészése nem igazán izgalmas mulatság, ugyanakkor érdemes tudnunk, milyen előírásoknak kell megfelelnie a terméknek.  A zajvédelemre pl. külön követelmények vonatkoznak. A szerelvényeket általában két zajossági osztályba sorolják: az I. zajossági osztály (<20 dB) egyenértékű az ember saját légzésének hangerejével, míg a II. zajossági osztály (<30 dB) nagyjából megegyezik a számítógép hűtőventillátorának hangerejével.

Emellett számos terméktanúsítvány és minőségi tanúsítvány létezik, amelyeket a gyártók önkéntes alapon szerezhetnek be.
A megbízható, minőségi termék egyik ismérve, hogy rendelkezik a szükséges tanúsítványokkal vagy minőségi jelölésekkel, például a DVGW vagy a TÜV tanúsítvánnyal. A „P-IX” zajjel a zajosztályt mutatja: pl. P-IX 8049 / IB I. és B osztályú. Hazai vonatkozásban példa az ÉME engedély, a Gyártói teljesítménynyilatkozat, vagy - ivóvízzel érintkező építőipari termék lévén - ÁNTSZ igazolás.

Normál- vagy alacsony nyomású rendszer?

Hogy normál, vagy alacsonynyomású rendszerhez csatlakoztatható termékre van-e szüksége, könnyedén eldönthető. Leggyakrabban normálnyomású rendszerrel találkozunk: ebben az esetben a meleg vizet központi vízmelegítő állítja elő. Alacsonynyomású szerelvényre van szüksége, ha csak hidegvíz-csatlakozás van, és a melegvizet decentralizált módon állítják elő alacsony nyomású tárolótartály formájában közvetlenül a szerelvény közelében és csak szükség esetén.

Egykaros csaptelep

Az egykaros csaptelepek gyors vízhőmérséklet és -mennyiségbeállítást tesznek lehetővé egyetlen szabályozókar segítségével, így egy kézzel is használhatóak. A másik kezünk így szabad marad, hogy ellenőrizzük a kifolyó víz hőmérsékletét.

Kétgombos csaptelep

A kétfogantyús szerelvények külön szelepekkel rendelkeznek hideg és meleg vízhez. Ezek a csaptelepek tipikus klasszikus esztétikájuk miatt népszerűek. A fürdőkád forró vízzel is megtölthető nagyobb hőveszteség nélkül - majd hidegen keverhető. A kétgombos csaptelep esetében külön szelep szabályozza a meleg, illetve a hideg vizet. Ezek a csaptelepek klasszikus esztétikájuk miatt népszerűek, valamint bizonyos beépítési helyeken kifejezett előnyökkel szolgálnak. Például hőveszteség nélkül tudjuk megtölteni a kádat forró vízzel, amit a később hozzáengedett hideggel temperálhatunk.

Fali és falsík alatti csaptelep

Ebben a kategóriában  kétféle típus közül választhat. Még mindig népszerűek a standard, klasszikus fali kivitelű változatok.

Egyre hódítanak azonban eleganciájukkal a falsík alatti szerelésű darabok. Amennyiben ilyen mellett dönt, szükséges előzetesen beépíteni a FLEXX.BOXX falsík alatti egységet, amely minden felhasználási módot ellát, legyen szó termosztátos vagy egykaros funkcióról, illetve a visszafolyás elleni védelemről. A beépített ellenőrző- és öblítőegység időt takarít meg az elhelyezés során. A FLEXX.BOXX minden felhasználási módhoz tökéletesen kompatibilis.

Flexibilitása abban is megnyilvánul, hogy az előlap és a funkciós egység a beépítés után bármikor szabadon cserélhető szennyezéssel vagy falbontással járó munka, a fürdőszoba felújítása nélkül! A falsík alatti szerelésű csaptelepek esetén tehát a funkciós egységek a fal mögött kerülnek kialakításra, így csak az ezekre illesztett, üzemeltetéshez szükséges részek láthatóak.

Bár a műszaki részek a falon belül kerülnek kialakításra, nagyon biztonságosak használat közben. Ráadásul azt a szabadságot is megadják, hogy utólag is választhatunk a számtalan forma és funkció közül,  akár lecserélhetjük termosztátos kivitelre az egykaros funkciós előlapot, vagy dönthetünk más formavilágú termék mellett is.

Elektronikus megoldás

esetén infravörös érzékelő gondoskodik a csaptelep megnyitásáról anélkül, hogy hozzáérnénk. Ez a higiénia fókuszú technológia eredetileg a közösségi épületek számára készült, napjainkra azonban már meghódította a háztartások vendégfürdőit, illetve a nagyobb fürdőszobákat is. Érintésmentes működtetésüknek köszönhetően a szenzoros csaptelepeket ritkábban szükséges tisztítani, mivel a víz elzárásához nem kell vizes kézzel hozzáérni a karhoz.

A termosztátos változatok

a kényelem bajnokai a csaptelepek között. A vízhőfok egy skálán előre beállítható, így a kifolyón a precízen beállított hőmérsékletű víz folyik. Mindez egy speciális termoegységnek köszönhető, amelynek működése mindig megbízható. A háztartás vízhálózatában fellépő esetleges hőingadozást a keverőegység olyan gyorsan kompenzálja, hogy a használó észre sem veszi. A termosztátos csaptelepek hőfokkorlátozója védelmet nyújt a forrázás ellen. Ez fontos biztonsági tényező kisgyermekes háztartások esetében.

A Kludi innovatív megoldásai közül elsőként említhető a célzott vízsugarat biztosító S-pointer.

Számtalan, különféle formájú mosdó létezik, és számtalan különféle csaptelep kapható - azonban nem mind illik össze. Hogyan biztosíthatjuk, hogy a csaptelepből folyó vízsugár ne olyan helyre irányuljon, ahol fröcskölhet? A gyártó erre megalkotott egy egyszerű megoldást: az S-pointer perlátor egyetlen ujjmozdulattal szabályozhatóvá teszi a vízsugár irányát, mely a csaptelep beszerelése után egyedileg beállítható.

Több teret hagy a magas kifolyó

Sokan ugyanis nem csak kézmosásra használják a mosdókagylót. Számukra még nagyobb kényelmet nyújtanak a "több tér" koncepció alapján tervezett csaptelepek, amelyek magasan ívelt, különböző formájú kifolyóikkal megkönnyítik a locsolókannák, kisebb vödrök feltöltését, de akár a mosdónál történő hajmosást is lehetővé teszik.

Ablak elé is helyezhető

a bajonettfunkcióval ellátott csaptelep, amely már nincs akkor sem útban, ha kinyitjuk az ablakot. A természetes fény kellemes környezetet nyújt még mosogatás közben is. Ha a csaptelep éppen akadályt képezne, csak ki kell emelni, áthelyezni, és már kész is.

Elforgatható kifolyó

Nincs elég hely a mosogatóban? Válasszon olyan csaptelepet, amely hozzáidomul a konyhában éppen végzett munkafolyamatokhoz. A 360°-os szögben elforgatható kifolyóval rendelkező csaptelep nem csak a klasszikus konyhapultokhoz, hanem a konyhaszigetekhez is optimálisan illeszkedik.

Kihúzható kifolyó

A kihúzható kifolyó megnöveli a csaptelep hatósugarát. A gégecsőre erősített ellensúlynak köszönhetően a kifolyó egyenletesen, könnyedén, szinte magától siklik vissza eredeti helyzetébe a kifolyószárba.

Reméljük, sikerült hasznos útmutatót adnunk - ha csak a csaptelepek terén is -  a „hogyan tervezzünk fürdőszobát, konyhát?” kérdésnek a megválaszolásához.

 

 

Ajánlott cikkek