Skip to main content
Trend és dekoráció2021. december 7.

Hálószoba trend 2022

Archive
image

Ideális esetben a hálószoba a pihenésünk háborítatlan fellegvára. Bár a berendezése a saját kényelmünket és a jó hangulatunkat szolgálja, sokan mégis figyelemmel kísérik a divat változásait, és érdeklődnek az iránt, mi lesz a hálószoba trend 2022. 

Amikor Karinthy Frigyest a gyermeke arról kérdezte, hogyan működik a telefon, az író csak annyit mondott, hogy a készülék olyan, mint egy nagyon hosszú daxli, amelynek ha Budapesten meghúzzák a farkát, az eb New Yorkban ugat. Nos, a globalizálódó világban a divat ehhez hasonlóan működik, csak esetünkben fordított iránnyal.

 

Ugyanis mostanában, ha egy tengerentúli lakberendező merészebb színeket álmodik, bizony nálunk is egyre tarkábbak, élénkebbek lesznek, pl. a hálók.

Ezért érdemes kipuhatolni, mi történik odaát. Márpedig ezt most elég pontosan meg tudjuk tenni, ugyanis egy ágyneműket árusító hálózat az Egyesült Államokban reprezentatív kutatást végzett a témában 1000 fő megkérdezésével azt feltérképezni, milyen hálószoba ötletek, hálószoba színek és egyéb elvárások motiválják majd az amerikaiakat az alvó környezetük kialakításakor.

Ahonnan indulunk: a hagyományos szimmetrikus elrendezés

Fő a kényelem

Mindenekelőtt az derült ki, hogy a koronavírus járvány miatti bezártság fölértékelte a lakás, mindenekelőtt a félrehúzódásra, elvonulásra alkalmas hálószoba kényelmét.

A válaszadók több mint a fele számolt be arról, hogy 2022-ben - miután nem tudhatjuk, mikor kerülünk megint a négy fal közé -  prioritásként kezeli a komfort megteremtését, fokozását a hálószobában.

Ismét kívánatosak lesznek tehát a plüsspárnák, a simogató ágyneműk, a puha szőnyegek. A díszítés tekintetében sokan tekintik ezt a helyiséget a személyesség burkának. Nyugodtan kikerülhetnek tehát olyan, emlékeket idéző tárgyak, fotók, saját alkotások, amelyeket a nappaliban a vendégeknek nem mutogatnánk. A bútorok elrendezése a tágasság érzetének megteremtése felé mutat. Bármilyen kuckósnak is szánjuk a szobát, ha ébren is több időt töltünk ott, nem akarjuk, hogy ránk omoljon a környezet.

Kis hálóba sok fényt és teret növelő fehéret, multifunkciós tárgyakat (lásd: asztalka!)

Tágas apróságok

Amennyiben kisebb alapterület adott, terjeszkedjünk fölfelé. A plafonról lelóghatnak praktikus kampók pl. bizonyos ruhák felakasztásához, innen csünghetnek alá díszek, virágok, gyertyatartók is. De - kalandványóbbak számára - maga az ágy is, csigarendszeren mozgatva: nappal a mennyezeten, éjjel leeresztve függő állapotban vagy kihajtható lábakkal alátámasztva.

Figyelem: a szerkezet rögzítése a plafonon komoly biztonsági kérdés!

És segít a térkihasználásban a multifunkcionalitás: bizonyos bútordarabok elsődleges használati céljukon túl, kiváló tárolók is lehetnek. Ebből a szempontból ki kell használni az ágy alatti teret is. Persze nem a suvasztásos módszerrel, mert annak kupleráj és kosz lesz a vége. Más bútoraink legyenek karcsúan magasba törők!

Ha a dolgozósarok hálószobában kerül kialakításra, íróasztalként jól funkcionál pl. a könyvespolcról lehajtható majd visszacsukható bútorlap.

Az ágy mellé állított két szintes íróasztal felső lapja jó a munkához, az alatta mélyebben elhelyezkedő szint pedig átveszi az éjjeli szekrény feladatát. Fontos elv, hogy a beáramló fény útjába akadályt ne állítsunk. A kis területű hálószoba megnagyobbításának speciális módja – már annak, aki teheti -, a fürdőszobával való egybenyitás.

Dolgozószoba az ágyban

Strukturált téralakítás a nagyobb hálószobákban

Ha van hely bőven, akkor a fentiekkel pont ellentétes célt kell megvalósítani a szoba intimitásának megteremtése végett.

Módszer: jelöljük ki az ágy helyét, majd osszuk zónákra a teret!

Ebben segítenek az eltérő színű szőnyegek vagy bizonyos bútorok. Azoknak ugyanis nem kell feltétlenül a falhoz simulva álldogálniuk, Be is fordulhatnak arra merőlegesen, jelezvén a határokat. Az így nyert szigeteket ne rakjuk tele fotelekkel, mert nem a nappaliban vagyunk. Legyenek önkifejező szabadidős tevékenységeink terepei: fittnesz részek, apró műtermek, ministúdiók, kézműves műhelyek, olvasósarkok jöhetnek létre.

Mivel a hálószoba a lakás legnyugalmasabb része, valószínűsíthető, hogy a ki nem használt szegletében előbb utóbb háló és dolgozószoba egyben szituáció fog kialakulni, itt jön létre a home office.

Ha még akkor is dolgozunk, amikor a hálótársunk már pihenne, jól megválasztott, célzott fényt kibocsátó asztali vagy fali lámpa használatával óvjuk a nyugalmát.

Az éjjeli szekrény kettős funkcióban teremti meg a kapcsolatot a dolgozó- és a hálószoba között

Fenntarthatóság a hálószobában is

Úgy látszik, hogy az egyetemes élmények és törekvések többszörösen is befolyásolják, hogyan alakul a hálószoba trend 2022.

A válaszadók többsége ugyanis a pihenés, alvás terét jórészt a fenntarthatóság jegyében előállított holmikkal kívánja berendezni.

Úgy vélik, hogy mivel a nap részét ágyban töltjük különösen fontos a természetes, kényelmes és környezetbarát anyagokból készült termékek használata. Ilyenekből akarnak a legtöbben paplant, párnát, ágyneműket is.

A 30 év alattiak közül csupán négy százaléknak közömbös, hogy milyen ágyneműben hajtja nyugovóra a fejét. A többiek igen elkötelezetten a szerves, illetve újrahasznosított anyagokhoz ragaszkodnak, lehetőleg a fair trade útján (méltányos kereskedelem) beszerezve.

Sokan részesítenék előnyben a fenntartható forrásból származó természetes nyersanyagból készült lyocell és modális szálakból varrt kelméket. A gyakran fa alapanyagú TENCEL™ mellett újabban kedveltek a bambuszból való fonalak.

Az orientalista megközelítés

A hálószoba színek 2022-ben

Trendfigyelőnkből persze nem maradhatnak ki a jövő évi hálószoba színek sem. A hálószoba ötletek kitervelői odaát azt mondják, hogy a lágy, semleges színek, azaz a fehér és a szürke, továbbra is kedvencek lesznek megnyugtató hatásuk miatt, de jönnek a melegebb, merészebb árnyalatok. Falfestésben, selyem tapétában, ágytakarókban, szőnyegekben, függönyökben, dísztárgyakban köszönnek majd vissza.

Dinamikusságot sugalló virágmintákkal

A citált felmérés megkérdezettjei szerint jövőre a földes, a természet idéző színek, tehát a narancssárgára, a karamell, a mohazöld és a bordó viszik a prímet.

2022-ben a hálószobában bátran használjunk tehát meleg, telített színeket a nagyobb felületeken, vagy kezdjük kicsiben olyan kiegészítőkkel, mint a párnák, díszdobozok vagy éjjeli szekrény dekorációk!

Hálószoba színesben

A hálószoba trend 2022 alapelve lesz a kifejező mintázat

Igen, a hálószoba trend 2022 leszámol a hagyományos formákkal. Nem köti gúzsba a vad hálószoba ötletek megvalósítását sem. Az ágytakaró díszítéseinek nem kell összhangban lenniük a díszpárnák formavilágával. A padlószőnyegen lévő geometriáknak nem kell továbbfutniuk a sötétítő függönyön.

A rendezetlenség álomszerű hangulata

Ha már úgyis sokat vagyunk otthon, jöjjön a vidám anarchia, a felszabadító rendezetlenség! Virágok, pacaszerű alakzatok, játékos figurák, arcok, kedvenc filmszereplők kerülhetnek

tapétára, ágyneműre, ablak előtti drapériára, grafikai műremek boríthatja a szőnyeget. Mindez borzas összevisszaságban.

 

A hálószoba fala művészi önkifejezésünk felületévé is válhat

A minőséggel tüntessünk!

Paradox módon lehetséges, hogy a hálószoba trend 2022 már most érvényteleníti a hálószoba trend 2023-at.

A vásárlók jó része ugyanis azt mondta a kérdezőknek, hogy nagyobb ráfordítást igénylő, ugyanakkor tartósabb, nagyobb kényelmet ígérő hálószoba tárgyakba fektetne be.

Olyanokba, amelyek évekig jól és tetszetősen szolgálnak. A válaszadók 80 százaléka mondta, hogy szívesebben költ  jól elkészített, hosszabb élettartamú árukra – akár többet is - , mint divatos, gyengébb minőségű, „egynyári” termékekre. Ha szeretné feldobni a hálószobáját, fontolja meg, milyen darab lenne a legnagyobb hatással az enteriőrre, milyen új tárgy javítaná a kényelmét a leghatékonyabban. Egy új matrac vagy párna például javíthatja az alvás minőségét, míg egy luxus lepedőkészlet olyan érzést kelthet, mintha egy elegáns szállodában szállna meg.

Fő a kreativitás! Persze a hasznosság se utolsó

 

 

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek