Skip to main content
Legolvasottabb2021. június 1.

Milyet vegyünk, és hogyan találjuk meg?

Építőpont Magazin
image

Telket venni maga a szabadság, hiszen olyan házat építhetünk rá, amit kitaláltunk, megálmodtunk – különösen azok a családok, amelyek Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a csok hitel igénylői lehetnek. 

Így lett egy remek telek

Nyilván az anyagiak határt szabnak a fantáziának, de az biztos, hogy a kulcsátadáskor úgy fog kinézni, ahogy szeretnénk, és olyan alapanyagokat építenek bele, amelyek megfelelnek az igényeinknek. Egy fiatal család példáján mutatjuk be, milyen út vezet a megfelelő telek kiválasztásáig.

A családnak először figyelembe kellett venni a lehetőségeket. Mi szólt a telek vásárlása mellett, és mi ellene? Felkerestek egy szakértőt, aki tanácsadóként segített átgondolni és mérlegre tenni a lehetőséget. Az építkezési költséget 40 millió forint maximumra tervezték. A kiindulás az volt, hogy szeretnék, ha a gyermekük, gyermekeik nem panelben cseperednének fel, hanem ingergazdagabb környezetben.

A lehetőségek:

  1. Használt ház vásárlása. Ebben az esetben a vételár alacsonyabb, mint egy új ingatlannál, de a saját igényekre formálni, felújítani költséges, előfordulhatnak rejtett hibák, javítások. Mindenképp kompromisszumokkal jár. Ugyanakkor az új állami lakástámogatás azaz, a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével a vásárlás és a felújítás is részben finanszírozható.
  2. Újépítésű ház vásárlása. Itt a vételár relatíve magas, ezen felül a saját igényekre formálás, a burkolatok cseréje, a festés költsége is hozzáadódik. Igaz, ezt a beruházást már több támogatott lakásfelújítási programis segíti.
  3. Építkezés. Az építkezés költsége kontrollálhatóbb, a kialakítás eleve az igényeknek megfelelő. A vásárló beleszólhat az anyagok kiválasztásába, befolyása van a kivitelezés minőségére.

A kérdés eldőlt, amikor 2020-ban adottá váltak az anyagi feltételek, hogy belevágjanak az építkezésbe, így október végén elkezdtek telkeket nézni.

A kiválasztás szempontjai voltak:

  1. Legyen kb. 30 perc autózással elérhető Újpestről.
  2. Olyan hely, ahol a gyerekek kamaszként nem érzik majd magukat elzárva, azaz van megfelelő tömegközlekedés (távolsági busz, vonat).
  3. Ne csak egy telek legyen valahol, ahová házat lehet építeni, hanem legyen valami benne, ami igazán megfogja őket.
  4. Legyen természetközeli, külön jó, ha van a közelében tó.
  5. Legyen kiépült infrastruktúra (bolt, orvosi ellátás, szórakozási lehetőségek).
  6. És nem utolsó sorban: férjen bele az anyagi keretbe.

Ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy mivel az az arra jogosultak  (lásd vonatkozó cikkünket!) az új lakás felépítéséhez igénybe vehetik a családi otthonteremtési kedvezmény biztosította pénzügyi lehetőségeket, a majdani építési költségekből így megtakarított összeget akár egy, az igényeiknek jobban megfelelő telek vásárlásra fordíthatják.

Van azonban néhány fontos feltétel. A részletes leírást regisztráció után elküldjük emailen.

Hogyan válogassunk?

Néhány praktikus tanács jelentősen leegyszerűsíti és gyorsítja a folyamatot.

A válogatás természetesen online oldalakon kezdődik. A népszerűbbekkel érdemes kezdeni, akár magánszemélyek, akár ingatlanosok is ezeket részesítik előnyben: ingatlan.com, Jófogás ingatlan, ingatlantajolo.hu.

A pár férfi tagja kidolgozott egy módszert:

Az egyes ingatlanos oldalakon beállítva a keresési feltételeket, táblázatba foglalta azokat a telkeket, amelyek szóba kerülhetnek. Szerepelt a hirdetés linkje, néhány adat oszloponként, pl. méret, beépíthetőség mértéke, hirdető telefonszáma. Ez a módszer arra is jó, hogy ne telefonáljunk kétszer egy hirdetés miatt, mert előfordul, hogy több portálon is hirdetik ugyanazt a telket, más-más képekkel.

Miután a lista elkészült, felhívták a hirdetőket, megkérdezték hol található a telek, meg lehet-e tekinteni egyénileg, vagy csak ingatlanközvetítő közreműködésével. Azokat, amiket földrajzilag sikerült elhelyezni, egy újabb listába tette, és a GoogleMaps segítségével megtervezte az ideális útvonalat egy teleknéző túrához. Így pár óra alatt akár 6-7 telket is szemügyre tudtak venni.

A helyrajzi szám alapján (ekozmu.hu) az adott önkormányzat építési osztályán érdeklődtek arról, hogy milyen besorolású a terület, milyen fejlesztések várhatók a környéken.

Nagyjából 20 települést vizsgáltak meg az adott időszakban, amelyeken mintegy 30-40 telket néztek meg személyesen.

Majdnem sikerült…

Pár hét keresés után azt gondolták, megtalálták a várost, ahol élni akarnak. Többször visszamentek telkeket nézni, sétálni és nézni a tájat. Már egy konkrét telekre is ajánlatot tettek. Mire eddig eljutottak, számos dolgot mérlegeltek:

  1. a város hangulatát,
  2. infrastruktúráját,
  3. a csodás természeti környezetet,
  4. milyen iskolák vannak a környéken.

Egy dolgot nem, ami láthatatlan, mégis létszükséglet: a levegő minőségét. Amikor ismerőseiknek elújságolták, hová szeretnének költözni, azok felhívták a figyelmüket, hogy egy közeli ipari üzem működése – finoman szólva – nem éppen környezetbarát. Utánajártak, böngészték a levegőminőségi statisztikákat, és néhány helyi Facebook-csoporthoz is csatlakoztak, hogy tájékozódjanak a problémáról.

Egy hasznos tipp:

A légszennyezettségi adatokat ezen az oldalon ellenőrizhetik: http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat

Az eredmények alapján kiderült, hogy a szóban forgó város szállópor-koncentrációja az egyik legmagasabb az országban. Hogy ne csak a számok beszéljenek, a város Facebook-csoportjában megkeresték az erre vonatkozó bejegyzéseket. Hogy ne kelljen a teljes hírfolyamot végigböngészni, kulcsszavak alapján kerestek (tisztaság, levegő, asztma, a gyár neve stb.).

Miután megerősítve látták, hogy a levegő minősége nem megfelelő – ahogy fogalmaztak, nemhogy lakni nem szeretnének ott, de azt is kétszer meggondolják, menjenek-e arra kirándulni – újratervezés következett.

Nem oda, hanem Buda

A következő körben feltérképezték a budai oldalt.

Találtak:

  1. Csodálatos helyen, de csak gyalog megközelíthető építési telket.
  2. A Dunakanyarra néző örökpanorámás telket, rajta brutális lejtőt, ahová az építéshez a gépeket sem lehetett lejuttatni.
  3. Szűk kis területet a Szentendrei-szigeten.
  4. Visegrádtól nem messze egy szép telket, ahol azonban a „kémia” hiányzott, nem volt meg bennük az az érzés, hogy: igen, ez az.

Személyes élmények

A keresés ezután ismét a pesti oldalon folytatódott. Az újabb bejárások során voltak olyan helyen, ahol már azt hitték, elakadnak, és csak traktorral lehet kihúzni őket a sárból. Olyat is láttak, ahol a szomszéd család épp bútort aprított tüzelőnek. Máskor a hirdetéséből épp az maradt ki, hogy a vasút mellet fekszik a telek. Egy újabb helyen kijött a szomszéd, hogy elmesélje, nála még a szárítóról is lelopták a ruhákat.
Összegezve, a megközelíthetőséggel, a zajjal, vagy éppen a környezettel, közbiztonsággal akadtak problémák.

Hasznos tippek:

Annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a csalódást elkerülve – vagy legalább a lehetőségét csökkentve – találjuk meg az ideális telket, akár a számítógép és a telefon mellől is sokat tehetünk:

  1. Lekérjük a telek tulajdoni lapjának másolatát (ingyenes), amiből több fontos információt megtudhatunk. Ilyen például a pontos méret, besorolás, tulajdonosi összetétel.
  2. A település honlapjáról letöltjük és átnézzük a helyi építési tervet, szabályzatot, ami segít átlátni, milyen épületet tervezhetünk, hová tudunk építkezni majd a telken belül.
  3. A http://lechnerkozpont.hu/oldal/e-kozmu oldalon ellenőrizzük a telek környékén elérhető közműhálózatot. Itt ingyenesen meg lehet tekinteni a helyrajzi térképet is.
  4. Regisztrálunk pár helyi Facebook-csoportba, hogy tájékozódjunk az ottani életről, megismerjük az ott lakók problémáit.
  5. Felhívjuk a település főépítészét, hogy a beépíthetőségről, helyi szabályokról minden fontos információt megszerezzünk.

Nem árt előzetesen tájékozódni a telek talajszerkezetéről, mert annak minősége hatással lehet az anyagköltség és munkadíj mértékére, és – ebből következően – az igényelhető állami lakástámogatás nyomán remélhető összeg nagyságára is,  amit az arra jogosultak az otthonfelújítási támogatás kalkulátor segítségével számolhatnak ki.

Nyeles lett a befutó

A keresés végül sikerrel zárult, a példánkban szereplő pár megkötötte a szerződést az álomtelekre. Miután több, számukra elfogadható áron hirdetett telket is találtak, nekifogtak, hogy feltérképezzék a lehetőségeket. A község szívétől nem messze, erdőtől 100, halastavaktól 6-700 méterre találtak egy nyeles telket. (Olyan telek, amely az utcáról egy hosszabb, de vékonyabb teleknyúlványon keresztül érhető el. Ez a nyél általában telekosztáskor alakul ki, nagyobb telkek szétosztásakor.)

Ezektől többen idegenkednek, ők azonban minden jellemzőjét szeretik, még azt is, hogy a telek kicsit lejt. Ennek köszönhetően ugyanis a felépítendő házra az utcáról nem lehetrálátni. A helyi építési szabályzat miatt ráadásul az ide építendő ház körüli részeken mások építkezni már nem tudnak, és a tájolása is kiváló.

Gratulálunk!

Még több kérdése van?

Gyakori kérdések és válaszok a témában, és az anyagköltség és munkadíj kalkulátor ide kattintva elérhető.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek