Kert a lakásban

Nincs kültéri része az otthonodnak? Ne csüggedj, ez nem lehet az akadálya annak, hogy saját kertet alakíts ki – akár a négy fal között. Íme tizenkét ötlet, hogyan csempészd be az élő természetet lakásodba.

A lakásokban élők gyakran szembesülnek annak problémájával, milyen elszigetelten élnek a természettől. Ez a jelenlegi, megpróbáltatásokkal teli időszakban sokaknak okoz nehézséget, így mutatunk néhány ötletet egy-egy beltéri terasz vagy kert megvalósítására, hogy a szó klasszikus értelmében zöldebb otthoni környezetet teremthessünk. Egy teljes angolkertet ugyan nem ígérhetünk, ám ha jól gazdálkodsz tereiddel és kreatív vagy, egészen feldobhatod lakásod atmoszféráját.

Dobd fel az ablakokat

Néha csak egy levelekkel tarkított kilátás hiányzik a lakásban lakóknak, ezen könnyen lehet segíteni; elég, ha különböző lombozatú és virágzatú növényeket helyezünk az ablakainkhoz. A változatosság még inkább természetes hatást idéz elő-. Mindenképpen érdemes olyan növényeket is választani, melyek virágot is hoznak.

Duplázd meg

Ha esetleg vannak földszinti ablakaid, vagy kívülről is hozzáférsz ablakaidhoz, a következő ötlet számodra tökéletes lehet. Az ablak külső és belső oldalán is helyezz növényeket a párkányhoz; ez a megoldás akkor is képes egy titkos kert illúzióját kelteni, hogyha ablakod éppen egy belső udvarra, vagy egy kis erkélyre néz.

Gondolkodj nagyban

A nagyobb méretű cserepes növények általában drágábbak, mint apróbb társaik, azonban nagyon is megérik a pénzüket, hiszen egyedülállóan feldobják élettereinket. Az ilyen növények általában a szárazságot is jobban bírják, így még könnyebb dolgunk is van velük. Fontos ugyanakkor, hogy bármilyen növényt választunk is, előtte mindig olvassuk el figyelmesen a mellékelt instrukciókat, hiszen minden fajnak különböző fény- víz- és hőmérsékleti igényei vannak.

Válassz botanikus hátteret

Ha a szobanövények gondozása nem a te műfajod, egy egyszerű növénymintás tapétával is csempészhetsz kerti hangulatot az otthonodba, ezek kisebb és nagyobb felületen is jól tudnak mutatni.

Adj keretet a bejáratnak…

Könnyen megteremtheted annak illúzióját, hogy egy ajtón áthaladva a túloldalon egy valódi trópusi paradicsom vár, ha növényeid éppen az ajtónyílás keretei mögé helyezed el. Az eredmény? Még a fürdőszobába vagy a nappaliba vezető úton is megcsodálhatod kedvenc növényeid lombkoronáját, mintha épp csak a kertedbe sétálnál be.

… Vagy éppen az ablakaidnak

Ha ablakod két oldalán elhelyezel egy-egy nagy levelű szobanövényt – lehetőleg egymáshoz illő cserepekben -, egyből egy télikert látványát fogja felidézni a kompozíció, ráadásul ez a módszer még a legvárosiasabbnak ható lakásokat is képes kicsit „bezöldíteni”. A legideálisabb, ha az ablakokat szabadon hagyjuk, így a növényeknek sok természetes fény jut.

Dobd fel az erkélyed

Ha kerted nincs is, erkély viszont kapcsolódik a lakásodhoz, semmiképp ne hagyd ki a lehetőséget, hogy növényekkel népesítsd be! Válassz olyan növényeket, melyeket később át lehet ültetni, és lehetőleg szerezz be minél többet. Nyugodtan keverd az évelő, az örökzöld és a szezonális növényeket, hogy állandóság és szín is egyszerre legyen jelen a kis kertedben.

Vesd be fűvel

Ezt persze csak képletesen kell érteni, de az erkélyek feldobására valóban remek ötlet lehet a műfű, alkalmazása. Nem elég, hogy nem kell nyírni, de egyből fel fogja dobni az erkély összképét. Ha igazán merész vagy, a belső terekben is használhatsz műfüvet kisebb területeken, ablakpárlányokban.

Imádjuk a zöldfalakat

A zöldfalak vagy függőleges kertek egyre népszerűbbek és éppen olyan jól megállják a helyüket benti terekben, mint kültéren. Az ilyesféle kertek időtlenül birtokolják azt a bizonyos „wow” faktort, ennek köszönhetően bármilyen környezetet képesek művészibb, frissebb és modernebb hatásúvá tenni. A növények kiválasztásához érdemes szakértő tanácsát kérni, hogy a fal szépen folytathassa a burjánzást.

Akassz fel pár cserepet

Ha az előbbi ötlet túl időigényes számodra, választhatsz egy egyszerűbb megoldást is. A falicserepek meglepően jól fel tudják dobni az egyébként unalmasabb sémákat. Ha többet is felhelyezünk belőlük, az összhatás csak még nagyszerűbb lesz. Nem is kell különleges növényekben gondolkodni, a zöldikék a páfrányok, vagy a borostyánfélék tökéletesen megteszik. megteszi.

Fel az égbe

Ha már láttál mókás kis növényeket a plafonról lelógatott üvegbuborékban és kerámiacserépben a lakberendezési boltokban, bizonyára észrevetted a szakállborméliák népszerűsödését. Ezek a növények könnyen túlélnek virágföld nélkül, noha nedvességre és táplálásra nekik is szükségük van, csakúgy, mint állandóan tiszta, friss levegőre.

Reméljük te is találsz kedvedre valót a fenti ötletek között! Jó kertészkedést!

forrás: https://www.houzz.co.uk/