Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. szeptember 20.

Tiszta térkő!

Építőpont Magazin/Leier
image

A térkőápolás elhanyagolt témakör, pedig évekkel hosszabíthatja meg díszburkolataink élettartamát. Tekintsük át mi mindent tehetünk meg annak érdekében, hogy burkolataink sokáig eredeti megjelenésükben pompázhassanak.

  1. A tisztításra szánt vegyszerek, oldószerek elszínezhetik a térkövet.
  2. A vegyszeres tisztítás előtt a felület eldugott részén végezz tesztelést!
  3. Ne feledkezz meg az alapos öblítésről!
  4. A magas nyomású mosó vízsugarát 45 fokos vagy annál kisebb szögben irányítsd a felületre!

Az impregnálás

Mivel a beton, amelyből a Kaiserstein térkövek is készülnek, nedvszívó hatású, érdemes térkőimpregnáló szert felvinni rá (1m2-re kb. 0,3-0, 5 liter elegendő), amelyet kétévente jó megismételni. Az olajos folyadék az anyagszerkezet pórusain keresztül bejutva a burkolaton védő filmréteget képez. Ez bizonyos fokig megakadályozza, hogy a nem kívánt anyagok elszínezzék pl. a kerti pihenőnk aljzatát.

A szert permetezőkészülékkel, esetleg teddy hengerrel lehet a kijelölt, előzetesen portalanított területre felvinni úgy, hogy előtte a burkolatot erősebb vízsugárral alaposan megtisztítjuk, majd az adott részt hagyjuk megszáradni.

Nagyjából kétévente érdemes nekirugaszkodni ennek a karbantartási munkának, mert megkönnyíti a térburkolat tisztántartását. A szennyeződés megelőzése mellett az impregnálószerek színmélyítő hatásuknak köszönhetően felújítják, felfrissítik a térkövet.

 

Térkőtisztítás magas nyomású mosóval

Csak 45 fokos szögben közelítsünk, különben kimossuk a térkő fugázását!

Az egyre több háztartásban megtalálható eszköz igen kényelmes és praktikus alkalmatosság. Térkőápolás esetén is igen hatékony. A lerakódott porréteget könnyedén felszedi a burkolatról, és szinte felfrissíti annak színét, feltárja az eredeti árnyalatot. Viszont, ha a készülékkel dolgozunk, ne feledjük, hogy csak 45 fokos vagy annál kisebb szögben irányítsuk az erős vízsugarat a térkőre kb. 50 cm magasságból.

Ha a magas nyomású mosóval függőlegeshez közelítünk, könnyen kimoshatjuk a fugák közül a kötőanyagot, amelynek nem csupán esztétikai, hanem állagmegóvó és az elemek tapadást biztosító szerepe is van. Amennyiben nincs a háznál ilyen gép, akkor a kerti locsolócsövet használjuk.

Mindkét esetben erős sörtéjű söprűvel előzetesen érdemes eltakarítani a nagyobb szennyeződéseket, faleveleket (ez utóbbi esteben jó szolgálatot tesz a lombszívó), mert az igen rosszul mutat, ha a vízsugárral csupán a tisztítandó járda, autóbeálló vagy kert placc széléhez tereljük a koszt. Ha vannak olyan enyhébb szennyeződést jelentő foltok, amelyekkel a hidegvíz nem bírt el, az általános kereskedelmi forgalomban kapható natúrszappannal történő enyhe dörzsölés meleg víz használata mellett hatásos lehet.

 

Az erős szennyeződések

Tartósan megmaradó, szerves anyagú szennyeződéseket klórtartalmú kőtisztító szerrel lehet a legjobban megszüntetni. Ez az eljárás egyébként használható a tavaszi szezon kezdetén, amikor újra birtokba vesszük a kertet.

Ha ásványolaj származékok érik a burkolatot, akkor a foltosodás kockázatának csökkentésére egy törlőronggyal a lehető legrövidebb időn belül itassuk fel a kiömlött anyagot. Ha zsír vagy vaj pottyan le, ott a papírtörlő.

Az esetleg megmaradó foltot meleg vízzel és tenzidtartalmú, felületaktív tisztítószerrel súroljuk, majd bő vízzel öblítsük le!

Ha még mindig nem nyerte vissza eredeti színét a térkő, ne legyünk restek ismét megismételni a folyamatot. Ha ez sem hat, mert annyira makacs az a szennyeződés, hatékonyak a klórtartalmú szerek, vagy bevethetők speciális olaj- és zsíreltávolítók is, amelyeket meleg vízzel és öblítőszer használatával távolítunk el végül.

A siker érdekében ne feltűnő részen kezdjük a takarítást, mert bizonyos vegyi anyagok, oldószerek esetleg kárt tehetnek a kőben, elszínezhetik azt. Teszteljük a hatásukat egy félreesőbb részen!

 

 „Asztali áldások” – a térkőre

A kerti ebédek, partik, főzőcskézések során megesik, hogy leesik az étel, kiömlik az ital. Ezek közül néhány foltot hagyhat a térkövön. Ha mustár vagy ketchup csöppen le, legelőször a fentiekben már említett törlést végezzük el, de segíthet a kéznél lévő szódavíz is.

Előfordulhat persze mindenkivel, hogy a krémes állagú étel, cukros ital a térkőre szárad. Ilyenkor jöhet az oldás meleg vízzel és tenzidtartalmú, felületaktív tisztítószerrel.

Ezt követően ragadjuk meg a súrolókefét. Kólával, egyéb cukros italokkal és  a természetes cukrot tartalmazó gyümölccsel történő szennyezéseket viszont nem szabad savtartalmú szerekkel (pl. cementfátyol eltávolító) tisztítani!

Vörösbor esetén viszont a fentiek mellett gyakran beválik a melegvíz és a semleges szappan kombinációja.

 

A természet sem folttalan

Még a Leier sötétebb árnyalatú, Castrum antik térkövein is jól látható nyomot hagynak a levelek, a kerti hulladékok.

A felületre tapadt növények leveleiből kioldódó anyagok szintén elcsúfíthatják a díszburkolatokat, így zöldellő kertekben szintén kiemelt feladat a térkőápolás.

Az erősen beivódott, kontúros foltok eltávolítása szintén klóros szerekkel eredményes. A burkolatra felvitt tisztítószert viszont ebben az esetben hosszabb ideig hagyjuk hatni, majd bő vízzel öblítsük le a felületet

A burkolat alga- és/vagy mohafoltjait megint csak klórtartalmú anyagokkal hatásos kezelni, hagyva időt arra, hogy kifejtsék hatásukat. Extrém erős szennyeződés esetén javasolt a moha- és algaeltávolító készítmények alkalmazása.

Ha pedig a kőhöz tapadt fránya rágógumi akkor sem enged, amikor késsel vakarásszuk, és a nyúlós szálaktól családunkkal együtt már-már a Laokoón-szoborcsoportra emlékeztetünk, fagyasszuk le az eltávolítani kívánt darabot egy jégsprével! A rágógumi ennek hatására elveszíti rugalmasságát, és könnyen megadja magát a közelítő spatulának.

 

A sikeres térkőápolás titka: a gyorsaság

Ne feledjük, hogy a mechanikus hatások és a vegyszerek is akkor a legeredményesebbek, ha nem késlekedünk a folt eltávolításával. A fenti módszerek alkalmazásával a térkőburkolat ismét az eredeti színeiben pompázhat.

A már fent említett, rendszeresen elvégzett impregnálás – különösen nagyobb igénybevételnek kitett felületek esetén – megkönnyíti a tisztítást.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek