Skip to main content
Festés és barkács2021. október 19.

Héra – mindenütt jól fest

Építőpont Magazin - Héra
image

A beltéri falfestékre egy lakásban újra és újra szükség van. A felhordhatóságtól egészen a csomagolásáig összetett igényrendszer erőterében születnek a korszerű innovációk, amelyek terén a Héra gyártója mindig is az élen járt.

Ha annak idején jól választottunk, a padlóburkolataink, csempefelületeink, a nyílászáróink és még sorolhatnánk, évtizedekig megbízhatóan szolgálnak, felújításra általában sokáig nem szorulnak Ha viszont a tulajdonos igényes, időről időre sor kerül a beltéri falak festésére. Az indokok sorában előkelő helyen szerepelnek a higiéniai szempontok, de egyéni kreativitások („unom már ezt a színt”), önkifejezések vagy éppen a trendkövetés vágya is kiadhatja a parancsot: „festünk!”.

„Vonzások és választások”

A festékkínálat igen gazdag. És nem csupán az árnyalatokat illetően. Mert igaz, hogy a döntésben az esztétikai szempontok meghatározóak, egy-egy festéknek manapság - a gazdag színkínálaton túl - sokféle műszaki és praktikus, sőt, egészségbiztonsági feltételnek kell megfelelnie.

Színválasztáskor már csak a képzeletünk szabhat határt.

Fontos szempont a fogadó felület minősége, állapota, az igénybevétel foka. Elvárás a tisztántarthatóság egyszerűsége. Kívánalom a felhordás gyorsasága, egyenletessége, a tervezett struktúra elérése, jó páraáteresztő képessége. Igény, hogy a száradó festék ne bocsásson ki az egészségre káros anyagot.

A jól kialakított csomagolás garantálja, hogy a szállítás során a termék megőrizze a minőségét, ne csapódjon, ragadjon a fedélhez. Mivel ezek manapság már maguktól értetődő követelmények a festékkel szemben, a Héra folyamatosan azon dolgozik, hogy fejlesztéseivel ezeket kiszolgálja, mi több: újfajta igényeket is teremtsen.

A fogadó felület kialakítása

Minden tartós és jó minőségű festés kiindulópontja a megfelelő alapozás. A festék ugyanis ebbe a rétegbe szivárogva tud jól „megkapaszkodni”, ebben az esetben adja ki az elvárt árnyalatot.

Falazat, alapozás, festés rendszerében kell tehát gondolkodni, hiszen az egymással kapcsolatba kerülő anyagok kémiai reakcióba lépnek egymással, ezért nem mindegy, hogy találkozásaik mennyire lesznek tartósak. Az olyan innovatív gyártók tehát, mint a Héra, egymással kompatibilis, hatékony kötést kialakító termékeket kínálnak a feladathoz.

Alapozáshoz új vakolt vagy beton felületre Héra Falfix, új, gipsztartalmú, glettel előkészített vagy gipszkarton felületre Diszperzit mélyalapozó, régi, festett rétegre - persze alapos portalanítás után - a megfelelően hígított Héra Falfix javasolt.

Ha szennyezett a fal

A penésztelepeket nedves tisztítással (például kefével) vagy kaparással kell eltávolítani, illetve Héra penészgátló lemosó oldattal kezelni a felületet. Ha nincs esélye a felülfertőzésnek, felhordható a választott Héra falfesték, jól felkeverve! Makacsabb esetekben a Héra penészgátló festék javasolt.

Amennyiben a felújítani kívánt réteg nikotinnal, korommal, zsírral szennyezett, vagy vízfoltok tarkítják, segít a háztartási zsíroldószeres vizes lemosás és a száradás utáni átkefélés. Ezt követően - a felülettől függően - kezdődhet a munka a Héra Folttakaró belső falfestékkel, befejező rétegként pedig ismét a Héra több típusa mellett lehet dönteni.

De hogy jut el addig a termék?

Ez sem elhanyagolható szempont. Aki a festékkel dolgozik, annak számára ugyanis igen bosszantó tud lenni a vödör fedőlapjának aljára felcsapódó anyag. Ez bontáskor kifolyhat. Rosszabb esetben megszáradva hull vissza a hasznos anyagba. De nem a Héránál!

A gyártó fejlesztésének köszönhetően a szállításkor bekövetkező - a fentiekben ismertetett folyamatot - egy speciális zárófolyadék akadályozza meg. A zárófolyadékkal ellátott festék a felkeverést követően azonnal használható.

A helyiség pedig a festést követően azonnal belakható

Míg a hagyományos termékek felhordását követően a száradás során oldószer párolgott ki a falból, és az így levegőbe jutó részecskék károsak lehetnek az emberi szervezetre, az adott helyiség (kiváltképp pl. egy hálószoba) nem volt a munkálatok befejeztével rögtön ismét birtokba vehető.

A Héra azonban oldószer mentes megoldásokat kínál, azaz festés után sem a kellemetlen szúrós illatokkal, sem egészségügyi veszéllyel nem kell számolni.

Elavulóban az ecset és a henger?

Ezek a szerszámok különösen a DIY mozgalom keretein belül még sokáig tartani fogják pozícióikat, és azt is tudjuk, hogy vannak mesterek, akik ördögi ügyességgel kezelik ezeket, de a jövő mégis a gépi szórásé.

A professzionális kivitelezők körében egyre terjedő, az egyenletes terítést és a tiszta gyors munkát elősegítő módszer. A PPG Trilak tehát már olyan korszerű Héra festékeket kínál, amelyek konzisztenciája, összetétele az airless szórást is magas technológiai szinten lehetővé teszi.

A festék és ellenségei

Bár egy festés nem tartozik a legbonyolultabb felújítási munkák sorába, akár házi módszerekkel is elvégezhető, azért olyan sűrűn mégsem szeretnénk belefogni, mint pl. egy-egy ablakpucolásba. Ezért fontos előzetesen feltérképezni, mi is vár az újraszínezett falra, milyen szennyező hatásoknak lesz kitéve.

Maszatos gyerekpraclik, „önálló életre kelő” színes ceruzák, zsírkréták, házi kedvencek, kifröccsenő italok és más - előre nem is jósolható - kataklizmák hagyhatnak éktelenkedő nyomokat. ( Megmagyarázhatatlan okokból gyakran már a festés másnapján.)

A gyermekek előszerettel csillogtatják meg kreatívitásukat a frissen festett falon.

Itt a mosható festett fal!

A fenti esetekre fejlesztette ki a PPG Trilak a Héra Clean & Style matt és a Héra Ceramic selyem matt termékeket, amelyek a legmagasabb minőségben képviselik a mosható beltéri falfesték kategóriát. Mindkét falfesték az 1. nedves műszaki dörzsállósági besorolásba tartozik.

Az általuk színezett falakról pár hét elteltével a makacs háztartási és egyéb szennyeződések nedves szivaccsal lemoshatók. Emellett fertőtleníthetők, és jó páraáteresztő tulajdonságuk is megmaradt. Divatos színekben, a hazai és nemzetközi trendeknek megfelelő árnyalatokban kaphatóak. Több ezernyi árnyalat produkálható belőlük a gyártó színkeverő rendszerén keresztül.

Hérával új alapokon az alapozás is

A Héra Prémium 3in1 a színtelen mélyalapozót kiváltani képes, pigmentált, fehér színű alapozó festék. Számos területen megkönnyíti a felhasználók dolgát. Kül- és beltéri diszperziós kötőanyagú festékek előtt egyaránt alkalmazható. Korábban latex festékkel festett falakra közvetlenül festhető, és utána bármilyen más diszperziós festék felvihető a Trilak választékából.

A színes falfestékek fogadójaként - lévén a festék kiadósságát javítja - jobb fedőképesség érhető el, amennyiben hasonló árnyalatú alapozó szín kerül a felületre. A PPG Voice Of Colour színkártya több ezer színárnyalatában elérhető, és Héra színező pasztákkal is egyszerűen elegyíthető.

Az energiáinkat meg a pénztárcánkat is óvja

egy további innováció: a Héra Gold, amely beltérben akár egy rétegben is képes megújítani a korábban fehérre festett falat. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vagy két vödör szükségeltetik-e egy adott felületre, és megnyugtató érzés az is, ha nem kell másodszor is nekiveselkedni a falcsinosításnak.

A Héra Gold beltéri falfesték már egy rétegben felhordva is tökéletesen takar.

Megjegyzendő, hogy a hagyományos, azaz kétrétegű felhordás esetén érdemes az első zóna teljes száradása előtt nekiállni a következő fázisnak. Így nem marad nyoma a henger rusztikus mintázatának. Gépi airless szórása esetén gyors és tökéletes felületi megjelenés alakítható ki.

A hozzáadott érték

Mint látjuk, a gyártó tevékenységét a folyamatos kutatás és fejlesztés hatja át a festékszakma egyedi jellemzőket mutató területén. Minden alkalmazásra, szituációra igyekszik megtalálni a legoptimálisabb megoldásokat.

Talán ez az egyik alapvető mozgatórugója annak, hogy a PPG Trilak az elmúlt évek nehéz körülményei között is meg tudta őrizni vezető helyét a hazai piacon. A cég ügyvezetője, Miavecz István erről így nyilatkozott:

"A tavalyi után az idei is egy rendkívül speciális év volt a festékipar számára. Nemcsak a Covid19 problémák hátráltatták munkánkat, de a rendkívül jelentős alapanyag hiány, és a nyomában érkező hiper áremelkedés olyan tényezők, amelyekkel egyszerre eddig még nem kellett szembenéznünk.

Örülök, hogy cégünk - ahogy a hazai piac szereplőinek többsége - végül megoldotta a szezon kihívásait jelentősebb termékhiányok nélkül. Sajnos a helyzet a szezon lecsengésével sem javul: számolnunk kell továbbra is a beszerzési nehézségekkel, miközben az alap- és csomagolóanyag árak már az egekben vannak. Siker számunkra ugyanakkor, hogy ebben a helyzetben nemcsak a napi tűzoltásra marad erőnk, de új és innovatív termékekkel is meg tudunk jelenni a piacon."

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek