Skip to main content
Csempe és járólap2021. június 19.

Nem mind fénylik, ami csempe

Szerk./Építőpont
image

A letűnt ókori birodalmak mozaik-művészete először a középkorban erősödött padló- és falburkolásra általánosan használt csempék iparává. A szó azonban nálunk száz éve még lehatároltabb jelentésben volt használatos: a belső oldalán tűzálló réteggel bevont kályhacserepet jelölte.

A magyar agyagművesség másik ágát kerámiaként ismerték és emlegették. Mára a csempe- elnevezésnek nemcsak az értelmezési tartománya bővült ki, hanem a szó hallatán szóba jöhető termékek piaci kínálata is.

Mitől csempe a csempe (és társai)?

Hogy milyen a tökéletes burkolólap? Tartós, állékony és megfelelő esztétikai minőséggel bír – saccolnánk elsőre. A valóságban a válasz szinte mindig helyzetfüggő, és az adott felhasználási célhoz rendelt legfőbb funkcióelvárásaink függvénye. Ehhez nem árt röviden végigzongorázni a csempefélék legfőbb tulajdonságain és paraméterein, amelyekhez minden valamirevaló gyártó műszaki mérőszámokat rendel a csomagolások oldalán.

Ilyen a csúszásmentességet jellemző R-szám, a mázas csempéknél a kopásállósági PEI-érték és a mély karcállóság, a nyomásállósági és törésszilárdsági mutatók, hőtágulási együttható és hőlökésállósági érték (főleg fürdőszobákban és padlófűtés borításánál), a fagyállóság és az ezzel szorosan összefüggő vízfelvételi arány (szabadtéren, teraszon), valamint a vegyszer-tolerancia.

Kiterjedési dimenziók

Legtöbben ugyanakkor mégis az egységnyi lapok valós méretére vagyunk kíváncsi, amely a gyártás kiégetési fázisa során mindmáig elszenvedett közel 10 %-os zsugorodás végeredményeként marad. A törvényszerű kiszámíthatatlanság miatt úgynevezett kaliberek osztályozzák a méreteltéréseket, ezek egyezőségére fontos figyelni beszerzőkörutunkon. 1-2 milliméternyi eltérés előfordulása kalkulálandó, ahogy további tűréshatárok vonatkoznak az élek egyenességére és derékszögűségére, valamint a lapok központos görbeségére vagy vastagságára is.

Optimalizáló telhetetlenségünk egy majdnem univerzális „csodacsatárt” az úgynevezett greslapok méretre vágott (vagy rektifikált) padlólapjaiban üdvözölhet: egyenesre vágott szélekkel a préselés utáni élgömbölyűséget kiiktatják, ezáltal 0,02 mm-nyi hibahatáron belül méretük és alakjuk pontosan megegyezik. Ettől még a sérülékenység ellenszereként egyenletesen kitöltő fugázó anyagra ezeknek is szükségük van, igaz, csak 1,5 mm szélességben, ami által szabad szemmel rápillantva összefüggő, egyöntetű burkolatot kaphatunk.

Szemnehéz csempeítéleteink

A gyártási eljárás természetes folyományaként – a kerámiamassza összetételére visszavezethetően –ugyanazon termék is leheletnyit eltérő színárnyalatokat hordozhat, de ezek legfeljebb egy ötfokú skálán kategorizálhatók. A digitális technológiával készített burkolólapok tónusa ellenben programszerűen eltérő, hogy együtt természetesnek hatóan és garantáltan egyszeri és megismételhetetlen kombinációt adjanak ki.

És mégis: az imént hajlamosak voltunk megfeledkezni arról, hogy a gyakorlatban a burkolási elképzeléseket melengetők számára a kiválasztás döntő szempontja mégis a megjelenés, a dekorativitás, a dizájn. Ezt a dimenziót pedig nem hagyják hidegen a divatévadok. 2020 és ’21 piaci és trendfigyelői tapasztalataiból pedig a következő sűrűsödési pontok rajzolódnak ki.

A jelen sztárcsempéi

A koronavírus alatt előretörő wellness-dizájn is motorja volt az egyik legmeghatározóbb irányzatnak, a „biofília”, azaz az ökológiai felelősségérzet és a természetszerető színek-minták előretörésének. Elsődlegesen az erdő, lombok, dús vegetáció közelségét megidéző burjánzó mélyzöld és más nyugtató klorofillos zöldek színtartománya hivatott az otthont a feltöltődés terepeként pozicionálni.

Hasonlóképp a kezeletlen fafelületet utánzó nagyobb méretű „járólapok”, méghozzá egyre inkább beltér (nappali) és kültér (terasz, tornác) szinte megszakítatlan folytonosságában és egységességében. De idetartoznak az égboltot, tengert vagy homokot érzületileg meghívó puha kék illetve világos krémszínű árnyalatok – utóbbiakhoz pedig jól kapcsolódik a korábban is kedvelt, meleg földérzetet keltő terrakotta-színvilág és az őszies élénkpirosság is: egyaránt valahol egyensúlyi félúton darabosság és túlfinomultság között.

Némiképp idekapcsolhatók még marokkói-tunéziai stílusok vibráló színei és összetett-mágikus mintái, markáns virágzatokkal, egzotikus geometriákkal, nemegyszer kézi festésű és mázasítású darabokon, melyekkel konyhák, fürdők és folyosók padlóját is kezdik „feldobni” a tulajdonosok.

Szín- és formabontók

Ha már padló, akkor önálló „diliként” kezd polgárjogot nyerni a fekete szín a fürdőben, akár mértani formákkal megspékelve. Nemcsak zuhanyozók alján kezdünk „fekete lyukakba” lépni, de a mélysötét és olykor fémes hangsúlyú fali csempék mellett a fénytelenebb, patinahatású padlólapokat is kezdik ultrasikkesnek kijelenteni. És futnak még a viktoriánus vagy art deco rajzolatok kis fürdőhelyiségek optikai kitágításához, valamint a szilánkos pöttyözöttségű terrazzo-minták.

A négyszögletű formavilág viszont jól dokumentálhatóan keresi az elmozdulást – legkurrensebben a hexagonális csempelapok, azaz a hatszögek felé. Emellett még a kiskockás mozaikberakás, valamint a (budapesti millenniumi földalatti megállóiból ismerős) kis alakú falicsempék világos darabjai azok, amelyek tartják magukat, nemritkán sötét fugázottság kontraszthatásával.

Általános tendencia a csempelapok méretének és vastagságának növekedése, hajszálvékony fugázással. Ennek élharcosai a márvány-, beton-, kő- és fahatású tonális – azaz mintáikat nem ismétlő – kollekcióik, előbbieknél a hoteleket idéző extrafényes kivitelben is.

A lengyel édenkert lapos „gyümölcsei”

És hogy milyen gyártói szárnyakon érdemes a legújabb módi vagy épp az eltökélten egyéni ötleteink nyomába eredni? Előbb a kiváló minőségű lengyel burkolatgyártó, a Paradyz érdemel figyelmet. A kelet-közép-európai rendszerváltások évében induló vállalat csempék, padlólapok mozaikok és dekorok terén egyaránt az innovatív dizájn egyik zászlóshajója. Elefántcsont, rozsda, ezüst, antracit, bézs, kék, grafit, umbra, gríz, rusztikus és barna színekben egyaránt erős.

A klasszikustól a minimalistán át az öko-stílusig sokfélét kínál, de mind a gazdagon díszített, mind a letisztult – indusztriális, steril, betonjellegű – hatások nagymestere. Konyhába, fürdőszobába választott kerámia-alapcsempékhez hozzájuk párosítható dekorációs ajánlatokat tartanak készenlétben.

Újabban elegendően nagy falakra a 60×60-as vagy 75×75-ös óriáscsempéiknek vágtat a népszerűsége, nem beszélve egy 30×90-es termékcsaládjuk sikereiről. Kiemelendők kerámia- és klinker-megoldásaik, amelyek a szilárdság, tartósság és időtállóság üzenetét hordozó szabadon hagyott felületek tégláinak funkcióit tudják kiegészíteni vagy folytatni a padlón. De helyigény vagy gyengébb hőzáróság tekintetében még felül is múlhatják – fehérrel vagy szürkével kombinálva.

Egy nyitott kerti pihenőfelületen pedig ha vöröses földszínekkel vesszük körbe magunkat négyszögletes klinkercsempékkel, azok vizuálisan alkonyat után is melegítenek. Toszkán módra a nap valósággal le sem nyugszik egy ilyen kiülős térben, amely mindeközben elegáns és nemes arcélt kölcsönöz a benne tartózkodóknak. A vállalat igényes és alapos szakemberei minőségi tervezőprogrammal támogatják ötletrohamainkat.

Itthoni kerámiakirály Zalából

De megvan nekünk a saját hazai burkolólap-gyártónk is, méghozzá jogelődjével egészen az 1950-es évekig visszanyúló vállalati múlttal. Hát persze, hogy a Zalakerámiáról beszélünk, amely márka hamar fogalom lett, egymást követő nemzedékek közös tájékozódási pontja, a mindig hozzágondolt megfelelő ár-érték aránnyal.

Az utóbbi években már 3D-technológiával gyártott saját csempékkel is jelentkezik, méghozzá mind a nagy formátumú padlólapok (pl. 20×120, 60×120, 60×60, 40×80 méretekben), mint falburkolók (30×90) terén. Utóbbihoz fa-, textil- vagy bőr-motívumokat is kínálnak, amelyek hol barátságos és tradicionális hangulatot, hol keleties harmóniát alapozhatnak meg – újabban már a nappaliban is.

Kerámialapjaik híresen ellenállóképesek, könnyen tisztíthatók, felületkezelésre nem szorulnak, nem deformálódnak, tűzállók, ugyanakkor törékenyebbek. Amit pedig zavarunkban rücskösségnek érzékelnénk, az új fejlődési irány a Zalakerámiánál: kerámiáik felületén mesteri kiemelkedésekkel gyöngyházbevonatat, textilmintázatot vagy üveggranulátum-jelleget tudnak képezni. Ahogy többféle gres lapjuk (keramit vagy kőagyag) kínálja időjárásálló szolgálatait a ház falain kívüli elhelyezési célokra. Modern minimalista színpárok, elegáns pasztellárnyalatok garmadájából válogathatunk.

A vállalat tervezési szoftvere immár bő másfél évtizede elérhető.

Ajánlott cikkek