Skip to main content
Trend és dekoráció2023. február 16.

Étkező ötletek és trendek téli tervekhez

Építőpont Magazin
image

Minden évben új trendek jelennek meg az élet számos területén, az étkező kialakítása sem kivétel. Az idén is számos inspiráló ötletet találhatunk, hogy hogyan alakítsuk ki a tökéletes étkezőt. Az idei évben a minimalista, modern stílus dominál az étkezők kialakításában, de azok számára is vannak ötletek, akik inkább a hagyományosabb vagy a bohém stílust kedvelik. A cikkben található ötletek segítségével bármilyen ízléshez és otthoni környezethez megtalálhatod a tökéletes étkező kialakítását. Kattints a cikkre a részletekért és a képekért!

Étkező ötletek a térhasználatban

Házainkban ma már ritka az önállóan kialakított ebédlő. Vagy ha van, reprezentatív helyszínnek számít, amit ritkábban, de akkor az alkalomnak nagy feneket kerítően veszünk igénybe. A kényelmesen körbeülhető nagy asztal uralta tér olykor egy stílusos télikertbe húzódik félre. Oda még sarokpad sem árt, bár ma a felpattanásra alkalmas ülőhely a divat.

Gyakoribb, hogy a nappalival kapcsoljuk az étkezőt, mind funkciójában, mind a növekvő fali képernyőket belátó térkapcsolattal.

A munkanapok otthoni főétkezése kezd a vacsora lenni, amit társalgással, nyújtózással egybekötve költünk el szeretteink körében. Ehhez választhatunk amerikai konyhás megoldást (akár szigetpulttal képezve térelhatárolást) vagy tálalóablakosat és akkor az ételszag sem kell belengje a közös heverésző helyeinket. Alvást lehetőleg ne rendszeresítsünk zsírpárás légterekben! Egy kisebb étkezőkonyhás térrészre viszont mindenképp szükségünk van – minimálisan röpreggeli, beugró vendég sportos fogadása vagy készételek tálalása apropóihoz.

Étkező és nappali manapság egyben

Az étkező szíve az asztalban dobog

Asztalválasztáshoz két döntő tényezőt kell tudnunk: hányan ülik körül és milyen alaprajzú helyiségbe kerül.

Többek számára ülhető körül és hosszúkás térbe való a téglalap vagy ovális alakú asztallap. Előbbi kapható bővíthető vagy betétdeszkás változatban is, utóbbi diszkrétebb kiterjedésű – átmenetként választhatunk lekerekített sarkú formát is. Kisebb térbe és intimebb beszélgetésekhez kevesebb fél számára a négyzetes forma ajánlott. Elegáns megoldás a kisebb kerek asztal, amely egyenrangú beszédszituációt teremt azzal, hogy az ott ülők jól láthatják egymást. Ha közepére egy szemvonzó virágváza, gyümölcstál, gyertya hármasát állítjuk díszítésül, máris könnyű győzelmet arattunk az étkező dekorációs ötletek terén. Helytakarékos megoldásul kínálkoznak az asztalvázak alá csukható ülőkék. Nem is beszélve a falról leereszthető asztallapról és az akasztós székekről. Mivel a konyhai műveleteket támogató helyszínről van szó, a főzés munkálatait is segíthetjük egy magasabb bárpult elhelyezésével, hiszen lehet rá pakolni, azaz kiegészíthetjük vele a munkapultunkat. Legjobb, ha strapabíró keményfából készül, és praktikus tárolófiókokat is magába fogad.

Új trend a lila

Helyet a gyakorlatiasságnak is!

Ügyeljünk arra, hogy az asztalhoz könnyen hozzá lehessen férni: ha az étkezés befejezése előtt kíván valaki távozni, ne kelljen a szomszédjának is felállnia! Ha a családban kisgyermekek is vannak, fontos szempont a tisztíthatóság, javasolt a mosható tapéta, festék a falra, jól rögzített berendezési tárgyak a térbe. Saját háztartási igényeinkhez képest csak kevés ráhagyással szerezzünk be étkészletet, evőeszközt. ( A különleges teás, kávés szervizek használata illusztris vendégeknek már az idők homályába vész.) A rendkívüli alkalmakon jó eséllyel fogunk tudni rendkívüli megoldásokat rögtönözni. Jó, ha ebédlőbútorunk könnyen mozdítható, mert meghagyja a variabilitás lehetőségét.  Falat csak mértékkel polcozzunk be funkcionális és dekortárgyaknak. A teret szűkítő és sötétítő felső szekrények és magas polcok helyett gondolkozzunk el süllyesztett tárolási kapacitásokon.

Egybenyitott tereknél jelképes határképzésre is mód van falfesték vagy padlóburkolat elvágólagos megtörésével – lehetőleg azért hasonló családú színek találkoztatásával.

A hideg fényeket kerülve legyen állítható erősségű a megvilágítottságunk, melyben megmarad az ételek természetes színe, és az étkező faldekoráció bátrabb-vagányabb koloritja is érvényesül!

Ne feledjük! Az ülőke mindig jó tároló is

Étkező dekorációs ötletek

Sikk és elegancia könnyed párosítása az étkező trend.

Hogy mutassuk a lehető legrangosabbnak étkezőnket egy-egy költségkímélő fogással? Az alábbi étkező ötletek bármelyike hatásos lehet önmagában:

  1. Állítsunk a falárnyalaton, és pl. egy divatos (pl. éjjeli) szürkét is kontrasztosítsunk a fehérítés és lilásítás elegyével.!
  2. Impozáns virágkölteményt az asztal középvonalára!
  3. Mutatós nemesfém-csillogású evőeszközbe fektessünk!
  4. Válasszunk izgalmas mintázatú vagy anyagú (formaidomuló) alászőnyegezést az asztalnak – ami egy külön történetet mesél el vizuálisan!
  5. Az addigi csupasz falakra bátor és élénk tapétamintát!
  6. Egy asztal fölött – legalább 90 centivel! – függeszkedő csillár artisztikusabb formájával alapjaiban befolyásolhatja a közérzetet.
  7. Egy nagy méretes vagy több kisebb modern/kortárs képzőművészeti alkotást a közeli falakra!
  8. Vessünk be plexisen áttetsző műanyag székeket!
  9. Játsszunk az ülésekre felköthető szivacspárnák huzataival!
  10. Bolondítsuk meg a terítéket újabb és újabb tányéralátét-garnitúrákkal!

A lámpa az asztalt helyezze a fókuszba!

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek