Skip to main content
Festés és barkács2022. március 6.

Lebegő bútorok

Építőpont Magazin
image

Ha a tárolásra használt alkalmatosságok már-már kiszorítanak minket a szobából, egy kevésbé ismert függesztési móddal, a „French cleat” technológiával könnyedén a falra szerelt, lebegő bútorok lehetnek belőlük.

„Már nem lehet elférni ebben a lakásban!” – hallatszik gyakran a panasz. Különösen azoktól, akik kisebb alapterületű otthonokban élnek. Mert előfordulhat, hogy az évek során beszerzett szekrények, komódok, fiókok, asztalok - mert valahová pakolni kell - lassacskán elfoglalják a szobát, egyre kevesebb szabad padlófelületet hagynak. Zsúfolttá teszik a helyiséget, állandóan beléjük ütközünk, és takarítani is macerás alattuk. A „Lakásprojekt” szakértője viszont azt mondja, tegyük őket bátran a falra a jobb helykihasználás érdekében akár a hálóban, akár a nappaliban.

A fiókok is kerülhetek a falra

Lebegő bútorok

Merthogy egyre elterjedtebbek

a lebegő bútorok a lakásokban, vagyis a láb nélküliek, amelyeket a falra rögzítenek látható tartószerkezet nélkül.

Iroda a falon

Lehetnek ezek konzolos fürdőszobai szekrények, fiókos éjjeli szekrények, vitrinek, vagy akár nagyobb polcos-ajtós bútordarabok szinte bármelyik szoba falán.

Sajnos azonban a fal szerkezete, teherbírása igencsak korlátozza, hova kerülhetnek fel az ilyen darabok, hol történhet a rögzítés.

A több polcból álló szekrények, más tárolók nemigen lebeghetnek, ha a fal gipszkartonból van, vagy ha bár téglából készült, de csak 7 cm vastag, hiszen a megfelelő hosszú és vastag csavart a megterhelt bútorral együtt már nem bírná el a szerkezet.

Lebegő bútor lehet az éjjeli polcból

Mindent megtart a French cleat rögzítés

Erre kínál részben megoldást, az optimális helykihasználás érdekében a „French cleat” vagyis az úgynevezett francia ékkel történő rögzítés, amely kisebb polcos egységek, fiókos vagy nyíló ajtós szekrények számára az egyszerű csavaros rögzítésnél nagyobb teherbírást biztosít.

Ezt a technikát Magyarországon kevésbé ismerik az asztalosok, pedig egyre több egyedi bútorbeépítésre kapnak megbízást, mivel a lakások még mindig jellemzően kicsik.

A francia ék két eleme: az egyik a falra , a másik a hátlapra kerül

Ha hátlapja van, függeszthető, de hogyan?

Minden olyan bútor, amelynek hátlapja van, rögzíthető a falra francia ékkel (de egy önálló polc nem)akár a DIY keretében is.

  • Vegyünk egy olyan (kemény fa vagy rétegelt fa) lécet, amely olyan hosszú, mint a bútorunk szélessége, kb. 15-25 cm magas, és legalább 1,5-2 cm vastag. (Annál nagyobb kell, minél nagyobb bútort szeretnénk a falra rögzíteni.)
  • A lécet vágjuk ketté hosszában úgy, hogy a vágás ne 90 fokot, hanem 45 fokot zárjon be a léc lapjával, vagyis ferde legyen.
  • A léceink közül az egyiket (kimérve, vízszintezve) csavarozzuk fel a falra úgy, hogy a ferde vágásnak az éle fölül legyen és a helyiség belseje felé essen.
  • A másik lécet csavarozzuk a bútor hátának a felső részére úgy, hogy a ferde vágás éle alul legyen és a fal felé essen.
  • A bútorra szerelt léc bele is építhető előre a bútor hátlapjába, úgy, hogy annak síkjából nem áll ki. De ha utólag tettük fel a hátlapra a lécet, akkor a bútor aljára is felcsavarozhatunk még egy ugyanolyan vastagot, ezzel biztosítjuk azt, hogy a falon függőleges maradjon és ne bukjon előre a bútor.
  • A bútort úgy tesszük fel, hogy a fali lécet és a bútoron levő fölső lécet egymásba illesztjük. A bútort ezután az ék megtartja, esetleg vízszintesen még egy kicsit igazítható is. Annak a többszörösével megpakolható, mintha csak fali csavarok tartanák. A tartó szerkezete legfeljebb oldalról látható, de megfelelő hátlap kialakítással teljesen el is rejthető, vagy egy szegélyléccel eltakarható.

Az illesztés egyszerű

Egy kis barkácsolással szellősebb tér, kényelmesebb közlekedés, könnyebb takarítási lehetőség, jobb helykihasználás adódik a French cleat, azaz francia ék bevetésével adódó lebegő bútorok által.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek