Skip to main content
dummy 4 perc
Építőpont Magazin

Vintage stílus

Mostanában nagyon menő, de mit is jelent ez pontosan és hogy viheted be otthonodba?

Az elmúlt években robbanásszerűen jelent meg mindennapjainkban a vintage, amely azóta is fénykorát éli, mind az öltözködésben, mind a lakberendezésben. A stílus a lakberendezési keretek között alapvetően olyan elemeket foglal magába, melyek antiknak még nem nevezhetőek, azonban 20 évesnél idősebbek. A stílus elsődleges ismertetője a régebbi, akár funkciójukat vesztett tárgyak újra használása, akár a korábbitól eltérő funkcióban.

A stílus kettősségét az adja, hogy bár egyrészről nagyon finom és lágy, másrészről tele van elsőre szokatlannak tűnő újragondolásokkal. A világos színek, a kopottas külső és a kézírás nagyon hangsúlyosak lehetnek ilyen dekoráció elkészítésében, amennyiben tehát megirigyeltük a vintage kávézók enteriőrjeit, vagy szeretnénk a sterilebb tereinkből kicsit otthonosabbat varázsolni, íme néhány ötlet.

A vintage egyáltalán nem letisztult, sokkal inkább hivatott a régi korok patináját megeleveníteni. Ebbe jól illeszkednek a díszes képkeretek, melyeket mi is könnyen beszerezhetünk, majd igény szerint átfesthetünk fémes vagy pasztell színűre.

Néhány alapvető kellék

Az egyik legfontosabb kellékünk lehet a vintage hatás elérésében az antikoló festék, melynek felhasználása igen változatos, hiszen bármelyik régi bútorunkat feldobhatjuk vele, az asztaloktól a polcokon keresztül akár a kisebb tároló dobozainkig.

Igazán egyedi megoldás lehet a régi létránk polcrendszerré való alakítása. Ehhez a létrán kívül néhány négyzetesre vágott deszkára van szükség, melyeket szögekkel rögzíthetünk az egyes fokokhoz. Ezt elkészülte után igény szerint feldíszíthetjük füzérekkel, fénysorral a még hangulatosabb összhatás kedvéért.

Az igazán barkácsolni vágyóknak szuper megoldás lehet a lakás helyiségeinek cégérekkel való megjelölése. Ehhez mindössze kovácsoltvas tartókra, falemezekre, valamint némi festékre van szükség. A lemezekre kerülő feliratok megfestésekor érdemes minél kézírásosabb hatásra törekedni, illetve, felületüket egy kis dekupázs-technikával is fel lehet dobni.

De mit használhatunk még?

A régi, már nem használt, csatos utazóbőröndöket sem kell rejtegetni, ezekből ugyanis nagyon divatos asztallap, vagy akár falipolc válhat. Utóbbi kivitelezése egy kicsivel bonyolultabb, ám egy fűrész segítségével gyorsan megvalósítható; a kívánt polc szélességétől függően két darabra kell vágni a bőröndöt, ezt követően pedig úgy a falhoz rögzíteni, hogy a dekoratívabb, csatos oldal látszódjon szemből. Szintén készíthetünk asztallapot régi analóg óra számlapjából, ám ezt egyszerű dekorációnak is használhatjuk a falon.

Apró, ugyanakkor lényeges kellékek lehetnek egy vintage stílusú tér megteremtésében a gyertyák, melyek megjelenése szintén eltérhet a megszokottól, a legideálisabb ugyanis, ha régi porcelán csészékbe, mintás fémdobozokba, vagy kristálypoharakba öntjük őket.

Mindezek mellett rengeteg olyan további apróság van, melyekkel feldobhatjuk vintage enteriőrnket. Ilyenek a régi, fém hirdetőtáblák, a régies madárkalitkák, a régi kulcsok, a fényfüzérek, valamint a bazsarózsák és hasonló virágok – akár műanyag kiadásban is.

Ha kedvet kaptatok, ne habozzatok beengedni ezt a kellemes, könnyed stílust otthonotokba. Jó barkácsolást!

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó termékek