Skip to main content
Hírek2021. március 2.

Állami otthonfelújítási támogatás és hitel

Nagy Szabolcs
image

2021 januárjától új támogatási források nyíltak meg, amelyek a lakás, ház felújítását könnyítik meg. Az állami otthonfelújítási támogatást és hitelt gyermekes szülők, családok vehetik igénybe. A finanszírozott tevékenységek köre kiterjed csaknem az összes otthonfelújítási munkára, még beépíthető háztartási gépek beszerzésére is. Van azonban néhány fontos feltétel.

3 millió forint a maximális támogatás

Otthonfelújítási támogatás kalkulátor

A 2021-es évtől legfeljebb hárommillió forinttal támogatja az állam a lakások, házak felújítását*. A támogatást szülők igényelhetik, ha legalább egy gyermek velük él. Minden család egyszer élhet a támogatással, amelynek összege a számlával igazolt felújítási költségek fele, legfeljebb hárommillió forint. Fontos, hogy a támogatási összegben az anyagköltség és a munkadíj 50-50%-os arányban számolható el. Az állami otthonfelújítási támogatás nem elérhető, ha valaki csak munkadíjra, vagy csak anyagköltségre szeretné igénybe venni.

A maximális, 3 millió forintos összeg akkor hívható le, ha az összköltség eléri a 6 millió forintot, és ezen belül a részköltségek – anyag, illetve munkadíj – fele-fele arányban oszlanak meg. Ha valamelyik nem éri el a lehetséges támogatás felét, akkor az igénylő csak a kisebb tétel kétszeresét kaphatja meg.

Kik igényelhetik?

A lakásfelújítási támogatást igényelhetők köre a gyermekes családok, de ez önmagába még nem elég a folyósításhoz. Számos feltételnek kell megfelelni.

 1. Legalább egy, a szülőkkel együtt lakó gyermek szükséges a támogatáshoz. A legalább 12 hetes magzatok és a 25. életévüket még be nem töltött, együtt lakó gyermekek is beszámítanak. A gyodra (Gyermekek Otthongondozási Díja) jogosító gyermekek esetében nincs életkori határ.
 2. Egyszülős családok és különélők, elváltak is élhetnek a lehetőséggel, utóbbiak esetében az a fél jogosult rá, aki neveli a gyermeket. Ha mindketten 1-1 gyereket nevelnek, akkor legfeljebb
  1,5-1,5 millió forintot vehetnek igénybe. Az egyik fél – aki éppen nem tervez felújítást – dönthet úgy, hogy lemond a saját részéről, és átadja a támogatásra a jogot a másiknak, aki így a teljes, 3 milliós összegre jogosulttá válik.
 3. A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), illetve a kiskorú gyermek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal rendelkeznek.
 4. Az igénylés időpontjakor legalább egy éve a bejelentett lakásban kell laknia a szülőknek és a gyermek(ek)nek.
 5. Legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos társadalombiztosítási jogviszony kell a támogatáshoz (vállalkozók esetében is). Mentesülnek a TB jogviszonyra vonatkozó elvárás alól azok az igénylők, akik gyermekük után otthongondozási díjat vagy ápolási díjat kapnak.
 6. Az igénylőnek nem lehet köztartozása. (A banki adóslistán – KHR – szereplés nem minősül köztartozásnak, így az nem számít kizáró oknak.)

Hogyan folyósítják?

A támogatás az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben igényelhető. A támogatott lakásfelújítási program folyósítást követő hat hónapban bármikor ellenőrizhetik kormányhivatalok, hogy az igénylők a támogatást valóban olyan munkák elvégzésére fordították, amire igényelték.

A számla nem elég!

Félreértésre adhat okot, hogy a legtöbb tájékoztatóban az szerepel, hogy a kifizetéshez a számlák bemutatása szükséges. Ez azonban nem elegendő. Fontos, hogy a vállalkozóval, vagy vállalkozókkal szerződést kössünk, ezt is csatolni kell a támogatási kérelemhez. Emellett be kell mutatni a számlák kifizetését igazoló dokumentumot. Ez lehet egy bevételi bizonylat a munkát végző szakembertől, vagy banki átutalási bizonylat. Arra is figyelni kell, hogy ha a megrendelő nem maga szerzi be a szükséges anyagokat, hanem azt is a vállalkozóra bízza, ebben az esetben nem elég a végszámla, külön részletezni kell, hogy ebből mennyi volt az anyagköltség, és mennyi a munkadíj.

Rokonok kizárva

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a vállalkozó által kiállított olyan számla érvényes, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfa-törvény) szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette. Nyugta nem, csak számla fogadható el.

A rendelet csak az 5%-os áfát tartalmazó számlát zárja ki a támogatási körből. A 0%-os és 27%-os általános forgalmiadó-tartalommal kiállított számla figyelembe vehető.

A vállalkozó által kiállított számlát csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó sem az igénylőnek – együttes igénylés esetén egyik igénylőnek sem – közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ugyanez vonatkozik arra, ha a felújítást nem egyéni vállalkozó végzi, hanem gazdasági társaság. Ebben az esetben az igénylő az otthonfelújítást végző gazdálkodó szervezetnek nem lehet tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Ugyanígy nem lehet tag, munkavállaló vagy tisztségviselő az igénylő/igénylők közeli hozzátartozója. Tehát az otthonfelújítási kivitelezést végző vállalkozásban például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott az igénylő, így saját magának nem számlázhat.

Önerőhöz is adnak otthonfelújítási hitelt

A támogatási maximumot nem kell kimeríteni, kisebb felújításokra is érdemes igénybe venni a lehetőséget. Természetesen mindenki akkor jár jól, ha eléri a 6 milliós keretet, ami után igénybe veheti a 3 milliós támogatási összeget. Amennyiben valaki tervez felújítást, de nem rendelkezik megfelelő saját tőkével, egy speciális, kifejezetten az otthonteremtési támogatáshoz kialakított hitelkonstrukcióval is finanszírozhatja az önrészt.

A családok otthonuk felújítására igen kedvező, 3%-os kamatozású, legfeljebb 6 millió forint összegű, jelzálog alapú lakáshitelt is felvehetnek. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben** jelent meg.

A hitel az otthonfelújítási támogatáshoz szorosan kapcsolódik, ugyanis a támogatás összegével a munkálatok befejezését követően automatikusan csökkentik a hiteltartozást. A futamidő maximum 10 év. Az új hitelkonstrukció 2021. február 1-től elérhető.

Aki így szeretné finanszírozni otthona felújítását, annak először a banki hitelt kell igényelnie. Ezután egy éve lesz arra, hogy benyújtsa az otthonfelújítási támogatásra is az igényt, vagyis egy éven belül kell beadni a számlákat az elkészült felújításról.

A hitel felvételének személyi feltételei megegyeznek azzal, amelyek az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez is szükségesek. A bank megvizsgálja, hogy az igénylő megfelel-e a támogatási program feltételeinek, illetve a támogatás igénylésekor a Magyar Államkincstár is ellenőrzi, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra.

Fontos, hogy bár a támogatás igénybevételét nem zárja ki, ha valaki szerepel a banki hitelinformációs rendszerben (KHR), a hitel felvételét ez meghiúsíthatja. Amennyiben a banki hitelbírálat alapján valaki nem jogosult a teljes hitelösszegre, egyéb piaci konstrukciókban, például személyi hitelben is gondolkodhat, ezek kamata azonban kevésbé kedvező, mint az otthonfelújításhoz kapcsolódó hitelé.

Segít a Hufbau!

Számolja ki, hogy mekkora támogatásra jogosult! Kérje munkatársaink tanácsát! Tájékoztatjuk az otthonfelújítási támogatás igénybevételének feltételeiről! Segítünk abban, hogy a lehető legmagasabb összegű támogatást megszerezze! Kedvezményes beszerzési lehetőséggel segítjük azokat, akik nálunk vásárolják meg a felújításhoz szükséges anyagokat!

Néhány példa

Ügyeljünk arra, ha egy 6 000 000 Ft-ba kerülő lakásfelújítást teljesen saját magunk kivitelezünk, úgy a támogatás nem vehető fel utána, mert nem számoltunk el munkadíjat. Ha azonban a felújítást végző szakember munkadíja 1 500 000 Ft, az anyagköltségünk pedig 4 500 000 Ft, akkor is csak 1 500 000-1 500 000 Ft után vehetünk igénybe 3 000 000 Ft támogatást. Mondhatjuk azt is: mindig az alacsonyabb összeg játszik a támogatás megítélésénél.

Még több példát és otthonfelújítási támogatás kalkulátort ezen az oldalon talál.

Mire vehető igénybe?

 1. Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje.
 2. Az épület szigetelése. (Lábazat- szigetelés, hő-, hang-, illetve vízszigetelés.)
 3. Tetőcsere, -felújítás, -szigetelés.
 4. Lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje.
 5. Melegvízrendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje.
 6. Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.
 7. Fürdő, WC létesítése.
 8. Külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje, felújítása.
 9. Kémény építése, korszerűsítése.
 10. Klímaberendezés beépítése, cseréje.
 11. Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.
 12. Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.
 13. Belső tér felújítása: burkolat cseréje, felújítása, festés, tapétázás, galériaépítés, a belső lépcső kialakítása és cseréje. Szaniterek beépítése vagy cseréje, villanykapcsolók és dugaljak kialakítása és cseréje. Belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítése, cseréje vagy felújítása.
 14. Nem lakás céljára szolgáló helyiség (nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.
 15. Kerítés építése.
 16. Garázs építése, nyitott kocsibeálló kialakítása.
 17. Terasz, loggia, erkély, előtető építése.
 18. Térburkolat készítése, cseréje.
 19. Télikert kialakítása.
 20. Alapozási szerkezet megerősítése.
 21. Meghatározott akadálymentesítési munkák, amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott.

Hol a legnagyobb az érdeklődés?

A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat – derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, reprezentatív kutatásából. Ezer fő bevonásával végezték a kutatást, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentálja a magyar lakosság összetételét.

A kutatás szerint a várakozások a 2008-as válság előtti időket idézik.
A tervek megvalósulása esetén egy éven belül mintegy 570 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatot. A legerősebb felújítási szándék a családi házak lakói körében tapasztalható, csaknem 18 százalékkal. A legkisebb korszerűsítési kedvet a panellakásokban élők körében mérték, 9,6 százalékos aránnyal. A tégla építésű társasházakban lakók tervei a kettő között helyezkednek el, 12 százalékos aránnyal.

Budapesten a megkérdezett háztartások lakóinak 12 százaléka, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13 és 14 százaléka, a községekben pedig 18 százaléka készül felújításra. A régiók közül Nyugat-Dunántúlon érezhető a legnagyobb aktivitás, ott a háztartások 16 százaléka készül valamilyen felújításra, de az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható.

10 dolog, amire ügyelnie kell!

 1. 2020-ban kiállított számlák
  Kizárólag 2021. január 1. után kiállított számlákkal igazolt anyag- és munkaköltségekre lehet igényelni a felújítási támogatást.
 2. Megfelelő vállalkozót találjon!
  Arról, hogy ki lehet vállalkozó, fentebb már részletesen írtunk. Külföldi számla sem vállalkozási díjról, sem anyagról nem fogadható el, kivéve, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal és a magyar jogszabályoknak megfelelően állítja ki a számlát.
 3. 25 év fölött
  A támogatáshoz fontos, hogy az együtt elő gyermek 25. életévének betöltése előtt be kell érkeznie a kérelemnek a Magyar Államkincstárhoz, addigra tehát be kell fejezni a felújítást és ki kell fizetni a számlákat.
 4. Friss lakcím
  Az igénylőnek és annak a gyermeknek, akire a támogatást igénybe veszi, legalább egy éve kell lakóhellyel kell rendelkeznie a felújított ingatlanban. Kivétel ez alól a frissen megszerzett lakás.
 5. Anyag/munkaköltség
  A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint lehet. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.
 6. Legyen megfelelő TB!
  Az igénylőnek rendelkeznie kell legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.
 7. CSOK-os számla
  Nem fogadható el olyan számla, amelyet az igénylő a használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez igénybe vehető falusi CSOK igénybevételéhez már elszámolt.
 8. Fontos a vállalkozói szerződés
  A kivitelezést végző vállalkozóval 2021. január 1. után megkötött szerződéssel kell rendelkeznie az igénylőnek.
 9. Időben nyújtsa be az igényt!
  A kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül igazolni kell a hitelt nyújtó bank felé.
 10. Mire nem igényelhető támogatás?
  Nem igényelhető a támogatás például a szabadon álló bútorok beszerzésére (szobabútor), nem beépített gépek beszerzésére (mosógép, szárítógép), a lakás bővítéséhez plusz szobákkal, a tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre, tároló építésére, mobilgarázs beszerzésére, raklapra mint anyagköltségre, infraszauna beépítésére, riasztóberendezés beszerelésére.

*518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról Magyar Közlöny 2020. évi 259. szám

** https://hufbau.hu/52 641/2020. sz. Korm.rendelet.

Még több kérdése van?

Ezen az oldalon összefoglaltuk, hogy a 2022. december 31-ig igényelhető 3 millió forintos otthonfelújítás támogatás praktikus részleteit. Gyakori kérdések és válaszok a témában, és az anyagköltség és munkadíj kalkulátor ide kattintva elérhető.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek