Skip to main content
Csempe és járólap2021. november 22.

A szabványos követelmények felett!

Építőpont Magazin - Mapei
image

Műszaki szempontból semmi nem látszik jelentéktelenebbnek annál, hogy milyen fugázóval töltjük ki a fugaréseket. Azonban a legtöbb gondunk mégis emiatt van! Az ok: a fugázó mindig szem előtt van!

A beépített segédanyagoknak kétféle követelménynek kell megfelelniük. Egyrészt teljesíteniük kell a szabványos követelményeket, amik tulajdonképpen a forgalmazáshoz szükségesek, minimumok. Ez a belépő, hogy a termék piacra kerülhessen. Ha a termék csak ezt teljesíti, akkor egy olyan termékről beszélünk, ami valószínűleg alacsony árral értékesíthető, és jó eséllyel a laikusok számára adja el magát.

Egy ennél magasabb szinten lévő, professzionális terméknek rendelkeznie kell olyan tulajdonságokkal, melyek a felhasználóknak valamilyen többletet adnak. Vagy a burkolónak kell a garanciális időszak során, illetve a használatakor olyan előnyt kapnia, ami a hasznára válik, vagy a végfelhasználónak kell olyan értékhez jutnia, ami pozitívan értékel. De az sem baj, ha mindkettő teljesül egyszerre. De kezdjük az elején!

A helyesen megválasztott fugázóhabarcs karaktert ad padlónknak és kiemeli a választott burkolólap szépségét.

 

Milyen típusú fugázók közül válaszhatok?

A fugázók szabványos jelöléseik megtalálhatóak a zsákon is. A cementes fugázóknál CG1-es besorolású termékek a normál fugázók, amik a piacon már alig-alig fellelhetők. 

A CG2 jellel ellátott termékek fokozott terhelhetőségűek. Ezeket szokás flexibilis fugázónak hívni.  

Ha a zsákon találunk egy "W" betűt, akkor az csökkentett vízfelvételű termék, azaz kevésbé szívja magába a vizet. Ha találunk egy "A" betűt is, akkor az a fugázó nagy kopásállóságú, így sem a terheléstől, sem a tisztítástól nem fog gyorsan kopni.

A Mapei összes fugázója CG2WA besorolású, így a Keracolor FF Flex, Keracolor GG, Ultracolor Plus fugázói is rendelkezik ilyen minősítéssel. Ma már egy CG2WA besorolású termék alapterméknek számít, ez a szakmai minimum.

Igazi csúcstermék

A fugázóválasztékból nemzetközi szinten is kiemelkedik az Ultracolor Plus fugázó, ami az előbb felsoroltokon kívül számos előnyt ad mind a kivitelező, mind a végfelhasználó részére!

Az Ultracolor Plus fugázó már rég nem az a gyorskötő fugázó, amiről még most is sokan gondolják, hogy könnyen és gyorsan ráég a lapra. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a fugarések kitöltése után normál körülmények között még 30-40 perccel is könnyedén lemosható.

Tehát ugyanúgy használható, mint a normál kötésű fugázóhabarcsok. Bedolgozása könnyű, normál körülmények között kezes bárányként viselkedik a kivitelező keze alatt.  Azonban az elkészült fuga számos több olyan előnyt is nyújt a kivitelező és a végfelhasználó részére is, amit egy átlagos fugázó nem!

Az Ultracolor Plus a cementes fugázók között az egyik legnagyobb alakváltozó képességű termék, így a burkoló lapok közötti mozgásokból, hőtágulásokból adódó feszültségeket jól le tudja építeni.

Ez a tulajdonság nagymértékben csökkenti a laptorlódás okozta felválásokat, töréseket. Nem véletlen, hogy a teraszokra, úszómedencébe ezt a terméket ajánljuk.

Extrém igénybevétel esetén is kiválóan alkalmazható.

Penészgátló és vízlepergető

A szín tökéletes egyenleteségét garantáló speciális, úgynevezett önhidratáló kötőanyagon alapuló technológiával készül, amit további két innovatív technológiával egyesítettek: a BioBlock®-kal és a DropEffect®-tel. 

A BioBlock® technológia a fuga mikrostruktúrájában egyenletesen eloszló szerves molekulákat ad a habarcshoz, amelyek nagymértékben megakadályozzák a penészért felelős mikroorganizmusok megtelepedését a felületen.  

A DropEffect® erősen csökkenti a rákerülő víz beszívódását. Vízlepergető képessége és a cementes fugázók között is egyedülállóan zárt mikrószerkezete miatt alig engedi magába a nedvességet, így a felmosás vagy a rákerülő szennyeződések hatásra a fugázó csak kis mértékben koszolódik.

Korai problémák, közvetlen az átadás után

A gyorskötő tulajdonság sem csak egy elméleti haszon. Rendszeres hiba, hogy az átadott felületet a háziasszony vegyszerekkel letisztítja. Azonban a vegyszeres tisztítással meg kellene várni a fugázóteljes terhelhetőségét, ami egy normál kötésű fugázónál 1 hét és az Ultracolor Plusnál 1 nap.

A korai vegyszeres terhelésből adódó elszíneződések, tönkremenetelek azonban már nehezen és csak sok munkával javíthatók. Ha ez bekövetkezik, ennek a költségét -átadott tisztítási-karbantartási utasítás nélkül- a kivitelezőnek kell állnia. Ha a megrendelő kapott ilyen utasítást, és abban kitértek az első használatba vételre is, akkor pedig a megrendelőnek.

Így vagy úgy, a korai terhelésből adódó tönkremenetel gyakori és igen kellemetlen probléma, ami az Ultracolor Plus használatával megelőzhető. 

Az Ultracolor Plus nem hajlamos a kivirágzásra sem. A hagyományos, portlandcement kötőanyagú fugázóhabarcsokkal ellentétben az Ultracolor Plus speciális cementjei a hidratáció során nem képeznek kalcium hidroxid (mész-hidrát) kristályokat, amely a kivirágzás okozója, így a Ultracolor Plus felületén nem képződik a saját anyagából származó kiválás. 

Fugaválasztáskor ne feledjük, hogy az Ultracolor Plus fugázó messze többet nyújt, mint egy hagyományos fugázó. Nem véletlen, hogy a Mapei alkalmazástechnikus kollegáik otthonra ezt használják!

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek