Skip to main content
Csempe és járólap2021. október 6.

Feszültségleépítés a burkolati aljzatokban

Építőpont Magazin - Mapei
image

A divatban nincs új a nap alatt, a burkolati alapok feszültségleépítésének technológiájában a Mapei fejlesztésének köszönhetően - szerencsére - igen.

A modern építészeti ízlés elirigyelni látszik a hajdani kastélyok, paloták nagyméretű márvány és gránitlapjait, az összefüggő impozáns padlóburkolatokat. Ha pedig igény van rá, és már az előállítási módszerek is lehetővé teszik, a gyártók méteres greslapokkal vagy  óriás, akár háromméteres, vékony porcelánlapokkal is szolgálnak.

Méretes burkolólapok és az alattuk elterülő feszültségleépítő réteg az 51 Shopping Centerben.

De mit szól ehhez az alap dilatációja?

Mint minden épületelem, a kerámiaburkolatokat fogadó felület is hossz- és térfogatváltozással reagál a hőmérsékletingadozásra, illetve az aljzat zsugorodik, ha nem teljesen érlelt, azaz vízfelesleget tartalmaz. Ősi szabály az építkezésben, hogy az említett mozgások számára tágulási hézagok/rések ( a továbbiakban dilatációk) beiktatásával kell teret hagyni.

Ellenkező esetben az deformáció hatására keletkezett nyíró- és hajlítófeszültségek - annak ellenére, hogy a fogadó felület különböző rétegeinek van valamennyi rugalmas alakváltozó képességük, és feszültségelvezető tulajdonságuk - megtörhetik a burkolólapokat, különösen akkor, ha azok nagyméretűek.

Éppen ezért sokáig tartotta magát az a szabály, hogy a dilatációkat a burkolatokban is le kell követni, azaz fölöttük szükséges elvágni a lapokat, és speciális tömítőanyaggal kitölteni a rést.

Az előírás betartása viszont nagyjából olyan abszurd helyzetet eredményez, mintha beszereznénk egy nyolc főt szállítani képes járművet, hogy két négyszemélyest barkácsoljunk belőle. A nagystílű kerámiákat pont azért vesszük, hogy minél kevesebb fuga szabdalja az összefüggő felületet, és egyáltalán nem célunk a felszabdalásuk.  Az építtető részéről tehát érhető elvárás, hogy a mozgó dilatációk fölött - a lap vágása nélkül - úgy valósuljon meg az átburkolás, hogy ez később ne okozzon laptörést.

Az ellentmondás feloldása

Ennek a műszaki feladatnak a megoldásként egyre jobban terjednek azok a rendszerek, amelyekben a fellépő feszültségeket egy önálló ún. feszültségleépítő réteg veszi fel.  Az olcsónak nem nevezhető anyagok beépítése előtt azonban érdemes tisztázni a pontos célt, illetve azt, hogy az egymással kölcsönhatásban lévő elemekből álló struktúra tartós megvalósításához, melyek a legmegfelelőbb termékek.

Az 51 Shopping Centerben a Mapei feszültségmentesítő lemezét alkalmazták.

Tudniillik a burkolat és az aljzat közé beépített minden egyes plusz réteg felvesz valamennyi feszültséget. Éppen ezért nem mindegy, hogy a várható elmozdulásokkal szemben milyen rétegrenddel védekezünk, és mit dolgozunk bele az ún. rejtett dilatációk kialakítása érdekében.

Három megfontolandó szempont

is adódik a feszültségleépítő képesség megítéléséhez. Számít a minőség, mert az egy anyagjellemző, hogy a termék mekkora rugalmas alakváltozást képes elviselni.  Nem véletlen, hogy a rugalmas vízszigeteléseknek kültéren vagy a burkolt medencékben a feszültségleépítés az egyik legfontosabb funkciója.

Körültekintően kell megválasztani az anyag vastagságát, mert ezzel egyenes arányos a rugalmas alakváltozás nagysága is. És végül fontos a tapadóerő, mert hiába képes a beépített réteg elviselni egy jelentős elmozdulást, ha a határfelületen fellépő nyíróerő leszakítja róla a ragasztót, vagy az elválik az aljzattól.

A ragasztó

az említett rétegek sorában mindenképpen stratégiai szerepet játszik. A piacon nemrégiben megjelent igen nagy méretű és egyre vékonyabb burkolólapok rögzítésére kidolgozták az S1-es (alakváltozásra képes) és az S2-es (nagy alakváltozásra képes) ragasztók.

Ezek a termékek fokozott rugalmas alakváltozó képességük miatt elviselik a burkolat és az aljzat között fellépő nyíró- és hajlítófeszültségeket. A MÉVSZ (Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség) szakmai minimumai és a gyártók ajánlása alapján kiválasztott, megfelelő rugalmasságú ragasztó tehát biztonságos megoldást nyújt.

A lapok vágás nélküli rögzítése

a dilatációk fölött az anyagmozgások okozta repedések károsító hatását elkerülve lehetséges olyan  rendszerrel, amely alkalmas repedésáthidaló szisztémák vagy akár rejtett dilatációk kialakítására is. Ilyen elegáns műszaki megoldás a Mapei innovációja, a Mapeguard Um 35 lemez, amely a fellépő feszültségeket egy önálló, úgynevezett feszültségleépítő rétegként veszi fel - jelentősen kiszélesítve a dilatációmentes burkolás lehetőségeinek körét.

Érdes felületű, méhsejtes HDPE rétegből és polipropilén szövet hátoldalból készül, amely módot ad a kerámia vagy kő burkolatok fektetésére a legtöbb aljzaton, még (a problémásakon is!) és a szükséges szabvány követelmények nem teljesülése esetén is.

A méhsejtes HDPE réteg nagymértékben javítja az alkalmazott ragasztó tapadószilárdságát.

Repedésáthidaló lemezként lehetővé teszi, hogy figyelmen kívül hagyjuk az aljzatban levő repedéseket. Elválasztó elemként működik, amely megakadályozza az aljzat repedéseinek átjutását a padlóburkolatra. Jó vízszigetelő: védi az aljzatokat a víz beszivárgásától, így növeli azok tartósságát.

Használható beltéri és kültéri felületekre a Mapeband Easy-vel kombinálva a lemezek közötti csatlakozások és a kritikus területek (szélek, sarkok, stb.) vízszigetelésére.

Párafékező képességét az adja, hogy az aljzatban levő nedvesség elpárologhat a lemez hátoldalán levő légcsatornákon. Így használható nedves vagy nem teljesen érlelt kül- és beltéri aljzatokon egyaránt. Ha  fűtött padlókra  - beleértve a kompakt fűtött padlókat is – fektetik, egyenletes hőelosztást biztosít.

Átláthatóságával segíti a mesterek dolgát, amennyiben engedi az alatta levő ragasztó megfelelő eloszlásának vizuális ellenőrzését és a felületen áthaladó  elemek (mint pl. lefolyók) helyének könnyű beazonosítását, megkönnyítve a lemez vágását. Javított tapadást biztosít a felület dombornyomása, mert a burkoláshoz alkalmazott ragasztó erősen hozzáköt a felülethez.  A ragasztó tökéletes mechanikus rögzítése kitűnő kötést biztosít a kerámia vagy kő burkolat és a Mapeguard UM 35 között.

A termékkel megismerkedhetnek közelebbről a HUFBAU Kedvenc Márka Hetek keretében szeptember 27-től a kereskedőház 25 építőpontján országszerte.

Ajánlott cikkek