Skip to main content
Csempe és járólap2021. június 25.

Se a csempefény, se a varázs ne törjön meg!

Építőpont Magazin
image

Legyen akár a fal, akár a padló csempeborításáról szó, versenyelőnye a tisztíthatóságban közmondásos. Mindez a gyakorlatban sem kell legyen másképp, bár azért sosem árt egy gyors és problémaközpontú vizsgálódás, mielőtt tisztaságnapot tartanánk.

A tisztaság-e a legfőbb jó? És ha nem, miért mégis?

Magukra a patyolattiszta csemperagyogásról szóló elképzeléseinkre is ráfér, hogy egyszer „tisztába tegyük” őket. Mert mielőtt átengednénk magunkat hidegburkolt lakásfelületeink enyhe megfakulásán való borongásnak, érdemes emlékeztetni magunkat a kezdeti igényeinkre: melyik szerepük iránti elvárást tettük meg prioritásnak. A mindent betöltő szemrevalóságot, vagy netán „csak” a foltmentességet, a nyirkosság elleni védelmet, vagy pusztán a csúszásgátlást?

Bárhogy is, az élet rendjének tűnő elhasználódási állapotnak is megvan a maga ideje, ami pedig egy kis tudatossággal sokáig eredményesen elhalasztható lehet. Az oly tág értelmű csempék világában Magyar Nóra, a Kovács Tüzép marketingese – egyben családi körében gyakorló burkoló és csempehasználó – fogott minket kézen és kalauzolt a kapcsolódó tudnivalók között.

Miből lehet szépségfolt?

Egy híres fizikus egyszer úgy próbálta meghatározni a „kosz” fogalmát, hogy „minden az, ami nincs a maga helyén a maga idejében”. A homok a sivatagban nem piszok, a salátámban annál inkább. A vaj a kenyeremen nem az, míg a nadrágomon máris azzá válik.

Még nincs is kész burkolatunk, már érdemes arra gondolnunk, hogy előbb rendesen ki kell száradjon a ragasztóágyazat. Ennek hiányában ugyanis a nedves aljzat szennyeződései könnyen kicsaphatnak a fuga felszínén – váratlan pöttyöket okozva. A kórokozókat most hagyjuk, azok ellen a fertőtlenítés ma már a csempe saját anyagában is megoldható.

Melyik a nulladik fázis?

Ha világosabb és – nemcsak ezáltal, vizuálisan – koszt vonzóbb helyre fektetett padlólapokról van szó, érdemes közéjük a piszokszínt némiképp elnyelő, például sötétebb szürke vagy barna színben választani fugát. Ezzel elejét vehetjük a bejártabb, frekventáltan használt helyiségnél jobban fenyegető látványszennyezettségi benyomás túl korai kialakulásának. Ezen persze segíthet a méretre vágott greslapok „fúga nélküli” technológiája, de a nagy és óriás burkolólapok alkalmazása is, melyek szignifikánsan kevesebb illeszkedési vonallal hálózzák be a teret.

A kontraszthatásos színválasztások sötétebb fugázó habarcsainak azonban lehet olyan erős festékanyaga, amely megfoghatja a csempe szélét. Ezt szem előtt tartva célszerű előzetes próbával kizárni a kellemetlen meglepetéseket, és legrosszabb esetben a szükséghez képest – még idejében – elvetni és jobban funkcionálóra cserélni a fugaanyagot.

Ne hamarkodjuk el az első tisztogatást se: ha a lapok közti kötőhabarcsnak nem hagytunk elég időt megszáradni és megszilárdulni, a miniatűr érdes részeire való „ráfutások” pontszerűen fel is szedhetik, foghíjasíthatják a fugákat.

Tisztaságfaktor: a különféle csempefajták egyik közös halmaza

Számos csempeparaméter függ össze a bennünk ébredő tisztaságérzettel.

A balesetbiztonság érdekében hajlamosak lehetünk a nagyobb R-értékű, tehát csúszásmentesebb padlólapokat preferálni. Azonban ha ezeknek a – például mívesen strukturált felületén – járunk-kelünk, hamar rá kell jöjjünk: a barázdák és dombornyomatok tisztítása jóval nehézkesebbnek ígérkezik. Mint Magyar Nóra elmondja: „általános felmosóval képtelenség őket kosztalanítani”, ezért vagy forgófejes elektromos kefével kell dolgozni (ami a fugákra bevált), vagy annak híján meg kell ragadjuk a hézagpucolásra félretett régi fogkefénket.

Másik megközelítéssel az – igazán a nagy térben jól mutató – magasfényű felületek ugyan ösztönösen tudhatjuk, hogy síkosabbak, de jellemzően tükörsima felületük legalább könnyebben áttörölhető. Csakhogy ezeknél meg idővel bizony számolni kell a felület színváltozással nem járó mattulásával, ami ellenben nem a járás- és kopásállóságukkal függ össze. A csak padlócsempékre használatos PEI-értékek az adott burkolólap koptató hatásokkal szembeni rezisztenciájáról tanúskodnak – pl. míg egy 5/12000-es burkolat állandó gyalogosforgalomra és időjárási viszontagságokra (vagy azok cipőkön jelentkező maradékára) is fel van készülve például egy pályaudvaron vagy bevásárlóközpontban, egy 1/150-es felületet csak mezítláb vagy puhatalpú papucsban látogathatunk: a fürdőnkben vagy a hálónkban. A fokozottabb használatnak kitett és a rájuk kerülő ásványi szemcsék „smirgli”-hatására érzékenyebb felületeket védhetjük szőnyeggel, lábtörlővel is.

Irritációk és kiütések

A csempéket természetesen vegyi-kémiai ellenállóképességre is tesztelik, napokig kitéve őket savas, klóros és egyéb tisztítószeri behatásoknak. Az A-osztályúak semmilyen látható elváltozással nem reagálnak ezekre, nem úgy a C-osztályba soroltak, amelyeken szembetűnő elszíneződések jelentkeznek úgy a felületen, mint a peremeken, széleken.

Piacon kapható csempéink többségénél még a foltosodásnak való ellenállóképességről is kapunk mérőszámokat egy 5-ös skáláról. Az egyebek közt olívaolajjal, alkoholos jódoldattal vagy zöld festőanyaggal is tesztelt termékek tankönyv szerinti magyarázatai azonban – bár szemléletesek – nem mindig életszerűek (az 5-ös értéket kapóknál a szennyeződés 50–60 fokos csapvíznek 5 percen keresztül ráfolyatásával távolítható el, míg a 2-es besorolásnál mindehhez 24 órás speciális szerekbe való beáztatásra van szükség). Ennél megfoghatóbb, amit Magyar Nóra kér figyelembe venni: ugyan a mázas kerámialapok ellenállóképesek és alig igényelnek felületkezelést vagy tisztítást, nagyon nem mindegy, hogy csempénk csak felületében színezett vagy már anyagában gyárilag színes. Egy vörös agyagból készült kerámián kiütköző vörös pacák általában korrigálhatatlanok. Ezzel szemben az eleve matt csempéket még elhanyagolásuk esetén sem könnyű „beszeplősíteni”.

Tisztítóanyagok a gyakorlatban

Főszabály szerint kifejezetten csempe- és padlótisztító szerekkel érdemes tisztogatni, mert azok nyomában garantáltan nem maradnak például a fugákat károsító lerakódások. Ezzel együtt az otthon vagy a közeli vegyesboltban biztosan megtalálható általános tisztítószerektől nincs miért tartani, ezek – mint Magyar Nóra megerősíti – „ésszerű határokon belül nem okoznak gondot”. A maró hatásúakat azért csak kerüljük, pláne a tömény oldatokat – nota bene az erős vegyszer a fényezést is bántja. (Ellenben például megfelelő körültekintéssel telepített kültéri csempénél a savas eső lidércét bátran felejtsük el – legalábbis eddig még nem igazolták precedensek.) Kerülendők a súrolószerek és más agresszív, pl. WC-tisztítására kitalált kemikáliák is, míg például a vízkőoldótól felesleges óvakodnunk, lévén, hogy eleve fürdőszobai fali csempéknél is meg szokta tenni a hatását – mellékhatás nélkül.

Nóra mindazonáltal a gyakorlat elsőségét vallja. Szerinte a megismerés legbiztosabb formája a kipróbálás. Egy bevetendő, de véleményes tisztítószerrel lehetőség szerint fix helyű (konyha)bútorok alatt „állomásozó” csempén kísérletezzünk – már ha javításra tartalékolt lapjaink nincsenek kéznél.

Az ősöreg módszer

Míg a legtöbb hideg járóburkolat hibátlanul porszívózható, a fugák alapfokú tisztántartásában pedig hatékony segítségünk lehet a gőzölős felmosó, havi egyszer vagy kétszer igenis érdemes „nekifeküdni” és kézi erővel, nedves ronggyal mindent simára törülni: a hatás meghálálja az erőfeszítést. Azért ha szivacs vagy kefe után nyúlnánk, csak csínján: ki kell zárni minden karcolóhatást és hogy megsértsük – akár az elöregedett, szórványosan kipergett, akár a szilikonos – fugákat. Ha pedig inkább mop nyelére támaszkodnánk, ellenőrizzük, nem hagy-e csíkot maga után főként a fényes felületen végighúzva – amelyen ráadásul egy hályogos-nyúlós bevonat is visszamaradhat. Abban az esetben, amikor a szer hatástalan, ne a mechanikai dörgölőerőnkkel próbáljuk ellensúlyozni azt! Igaz, a jól lerakott csempéknek egykönnyen jó eséllyel még a – ház körüli makacs szennyeződések ellen kedveltté vált – nagynyomású vízsugárral dolgozó tisztítógépek sem árthatnak.

Magyar Nóra bevált recept nyomán rámutat még arra is, hogy a hathatósnak bizonyult tisztítószereket főleg gyermekjárta lakásokban próbáljuk egy akár kulccsal is elzárt külön kamrahelyiségben tárolni. Jobb híján fürdőszobabútorok szekrényrekeszeinek hátsóbb soraiban és zugaiban még szintén megfelelőképp elbújtathatók.

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek