Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. február 25.

Így gondozd a pázsitod nyáron!

Építőpont Magazin
image

A nagy hőség a legtöbb pázsitot igencsak megviseli, ahogyan minden mást is. Ez azonban nem jelenti, hogy ne lehetne ilyenkor megfelelő védelmet nyújtani a kertünknek.

Fűnyírás

Fűnyírás

Gyakori hiba, hogy az emberek túl mélyre vágják a füvet, ezzel ugyanis igencsak kiteszik azt az erős napsugárzás kártékony hatásainak. Ahhoz, hogy ezeket a hatásokat a leginkább lecsökkentsük, ideális a füvet 5-10-cm-es hosszúságúra nyírni, így a fűszálak be tudják magukat árnyékolni. A fűnyírásnak mindig éles pengéjű fűnyíróval álljunk neki, hogy a kés ne szaggassa meg a fűszálakat.

Öntözés

A helyes öntözés ugyancsak kulcsfontosságú a pázsit helyes karbantartásában. Nyaranta inkább érdemes ritkán, nagyobb vízadagokkal öntözni, ezzel szabályozva a fű növekedését is. Fontos, hogy ne csak a talaj felszínét nedvesítsük be, hanem az alsóbb területekre is jusson a vízből. Ezzel a módszerrel a felszíni réteg szárazabb marad és megakadályozható a meleg- és párakedvelő gombák, valamint a gyomok megjelenése.

Automata locsoló

Gyomok

Igen gyakori probléma a gyomosodás, amikor egy pázsitot semmilyen árnyék nem véd. Az ilyenkor megtelepedő fajok jellemzően egynyáriak, azaz télen elpusztulnak, azonban gyorsan felmagzanak, ennek megelőzésére pedig az leghatékonyabb a mechanikus megoldás. Ha kihúzkodjuk a megjelenő gyomokat, megelőzhetjük az erős elterjedést, amelyen már csak vegyszeres gyomirtással tudunk védekezni.

Gombásodás

A nagy meleg és az öntözés együttesen sajnos minden feltételt megteremtenek a gombás fertőzések számára. Ezeket a legkönnyebben a pázsiton megjelenő sárgásodásról lehet megismerni - ez az esetek nagy többségében egyértelmű indikátora a gombabetegségeknek. Noha ezt kezdetben könnyű összetéveszteni a tápanyaghiánnyal, illetve a vízhiánnyal, amint kör alakú, növekvő foltosodást tapasztalunk, mindenképp érdemes jobban odafigyelni. A gombabetegségek következtében a pázsit szürkésfeketére sötétedhet, majd teljesen elpusztulhat.

A gombabetegségeket a leghatékonyabban megfelelő permetezőszerekkel lehet megelőzni. Fontos, hogy a permetezést lehetőség szerint száraz időben ejtsük meg, fűnyírás előtt. A legideálisabb, hogyha a permetezést követően 24 órán belül nem öntözzük meg a pázsitot. A fűnyírást követően a szellőztetés is igen fontos, valamint mindenképp érdemes a gombátlanításkor használt eszközöket utólagosan sterizilizálni, hogy a fertőzés azokon keresztül ne térhessen vissza a következő használatkor. A fűnyírás után a fű felerősítésére érdemes nagy nitrogéntartalmú műtrágyát használni, végezetül pedig bőségesen meg kell öntözni a gyepet; min 20l/m2 víz kijuttatásával.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy amennyiben semmi nem támadja meg a pázsitunkat, abban az esetben érdemes a nyári hónapokban a nitrogéndús műtrágyák helyett káliumdús gyepműtrágyát választani, ez ugyanis lassítja a fű növekedését és növeli annak ellenállóképességét a száraz hónapokkal szemben.

A korábban leírt tippeket – a permetezés kivételével - abban az esetben is érdemes elvégezni, hogyha nem áll fenn gombafertőzés, ugyanis megerősítik és szebbé, egészségesebbé varázsolják gyepünket.

Összetetebb probléma esetén, vagy speciális kérdéssel mindig érdemes szakemberhez fordulni, hiszen pázsitunk állapota nagyban befolyásolja otthonunk külső képét is. Megfelelő kerti eszközért pedgi a HufBau aruházaiba érdemes betérni.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek