Skip to main content
Legolvasottabb2021. május 24.

Milliókat érő gyermekek

Nagy Szabolcs
image

Az állami lakástámogatás keretében a családok – különösen a több gyereket nevelők vagy vállalók – jelentős segítséget kaphatnak lakásvásárláshoz, bővítéshez, felújításhoz.

Az állami lakástámogatás keretében a családok – különösen a több gyereket nevelők vagy vállalók – jelentős segítséget kaphatnak lakásvásárláshoz, bővítéshez, felújításhoz. A konstrukciók 2021 januárjától újabb kedvezményekkel bővültek. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a családi otthonteremtési kedvezmény, de a meghitt családi fészekre vágyókat segíti a csok hitel és a babaváró támogatás is.

Csokkal könnyebb

A családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő támogatás. Az összeg kiegészíthető továbbá a csok hitelből is. A két pénzügyi forrás pedig már valóban sokat segíthet az otthonteremtést és gyermekvállalást tervező fiataloknak. A felvehető csok lakáshitel maximális össze a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ: két gyermek esetén 10 millió Ft, három gyermeknél 15 millió forint a felső határ mind használt, mind újépítésű ingatlan esetében. Egy gyermek után a falusi csok esetében jár támogatás, erre később térünk ki.

Van azonban néhány fontos feltétel. A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen.

Kik igényelhetik a csokot?

Olyan párok, házastársak, akik vállalják, hogy minimum két gyermeket fognak nevelni, vagy már van legalább két 25 év alatti, az önálló életvitel fenntartásához szükséges jövedelemmel nem rendelkező gyermekük.Élettársi kapcsolatban élők a támogatást viszont csak akkor igényelhetik, ha már két utódot nevelnek. Házaspárok viszont akkor is, ha még csak a gyermekáldás előtt állnak.

Van azonban néhány fontos feltétel. A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen. Fontos! A lakástámogatást igénylők a kérelmezés benyújtásakor már közös lakcímen éljenek.

Ellenőrizze! Megfelel a csok feltételeinek?

Ha mind a tíz kitételnek megfelel, akkor igényelheti a támogatást!

 1. Büntetlen előélet
 2. Köztartozás-mentesség
 3. Magyar állampolgárság vagy EU állampolgárok esetén tartózkodási engedély
 4. Állandó bejelentett lakcím
 5. Házastársi kapcsolat (vállalt gyermekek esetén)
 6. Meglévő gyermekek (élettársi kapcsolat is megfelelő)
 7. Nem családtagtól veszi az ingatlant
 8. Egy vagy két gyermek után igényelt csok esetén 180 nap folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, legfeljebb 30 nap megszakítással
 9. Három vagy több gyermek után igényelt csok esetén minimum két éves tb jogviszony, legfeljebb 30 nap megszakítással
 10. Falusi csok igényléséhez kettő vagy kevesebb gyereknél egy év, három vagy több gyereknél két év folyamatos tb jogviszony

Mennyit igényelhet?

Használt lakás vásárlása

 

gyerekek száma Minimális hasznos alapterület (lakás / lakóház) összeg
1 40 m2 600.000 forint
2 50 m2 1.430.000 forint
3 60 m2 2.200.000 forint
4 vagy több 70 m2 2.750.000 forint

 

 

Új építésű lakás vásárlása vagy építkezés esetén

 

gyerekek száma Minimális hasznos alapterület (lakás / lakóház) összeg
1 40/70 m2 600.000 forint
2 50/80 m2 2.600.000 forint
3 vagy több 60/90 m2 10.000.000 forint

 

 

Tetőtérben kialakítandó új lakás

 

Gyermekek száma összeg
1 600.000 forint
2 2.600.000 forint
3 vagy több 10.000.000 forint

 

Csok összege ingatlanbővítésre

 

gyerekek száma Minimális hasznos alapterület (lakás / lakóház) összeg
1 40 m2 600.000 forint
2 50 m2 1.430.000 forint
3 60 m2 2.200.000 forint
4 vagy több 70 m2 2.750.000 forint

 

Falusi csok bővítésre/korszerűsítésre

 

Gyermekek száma összeg
1 300.000 forint
2 1.300.000 forint
3 vagy több 5.000.000 forint

 

Falusi csok vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítésre

 

Gyermekek száma összeg
1 600.000 forint
2 2.600.000 forint
3 vagy több 10.000.000 forint

 

Ha nem akarja elveszíteni a támogatást

Az igénylők legalább egyikének folyamatos, 180 napos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, 10 milliós igényelt összeg esetén pedig két éves társadalombiztosítás a feltétel. Ezalatt legfeljebb 30 napra szünetelhet a tb. Külföldi, igazolt társadalombiztosítási jogviszony is elfogadott, de a szerződéskötés után legkésőbb 180 nappal be kell jelentkezni a magyar rendszerbe. A katásoknak figyelniük kell arra, hogy ha egy időre felfüggesztették a vállalkozásukat, azzal együtt a társadalombiztosítási jogviszonyuk is szünetelt!

Az állami lakástámogatás ezen formáját nem vehetik igénybe azok, akiknek köztartozása vagy adótartozása van, és nem élhetnek vele a büntetett előéletűek sem. Bár bizonyos kisebb súlyú bűntettek elkövetése nem zárja ki a támogatás igénylését.

Számít vagy sem az életkor?

Csak bizonyos esetben. Már meglévő gyerekeket nevelők esetében nem számít az életkor. Ha viszont a beadványban a jövőbeni gyermekvállalás szándéka szerepel, akkor a pár egyik tagjának negyven évnél fiatalabbnak kell lennie.

Nem lehet romos

Sokakban él az a téves elképzelés, hogy olcsón megvesznek egy romos, lakhatatlan épületet, abban a reményben, hogy otthonteremtési kedvezmény lesz a forrás a felújításra: ebből kijön az anyagköltség és munkadíj. Ezzel szemben a kiválasztott ingatlanra is vonatkoznak előírások. Az épületnek már a vásárláskor meg kell felelnie alapvető lakhatási feltételeknek, azaz legyen benne egy minimum 12 m2 alapterületű szoba, főzőhelyiség, fürdő, wc, egyedi fűtés, áram, hálózati ivóvíz és csatorna.

A fentiektől némiképp eltérő otthonteremtési kedvezmény a falusi csok. Ennek igényelhetőségi feltételrendszere nem írja elő, hogy az ingatlan eleve lakható legyen, hiszen a támogatási formát kifejezetten vásárlásra és korszerűsítésre lehet igénybe venni. Ugyanakkor itt is fontos, hogy a felújítás végén az ingatlan megfeleljen az iméntiekben vázolt lakhatósági feltételeknek.

Még több példát és otthonfelújítási támogatás kalkulátort ezen az oldalon talál.

Később eladható?

A csokkal támogatott ingatanra az állam jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyez be tíz évre. Elvileg tehát nem lehet értékesíteni, amíg az állami lakástámogatás tart. Mivel előfordulhatnak nem várt élethelyzetek, amikor mégis szükségesé válik az eladás, a tranzakció anyagi vonzatairól érdemes már az igényléskor részletesen tájékozódni.

Veszélyes a túlárazás

Ha valaki megfelelt a csok személyi feltételeinek, ennek ellenére is elveszítheti a támogatást, amennyiben túlárazott ingatlant vásárol. A bank ugyanis értékbecslést végez, és ha ennek összegét a vételár 20%-kal meghaladja, akkor megtagadják az otthonteremtési kedvezmény folyósítást. A szóban forgó lakástámogatás másik kitétele, hogy a vételárnak csak a tíz százaléka fizethető készpénzben. Lényeges, hogy ha az összeg valójában lakásfelújítási támogatás, azaz felújításra, korszerűsítésre fordítják, akkor az anyagköltség és munkadíj teljes összegének legalább 70 százalékát számlával kell igazolni. Új ingatlan vásárlása esetén viszont a teljes vételárat.

Mikor kell visszafizetni?

A családi otthonteremtési kedvezmény jelentős segítséget nyújthat a családoknak, pároknak, ugyanakkor fel kell készülni arra, mi történik, ha mégsem teljesülnek a feltételek. Különösen igaz ez arra az esetre, ha a születendő gyermekek reményében folyamodnak az állami lakástámogatásért, hiszen a gyermekáldás nem programozható, nem garantálható.

Vissza kell fizetni a csokot, ha:

 1. a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül;
 2. a felek elválnak, szétköltöznek, és nem valósul meg a gyermekvállalás.
 3. lebontják az ingatlant;
 4. az ingatlant az otthonteremtési kedvezmény kitűzött céljaitól eltérő funkcióra használják: például nem lakhatásra;
 5. költözés miatt megváltozik a lakhely;
 6. eladják a lakást.

Fontos! A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevétele nyomán vásárolt lakást nem lehet kiadni albérletbe. Ez is a támogatás visszafizetésével jár.

Ha a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül, akkor így kell visszafizetni az elnyert támogatást:

 1. A megkapott csok összegéből ki kell vonni a gyermekvállalás határidejének lejártakor meglévő gyermekek után járó támogatás összegét, vagyis a támogatásnak azt a részét kell visszafizetni, amit a meg nem született gyermek után igényeltek.
 2. Amennyiben a meglévő gyermekek száma a teljesítési határidő lejártakor kettőnél kevesebb, akkor a lakásépítési támogatás teljes összegét vissza kell fizetni.
 3. A csok összegét a késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, a határidő leteltét követő 60 napon belül. A 10 millió forintos támogatást az alapkamat ötszörösével számolt (4,5%) késedelmi kamattal kell megtéríteni, ha nem teljesül a gyermekvállalás.
 4. Ha 5 éven belül nem valósul meg a gyermekvállalás, akkor az addig igénybe vett kamattámogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. A későbbiekben pedig a kamattal terhelt törlesztőrészlettel kell számolni.

Falusi csok

Az állami lakástámogatás speciális formája. A tanyákon, illetve bizonyos kistelepüléseken lévő ingatlanok vásárlásához és felújításához nyújt segítséget. A lakásfelújítási támogatás kategóriájába is sorolható, hiszen elsősorban az olcsóbb, rosszabb állapotú - éppen ezért jelentősebb ráfordítást igénylő - tanyák, lakások és házak korszerű otthonná tételét célozza.

Még több példát és otthonfelújítási támogatás kalkulátort ezen az oldalon talál.

A csokkal ellentétben itt már egy gyermek után is jár az állami lakástámogatás. Az összeg egyik fele vásárlásra, a másik pedig a korszerűsítésre fordítható. Ebből következik, hogy a falusi csok nem használható kizárólag vásárlásra. Arra viszont van lehetőség, hogy már meglévő ingatlan fejlesztésére, bővítésére igényeljék: lakásfelújítási támogatásformájában hasznosítsák.

Gyermekek száma és a támogatás

A falusi csok vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

 1. 1 gyermek: 600 ezer Ft
 2. 2 gyermek: 2,6 millió Ft
 3. 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

 

Meglévő lakásbővítés/korszerűsítés esetén:

 1. 1 gyermek: 300 ezer Ft
 2. 2 gyermek: 1,3 millió Ft
 3. 3 vagy több gyermek 5 millió Ft

Fontos! A falusi csok nem mindenhol használható fel, csak az úgynevezett preferált településeken. Ezek listájáról a Kormányablakoknál vagy a Magyar Közlöny 2020. évi 292. számában lehet tájékozódni. 

Csok lakáshitel

A csok támogatás második pillére a csok hitel. Ez egy kedvezményes, 3 százalék kamatozású, államilag támogatott hitel.

Kik igényelhetik?

A csok hitel feltételei az igénylőkre vonatkozóan egyeznek a családi otthonteremtési kedvezmény által előírtakkal. Az ingatlannal kapcsolatban pedig elvárt, hogy az lakhatólegyen. Lényeges különbség, hogy a hitel esetében a bankok a hitelképességet is vizsgálják, vagyis rendelkezni kell megfelelő, rendszeres jövedelemmel a törlesztéshez. A jogszabály szerint 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt bevételeink legfeljebb 50 százalékát tehetik ki a hiteltörlesztések, a hitelösszeg pedig nem haladhatja meg az ingatlan vételárának 80 százalékát. Ez utóbbinál a bankok szigorúbbak, ezért reálisabb 60-70 százalékkal számolni.

Mekkora az összeg?

A felvehető csok lakáshitel maximális összege a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ: két gyermek esetén 10 millió forint, három gyermeknél 15 millió forint a maximum - használt és újépítésű ingatlan esetében egyaránt.

Fontos! A csok hitelt is vissza kell fizetni, ha a fentiekben már említett okok miatt a kedvezményezettek nem teljesítik vállalásaikat.

Csok és hitel

Csok hitel feltételei sorában kiemelt pénzügyi szerepet játszik az önerő. A bankok általában a teljes összeg 60-70 százalékát hajlandók finanszírozni, tehát mindenképp szükség van alaptőkére. A pénzintézetek többsége viszont a csok támogatás összegét – amennyiben nem vállalt, hanem meglévő gyerekek után veszik fel – figyelembe veszi önerőként. Erről részletesen az adott pénzintézetek honlapján, ügyfélszolgálatán szerezhetnek információt. Érdekesség, hogy a babaváró támogatás is felhasználható önerőként, ám arra kell figyelni, hogy ha a babaváró támogatás és a hitel igénylése közt 90 napnál kevesebb idő telik el, akkor a babaváró hitel 25 százaléka hitelnek minősül, érdemes tehát kivárni, míg letelik a 90 nap.

Van azonban néhány fontos feltétel. A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen.

Babaváró, szabad felhasználásra

Fiatal házasok igényelhetik a babaváró hitelt is, ami egy legfeljebb 10 millió forint értékű kamatmentes, szabad felhasználású személyi kölcsön. Ez az összeg még meg nem születetett gyerekre igényelhető és szabadon felhasználható, amennyiben öt éven belül megérkezik a baba. A futamidő maximum 20 év, a havi törlesztőrészlet pedig nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

A babaváró hitel nem lakáshitel. A gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében a szülők belátása szerint költhető el. Felhasználhatják önerőként lakásvásárláshoz, de hitelkiváltásra is. Új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75 százalékát lehet önerőként figyelembe venni.

Feltételek

A babaváró kölcsön személyi feltételeiről a 44/2019. Kormányrendelet szól.

Akkor vehető igénybe, ha a felek:

 1. házasok, és mindketten elmúltak 18 évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. (lényeges, hogy itt csak a házasság vehető figyelembe, ellentétben a csokkal, amelyért gyermekeket nevelő élettársak is folyamodhatnak);
 2. rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel;
 3. büntetlen előéletűek;
 4. nem halmoztak fel köztartozást;
 5. legalább egyikének van legalább három év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya;
 6. nem szerepelnek a KHR(banki adósnyilvántartás) rendszerben;
 7. valamelyike első házas.

Fontos! Az általános feltételek bankonként eltérhetnek. Változhatnak a korhatárok, a futamidők, a legalacsonyabb igényelhető hitel összege és a minimális nettó jövedelem is.

Újdonságok 2021-ben

2021-től 27-ről 5 százalékra csökken az új lakások áfája a 150 négyzetméter alatti lakások és 300 négyzetméter alatti családi házak esetében. A csokot igénybe vevők számára az 5 százalékra csökkentett lakásáfa is visszaigényelhető.

Illetékmentesség: 2021 januártól nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni azoknak a családoknak, akik családi otthonteremtési kedvezmény segítségével vásárolnak ingatlant.

A kedvezmény az új és a használt lakást, ingatlant vásárlók számára is elérhető. Az sem számít, hogy már meglévő vagy előre vállalt gyermek után veszi fel valaki a támogatást. Az ingatlanoknál az illeték egységesen a vételár 4 százaléka. Ez alapján egy 30 millió forintos ingatlan megvásárlása után 1,2 millió forint vagyonszerzési illetéket kell(ene)fizetni. Ez alól is mentesülnek a csokot igénybe vevők.

Így lehet maximálisan kihasználni a támogatásokat

A gyermeket nevelő családok vagy olyan egyedülállók, akik gyermeket nevelnek, a következő kedvezményekben részesülnek.

 1. 10 millió forintot a csokból,
 2. 15 milliót a csok hitelből,
 3. 10 milliót a babaváró hitelből,
 4. 2,5 milliót áfa-visszatérítésből teremthetnek elő.

Ha tehát rendelkeznek 15 millió forint önerővel, akkor akár 52,5 millió forintos ingatlan megvásárlására is lehetőségük nyílik.

Ha megszületik a harmadik gyermek is tíz éven belül, akkor a 10 milliós csokot egyáltalán nem kell visszafizetni, a 15 milliós csok hitelből pedig 5 millió forintot elengednek. A 10 milliós babaváró hitel egészét elengedik. Tehát csak a kedvezményes csok hitel fennmaradó, 10 millió forintos összegét kell törleszteni.

 

Még több kérdése van?

Ezen az oldalon összefoglaltuk, hogy a 2022. december 31-ig igényelhető 3 millió forintos otthonfelújítás támogatás praktikus részleteit. Gyakori kérdések és válaszok a témában, és az anyagköltség és munkadíj kalkulátor ide kattintva elérhető.

 

 

Forrás:

www.ingatlanhirek.hu

www.westfalia.hu

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php?menuindex=200&pageindex=kozltart&ev=2019&szam=40

Ajánlott cikkek