Skip to main content
Festés és barkács2024. május 5.

Az örök dilemma: tapéta vs. festék?

Archive
image

A falak megjelenése meghatározza az otthonod stílusát, hangulatát, ezért akár új lakásba költözöl, akár a meglévőt tervezed felújítani, nem könnyű eldönteni, hogy festéket vagy tapétát használj. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segít választ adni erre a kérdésre.

Sokak fejében él még az a tévhit, hogy a tapétázás jóval bonyolultabb munka, mint a festés, vagy éppen azért zárják ki a tapétázást, mert úgy gondolják, a modern stílushoz egyáltalán nem passzol. A festett faltól pedig mások azért idegenkednek, mert azt hiszik, hogy túl rideg lesz az összhatás, vagy jobban meglátszanak a felület hibái, sérülései. Ma már azonban óriási a választék a tapéták és a falfestékek terén, az alapanyagok és a design tekintetében is. Szóval nem szabad régi beidegződések miatt kizárni egyiket vagy másikat. De akkor mégis mi alapján dönts?

Mi a szoba funkciója?

Az első és legfontosabb szempont a szoba típusa, illetve hogy milyen fokú igénybevételnek lesz kitéve. A nappali, a dolgozószoba és a hálószoba fala általában nem szokott túlzottan sérülni, koszolódni, vagyis a tapétázás itt sokkal inkább javasolt, mint például egy konyhában vagy előszobában, ahol a főzés és a koszos cipők levétele állandó veszélyforrást jelent. Fürdőszobába létezik már vízálló tapéta és festék is, de a zuhany vagy kád mögé azért mindkettőt célszerű inkább hidegburkolattal kombinálni. 

A gyerekszoba, illetve babaszoba kialakításánál elsősorban a lemosható és karcálló festékek a praktikusak. De a mintás tapétákkal barátságosabb összkép teremthető, ezért sok szülő ezekre voksol. Szerencsére ma már léteznek könnyen takarítható tapéták, így a kettő előnye kombinálható. 

Létezik környezetbarát festék vagy tapéta?

Általában a gyerekszobánál merül fel a kérdés, de légúti allergiával küzdő felnőttek esetében például az egész lakásban fontos, hogy mennyi vegyszer párolog a festés vagy tapétázás után. A hagyományos festékek számos vegyi, káros anyagot tartalmaznak: ezek az illékony szerves komponensek (angolul Volatile Organic Compound, amelynek rövidítése VOC). Az uniós szabályok szerint a festék VOC-tartalma maximum 30g/l lehet, de a babaszobába érdemes olyat választani, aminek közel 0, vagy egyáltalán nincs benne. A sok VOC ugyanis hetekig (sőt akár évekig is) párologhat a falakról, és növelheti például az asztma kialakulásának rizikóját. A egészségbarát festékek többsége persze még így is mesterségesen előállított anyagokból készül, ezért ha fontos számodra az ökoszemlélet, nem biztos, hogy ez a te utad. 

Az ökotudatosság népszerűségével viszont a tapéták között egyre nagyobb teret hódítanak a környezetbarát tapéták (például a vlies falburkoló ilyen), amelyek megújuló nyersanyagból készülnek, és sem önmaguk, sem a felhelyezésükhöz használt segédanyagok nem juttatnak káros anyagokat a környezetbe. Nem mellesleg a tapétázás során keletkezett szemét nem számít veszélyes hulladéknak (a festékes vödröket például nem lehet a kommunális kukába dobni). 

Milyen stílust szeretnél elérni?

A tapétázott fal általában melegebb, komfortosabb hatást ad, de akkor sem feltétlen kell lemondani róla, ha a hűvösebb minimalista vagy indusztriális stílus áll közelebb a szívedhez, mert ma már léteznek modern, geometrikus, sőt betont idéző minták is. Vannak persze olyan stílusirányzatok — mint például a most divatos vintage vagy shabby chich —, amelyeknek szinte kötelező eleme a (legalább részben) tapétázott fal. 

De természetesen a sima festett felületek sem mondhatóak unalmasnak, hiszen ma már színkeveréssel milliónyi szín elérhető. Továbbá a festés mellett szól, hogy az könnyen változtatható, ha éppen új árnyalatokat szeretnél kipróbálni, míg a tapétánál a stílusfrissítés már korántsem ilyen egyszerű feladat. 

Szeretnél kiemelni egy adott falat? 

A lakberendezők egybehangzó tanácsa szerint egy lakáson vagy házon belül nem érdemes csak festeni vagy tapétázni a falakat, mert akkor az összhatás vagy túl egyhangú lesz, vagy ha minden helyiségbe más színt, mintát választasz, túlságosan össze-vissza. A szobák méretét is érdemes figyelembe venni, mielőtt leteszed a voksodat a festék vagy tapéta mellett, mert például a nagy mintájú falburkolók egy kis helyiséget még inkább összenyomnak, egy világos, halvány vagy esetleg fénylő felület azonban jótékonyan nagyítja a teret. 

Manapság egyre gyakoribb, hogy egy szobán belül kombinálják a két technikát: csupán egy olyan falra kerül tapéta, amit hangsúlyozni szeretnének, a többit színben harmonizáló színre festik. De az is jól mutat, ha a tapétázott betét 1-1 csíkban töri meg a festett felület monotonitását. 

Milyen állapotban van a fal jelenleg?

Természetesen a választásnál az sem mindegy, hogy mennyi munkával jár majd a falak új köntösbe öltöztetése. Festeni viszonylag egyszerű, de ott az előkészítés a hosszadalmas folyamat, hiszen a festett fal csak akkor mutat szépen, ha teljesen sík a fal, az esetleges hibákat, egyenetlenségeket csiszolással és gletteléssel kell javítani. A tapétázás ennek szinte az ellenkezője: maga az előkészítés nem olyan bonyolult (kivéve ha a régi tapétát is el kell távolítani), mivel a modern, vastag tapéták ügyesen takarják a fal hibáit, a felvitel viszont kezdőként okozhat izzasztó perceket. Persze ha szakemberre bízod a munkát, akkor ez nem olyan fontos, maximum a munkadíjban jelentkezik majd különbség. 

A tapéta vagy a festés drágább? 

És ezzel elérkeztünk az utolsó tényezőhöz, ami befolyásolhat a döntésben: az árhoz. Itt a festékek vitathatatlanul előnyben vannak, hiszen jóval olcsóbb az anyagdíj. Egy 10 négyzetméteres falfelületet lefestéséhez 2 rétegben általában elég 1,2-2 liter jó minőségű festék, amelynek ára 3000-4000 Ft között változik. 

A tapéták áránál már jóval nagyobb a szórás, mert egy tekercset kaphatsz pár ezer forintért is, de a prémium minőségű design variációk 30-40 ezer forinttól kezdődnek. A tapétákat pedig általában kb. 5 négyzetméteres tekercsekben árulják, ám a minta illeszkedése miatt sokszor 10 négyzetméterre is minimum 3 tekercs szükséges, vagyis az anyagdíj könnyen hatszámjegyű lehet. 

Új utakon járva: a tapéta hatású festés

Ha szereted a különleges mintákat, de a tapétázás mégsem a te világod, akkor érdemes elgondolkodni az egyre divatosabb texturált falfestésen. Készülhet például látszóbeton vagy kő hatású fal az indusztriális stílus szerelmeseinek, rose gold fényben tündöklő hálószoba, de az általában unalmas lépcsőfeljárót is remekül fel tudja dobni a 3D festés. Ezt a munkát viszont mindenképp érdemes tapasztalt dekorfalfestőre bízni, aki ismeri a speciális alapanyagokat és felhordási technológiákat. 

Ajánlott cikkek