Skip to main content
Trend és dekoráció2021. július 4.

A lakberendezési stílusok között hódít a vintage

Építőpont Magazin
image

A lakberendezési stílusok és ötletek sorában még 2021 lakberendezési trendjeihez is illeszkedő lakberendezési inspiráció a vintage.

Ez a stílus még 2021 lakberendezési trendjei sorában is a szabadság életérzését sugallja, amennyiben nem engedjük magunkra telepedni a commerciális világ előre kitalált sablonjait.A régi ( vintage: régebbi, kopottas, klasszikus, antik) korok tárgyaiért visszanyúlva válogatunk az ízlésünkhöz legjobban illeszkedő, történettel bíró, minőségi darabok közül, és azokat szervesítjük az otthon enteriőrjébe, nem ritkán eredeti rendeltetésüket odahagyva és korszerű tárgyainkkal teremtve harmóniát.

Hogy ne kelljen mélyen a zsebbe nyúlni, pár lakberendezési ötlet a vintage hangulat megteremtéséhez a DIY, azaz csináld magad keretei között.

Az elmúlt években robbanásszerűen jelent meg mindennapjainkban a vintage, amely azóta is fénykorát éli, mind az öltözködésben, mind a lakberendezésben. A stílus a lakberendezési keretek között alapvetően olyan elemeket foglal magába, melyek antiknak még nem nevezhetőek, azonban 20 évesnél idősebbek. A stílus elsődleges ismertetője a régebbi, akár funkciójukat vesztett tárgyak újra használása, akár a korábbitól eltérő funkcióban.

A stílus kettősségét az adja, hogy bár egyrészről nagyon finom és lágy, másrészről tele van elsőre szokatlannak tűnő újragondolásokkal. A világos színek, a kopottas külső és a kézírás nagyon hangsúlyosak lehetnek ilyen dekoráció elkészítésében, amennyiben tehát megirigyeltük a vintage kávézók enteriőrjeit, vagy szeretnénk a sterilebb tereinkből kicsit otthonosabbat varázsolni, íme néhány lakberendezési inspiráció.

Meleg színek a nappaliban

A vintage egyáltalán nem letisztult, sokkal inkább hivatott a régi korok patináját megeleveníteni. Ebbe jól illeszkednek a díszes képkeretek, melyeket mi is könnyen beszerezhetünk, majd igény szerint átfesthetünk fémes vagy pasztell színűre.

Az egyik legfontosabb kellékünk lehet a vintage hatás elérésében az antikoló festék, melynek felhasználása igen változatos, hiszen bármelyik régi bútorunkat feldobhatjuk vele, az asztaloktól a polcokon keresztül akár a kisebb tároló dobozainkig.

Igazán egyedi megoldás lehet a régi létránk polcrendszerré való alakítása. Ehhez a létrán kívül néhány négyzetesre vágott deszkára van szükség, melyeket szögekkel rögzíthetünk az egyes fokokhoz. Ezt elkészülte után igény szerint feldíszíthetjük füzérekkel, fénysorral a még hangulatosabb összhatás kedvéért.

Lakberendezés otthonosan

Az barkácsolni vágyóknak szuper megoldás lehet a lakás helyiségeinek cégérekkel való megjelölése még akkor is, ha nappali és dolgozószoba egyben. Ehhez mindössze kovácsoltvas tartókra, falemezekre, valamint némi festékre van szükség. A lemezekre kerülő feliratok megfestésekor érdemes minél kézírásosabb hatásra törekedni, illetve, felületüket egy kis dekupázs-technikával is fel lehet dobni.

A régi, már nem használt, csatos utazóbőröndöket sem kell rejtegetni, ezekből ugyanis nagyon divatos asztallap, vagy akár falipolc válhat. Utóbbi kivitelezése egy kicsivel bonyolultabb, ám egy fűrész segítségével gyorsan megvalósítható; a kívánt polc szélességétől függően két darabra kell vágni a bőröndöt, ezt követően pedig úgy a falhoz rögzíteni, hogy a dekoratívabb, csatos oldal látszódjon szemből. Szintén készíthetünk asztallapot régi analóg óra számlapjából, ám ezt egyszerű dekorációnak is használhatjuk a falon.

2021 lakberendezési trendjei szerint is

apró, ugyanakkor lényeges kellékek lehetnek egy vintage stílusú tér megteremtésében a gyertyák, melyek megjelenése szintén eltérhet a megszokottól, a legideálisabb ugyanis, ha régi porcelán csészékbe, mintás fémdobozokba, vagy kristálypoharakba öntjük őket.

Mindezek mellett rengeteg olyan további apróság van, melyekkel feldobhatjuk a vintage enteriőrt. Ilyenek a régi, fém hirdetőtáblák, a régies madárkalitkák, a régi kulcsok, a fényfüzérek.

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek