Skip to main content
Fal és szigetelés2021. szeptember 16.

Jövőbemutató technológia: a Leier hőszigetelő téglái

Építőpont Magazin/Leier
image

Agyag és fűrészpor: klasszikus és természetes építőelemünk, a tégla alapanyagai. A laikus megközelítés arra jutna, hogy ehhez a pároshoz már nemigen van mit hozzáadni, nem lehet tökéletesíteni. A Leier mérnökei nem így vélekedtek.

Új méretezés, új geometria

A tégla belső szerkezetét gondolták újra annak érdekében, hogy a belőle épült falazat minél alacsonyabb hőáteresztési mutatót produkáljon, azaz jó hőszigetelő képességre tegyen szert.

A Leiertherm Pro termékcsaládban az egyes darabok struktúráját kiadó rétegek vastagságának optimalizálásával, illetve geometria szerkezetük kialakításával elérték, hogy a belőlük épített  30, 38, 44 cm vastagságú  egyrétegű falszerkezet - további hőszigetelő réteg rögzítése nélkül is - teljesítse az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet úgynevezett U értékének követelményét, ami legalább 0,24 W/m2K.

A testben lévő, vékonyra méretezett falak olyan cellaszerkezetet adnak, amelyek az általuk bezárt levegő jóvoltából kevésbé vezetik a hőt. Így egyszersmind a falazat hőtároló képessége is javul. A beltérben kellemes páratartalom és mikroklíma alakul ki.

A méreten túl a lyukszerkezet a kulcsfontosságú a jobb hőátbocsátási tényező (U érték) eléréséhez

Mi következik ebből?

Egy falazat hőtechnikai, statikai, akusztikai, páratechnikai, tűzállósági tulajdonságait nagyban a választott falazóelem határozza meg. Házunk falazatának építőelemei a későbbiekben nem cserélhetők ki, nem újíthatók fel, így körültekintően szükséges kiválasztanunk a számunkra legmegfelelőbbet. A falazat a teljes kivitelezési költség nagyságrendileg mindössze 2-4%-a, ezzel szemben a fűtési és hűtési energia nagy része, akár több mint 30%- a határoló falszerkezeteken keresztül távozik.

A kiemelkedő hőszigetelési paraméterekkel rendelkező Leier Pro téglák bármelyikével növelhető az épület műszaki teljesítménye és használati értéke, valamint jelentősen csökkenthetők a fenntartási költségek is. Mindeközben a hőszigetelés teljes anyagköltsége és munkadíja megtakarítható.

Ezekre csak akkor van szükség, a hagyományos téglák esetében használatosakhoz képest a legkisebb külső oldali hőszigetelés vastagsággal, ha közel nulla energiaigényű házat építenénk, és a 0,17 W/m2K U értéket céloznánk meg, vagy  a passzívházra jellemző   0,10 W/m2K  teljesítményszintet szeretnénk elérni.

 

Hogy hőhíd se legyen!

A tökéletes hőszigetelést biztosító falazat összetett rendszer nem csupán tégladarabokból áll. A kiegészítők esetében ezért figyelni kell azok hőátvezetési tulajdonságaira is, hogy ne képezzenek hőhidakat, vagy más néven energiaelnyelő lyukak  a szerkezetben, hiszen ezeken keresztül az általunk fűtésre szánt hő nagy mennyiségben távozhat.

Ezt elkerülendő  a Leier a szerkezetépítéshez szaktanácsadói segítséget nyújt; a kiválasztott téglához, illetve az adott vastagságú falazathoz milyen áthidalókat, válaszfal lapokat érdemes beépíteni. Ezeket összefoglalva a Leier rendszerház megoldásokban is alkalmazza, amelynek segítségével egy hét alatt szerkezetkész házat építhetünk.

A hőkamera képe is mutatja: a szigeletlen, beton áthidalók igazi energiaelnyelő lyukak

Habarcs vagy ragasztó?

A Leietherm termékcsalád tagjai kétfajta kialakításban állnak rendelkezésre: hagyományos felületekkel és csiszolt változatban.

Az utóbbiak, a LeierPLAN nútféderes, csiszolt kerámia termékcsalád falazóelemei olyan újgenerációs termékcsalád részei, amelyekből korszerű falazási technológiával minden eddiginél pontosabban kivitelezett kerámia falazatok építhetők. A csiszolásnak köszönhetően a milliméter pontosan egyforma elemek rendkívül méretpontos falazat építését teszik lehetővé.

A nagy pontosság nemcsak az elemméretekben, hanem az anyagszükséglet pontos tervezhetőségében és az elkészült fal esztétikai megjelenésében és geomet­riai mérettartásában is megmutatkozik.

A korszerű, csiszolt nútféderes tégla kialakításnak köszönhetően függőleges habarcsozásra itt már nincsen is szükség.

A korszerű falazástechnológia egyik előnye, hogy a rétegeket ragasztóhab vagy vékonyágyas falazóhabarcs fogja egymáshoz, így kevesebb víz szükséges az építkezéshez,  homogénebb a falazat, nagy mértékben csökken a ráfordított munka ideje, rövidebb a száradási idő, gyorsabb a kivitelezés. A gyártó ráadásul kiszámolja, hogy a megrendelt Leier Plan mennyiséghez mennyi vékonyhabarcsra vagy ragasztóhabra van szükség, és ezt térítésmentesen bocsátja az építkezők rendelkezésére.

Ajánlott cikkek