Skip to main content
Csempe és járólap2023. szeptember 25.

Mivel töltöd ki a csempék közti rést? Korántsem mindegy!

Építőpont Magazin - Mapei
image

Amikor a terasz, a konyha vagy a fürdő felújítására kerül sor, sokan lebecsülik a fugázás szerepét. Miért is számít, milyen fugázóval töltjük ki a fugaréseket? Legyen szó bármely csempével fedett felületről, a fugaanyag mindig szem előtt marad és befolyásolja az esztétikai eredményt. Éppen ezért távolról sem mindegy, milyen anyagot választunk!

Amikor fugázásról van szó, a beépített segédanyagoknak több követelménynek kell megfelelniük. Egyrészt a forgalmazáshoz szükséges szabványoknak, ez azonban még csak a belépő, hogy a termék piacra kerülhessen. Ha a termék ezen felül semmi mást nem teljesít, akkor jó eséllyel alacsony áron értékesíthető, és a laikusok képezik a célközönségét.

Mi a helyzet a prémium minőségű, professzionális termékekkel? Ezeknek már rendelkezniük kell olyan tulajdonságokkal is, amelyek akár a burkolónak, akár neked, mint felhasználónak, ideális esetben pedig mindkét félnek többet nyújtanak az elvártnál. Lássuk a legfőbb szempontokat!

 

A helyesen megválasztott fugázóhabarcs karaktert ad padlónknak és kiemeli a választott burkolólap szépségét.

 

Milyen típusú fugázók közül válaszhatsz?

A fugázók szabványos jelölései már magán a zsákon megtalálhatók. A normál, cementes fugázóknál a CG1-es besorolású termékek képviselik a beugró szintet, ám ezek a piacon már alig-alig fellelhetők. A CG2 jellel ellátott termékek ezzel szemben fokozottan terhelhetők, ezért szokás flexibilis fugázónak hívni őket.

Ha a zsákon ezen felül még egy "W" betűt is feltüntettek, akkor csökkentett vízfelvételű termékről van szó, ami kevésbé szívja magába a vizet. Az "A" betű pedig azt jelzi, hogy kiemelten kopásálló fugázóval van dolgod, így a végeredmény sem a terheléstől, sem a tisztítástól nem fog gyorsan kopni.

A CG2WA besorolású termék ma már az alapvető szakmai elvárásokat képviseli. A Mapei összes fugázója CG2WA besorolású, így a Keracolor FF Flex, a Keracolor GG és az Ultracolor Plus fugázói is rendelkeznek ilyen minősítéssel.

Igazi csúcstermék, de miért?

A választékból nemzetközi szinten is kiemelkedik az Ultracolor Plus fugázó, ami az előbb felsoroltakon kívül számos előnyt nyújt mind a kivitelező, mind a felhasználó részére.

Az Ultracolor Plus fugázó már rég nem az a gyorskötő, amiről sokan vélték, hogy könnyen és gyorsan ráég a lapra. Az elmúlt évek fejlesztései alapvetően változtatták meg a tulajdonságait, így a fugarések kitöltése után még 30-40 perccel is könnyedén lemosható. Ennek köszönhetően úgy használható, mint a normál kötésű fugázóhabarcsok.

Már a bedolgozása is könnyű: mondhatni, a megszokott körülmények között kezes bárányként viselkedik a kivitelező keze alatt. Az elkészült fuga ugyanakkor még számos olyan előnyt nyújt a kivitelező és a felhasználó részére, amiket egy átlagos fugázó nem.

Az Ultracolor Plus az egyik legjobb alakváltozó képességű termék a cementes fugázók között, így a burkoló lapok közötti mozgásokból, hőtágulásokból adódó feszültségeknek is ellenáll. Ez a tulajdonság nagymértékben csökkenti a laptorlódás okozta felválásokat és töréseket is. Nem véletlen, hogy a teraszokra és az úszómedencébe is ezt ajánljuk!

 

Extrém igénybevétel esetén is kiválóan alkalmazható.

Penészgátló és vízlepergető

Az UltraColor Plus óriási előnye, hogy önhidratáló kötőanyagon alapuló technológiával készül, ami garantálja a szín tökéletes egyenletességét. Ezt további két technológiával egyesítették: a BioBlock®-kal és a DropEffect®-tel.

A BioBlock® segít megakadályozni a penészért felelős organizmusok megtelepedését a felületen, méghozzá úgy, hogy a fuga mikrostruktúrájában egyenletesen eloszló szerves molekulákat ad a habarcshoz. A DropEffect® pedig vízlepergető képessége miatt a cementes fugázók közt is egyedülálló: zárt mikroszerkezetének hála alig engedi magába a nedvességet, így a felmosás vagy a rákerülő szennyeződések hatására csak kis mértékben koszolódik.

További előny, hogy ez a fugázó nem hajlamos a kivirágzásra sem. A portlandcement kötőanyagú fugázóhabarcsokkal ellentétben az Ultracolor Plus cementjei nem képeznek kivirágzást okozó kalcium hidroxid (mész-hidrát) kristályokat.

Ha már megkötött a fugázó

A gyorskötő tulajdonság sem csupán elméleti haszon. Vegyünk egy példát! Rendszeres hiba, hogy az átadott felületet egy háziasszony vegyszerekkel letisztítja, ezzel azonban meg kellene várni a fugázó teljes terhelhetőségét, ami akár egy hét is lehet.

A korai vegyszeres terhelésből adódó károk, például az elszíneződések viszont már csak nehezen és sok-sok munkával javíthatók. Ha már megvan a baj, a korrekció költségeit - átadott tisztítási-karbantartási útmutató nélkül - a kivitelezőnek kell állnia. Ha azonban megrendelőként kaptál ilyen útmutatót, és abban kitértek az első használatba vételre is, akkor rád, mint a megrendelőre hárul a feladat. Az Ultracolor Plus azonban nem egy hét, hanem mindössze egy nap alatt teljesen terhelhetővé válik, így a korai terhelésből adódó tönkremenetel is megelőzhető.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy az Ultracolor Plus fugázó messze többet nyújt, mint egy hagyományos fugázó. Nem véletlen, hogy a Mapei alkalmazástechnikus kollegái is ezt használják otthonra!

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek