Skip to main content
Trend és dekoráció2021. december 4.

Egy nappali ötletek és átgondoltság nélkül ma már életképtelen

Építőpont Magazin
image

Mi a nappali trend 2021-ben – térelgondolás és küllem terén? Hogy működnek jól együtt a kedvelt nappali színek és a gyakorlatias nappali ötletek?

Központi „mindenes”-helyiség?

Régi polgári lakásokban még ismert volt a bejárathoz közeli fogadószoba, szalon avagy társalgó műfaja. Ebbe vonulhatott félre házigazda és vendégei. A lakás legreprezentatívabb helyszíne lévén a társadalmi rang kifejezésére is hivatott. És volt egy külön családi szoba, nagyobb házi forgalom számára, mélyebben a lakásban.

Modern életszokásaink alapján már nemigen használunk (ki) két nappali funkciójú helyiséget. „Nagyszoba” néven elég nekünk egy is belőle, bővülő és más helyiségekkel megosztott funkciókkal.

Ez egyszerre kávézó vagy snapszozó hely, olvasószoba és élményközpont. Eltérő ütemben, de hol a lerogyás és pilledés, hol a home office, hol az otthoni torna tere. Lakóból és vendégből egyaránt itt fordul meg a legtöbb a lakásban. Ezért – jópofa nappali ötletek szemezgetése helyett – mindenekelőtt megfontolt térszervezést kíván.

A fény és a tér dominál - zsúfoltság nélkül

A tervezési rajtkocka

Mindezért nemcsak nappali trend 2021-ben, de a tervek nulladik lépése is a nappalik kiürülése. A gardrób a hálóba költözik, míg könyvespolc, vitrin, kisasztalok a lakószobákba.

A kényelem szempontja kell vigye a prímet – mégiscsak jó időre a legotthonosabbnak szánt tartózkodó terünkről van szó.

A (sarok)kanapé kiválasztása kardinális kérdés. Próbáljuk ki és fizessük meg a legjobbat, amit találunk! Lehetőleg hátával ne meredjen sáncként a szobába megérkező elé, ne kelljen nagyon körüljárni. Legyen közel egyenrangú ülőhely mindenkinek, de szellősebben, hogy láthassák egymást! A tévé mára megkerülhetetlen tartozék – ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön nyakfárasztó magasságba a falon. Érdemes háttérvilágítással ellátni és kiegészítőinek, hangszóróinak szakszerűen helyet szorítani. De nappalink több kell legyen egy házimozi-paradicsomnál. Kellenek benne bejáratott közlekedési útvonalak és nyugalmi helyzetek. És nem árt benne egy uralkodó felület, amely a belépő szemét azonnal magára irányítja. Lehet ilyen egy kandalló, egy egzotikus gyűjtemény, vagy egy bárszekrény.

Nagyobb nappalikban szőnyeggel vagy  eltérő parkettamintázattal strukturálhatjuk a teret, alakíthatunk ki zónákat

Nappali ötletek a „hardware” terén

Kis túlzással egy családi átjáróházat létesítünk, ezért fontos a lépésbiztos és csúszásmentes tartós aljzatburkolat. Egyre terjed a csempe jellegű padlólap, különösen elegáns nagyméretű változatai. Ezek bevált társai a padlófűtésnek, az alsó szomszéd irányába pedig jó hangszigetelők. Szintén kapóra jönnek, ha konyha- vagy étkezőkapcsolatos vagy csak teraszra nyíló nappalink van. Meglehet ezáltal a padlóborítási folytonosság. De

mindinkább hódít a klasszikus vagy rusztikus stílus is, mely a megpihenés egy biztos kikötőjét nyújtja az élet sodrásában.

A visszalassuló idő kellékei: meleg színek a nappaliban, antik (jellegű) bútorok, kézi munkálású tárgyak, természetes és finom anyagok. Ezek együttes illathatása(!) mellé fa-, kő- vagy terrakotta-imitációk minőségi, fényezetlen padlólapjai a legjobbak. Nappalin belül pedig szőnyegekkel hozhatunk létre jelképes térelhatárolásokat. (A garnitúra alá szántakra aztán kerüljön is rá minden bútorláb!)

Klasszikus kandalló, ha tehetjük, a nappali dísze

Nappali színek? Csak szobakoreográfiában!

Alig hisszük talán, de fal- vagy tapétaszínt ráérünk ebben a kivitelezési fázisban választani. (Míg ennek elsietése nehezebben orvosolható állapotot eredményez.) E ponton már előállt az egyéni/családi ízlésünket tükröző állapot. A fal színét tárgyaink terepszínévé is tehetjük, árnyalatgazdagságával újabban a szürke adhatja a legnagyobb mozgásteret. Fő a szépség és a használati érték egyensúlya! Díszítőtárgyakból a kevesebb többet jelent. Ügyeljünk, hogy dekorelemeink ne nyomják el egymást, a falon pedig lehetőleg szemmagasságban legyenek.

A fenntarthatóság érdekében időről-időre rostáljuk meg a nappaliban „állomásozó” tárgyakat, különben elnyelik a kedves terünket.

A más szobákból valókat füleljük le és vigyük vissza a helyükre! Ha pedig új elemmel gazdagítunk, érdemes egy régit eltávolítani. Alacsony mennyezet esetén függőlegesen csíkozott falak „emelhetnek” a belmagasságon. De egész falat betöltő elhúzható tükörajtós szekrény is segít. És a fehér szín előnyeit se felejtsük el! Semlegesként a figyelmet könnyebben tereli-irányítja az izgalmasabbnak szánt berendezésre. Ráadásul tudja nagyítani és világosítani a helyiséget.

Amikor a televízió uralja az elrendezést

Több fényt – több elevenséget!

Tankönyv szerint nappalink az előszobából nyílik, déli-délnyugati fekvésű, kertünkre néz és karnyújtásnyira van az ebédlőtől. Ez most a megfelelő fényerő és látáskomfort szempontjából fontos. Ezek jelentőségét ne hagyjuk ki a számításból, és lehetőleg megosztott fényforrásokra hagyatkozzunk! Egy mennyezeti lámpa mellett vagy helyett is alkalmazhatók körben futó, széles szegélyekbe vagy álmennyezetbe süllyesztett világítások. A plafonra irányított fények „magasíthatnak” a nappalin. A lefelé világítók ugyanakkor derűs fényfoltokkal tarkázzák a falfelszínt. Fényeink a nappali színek esti elővarázslása mellett hozzájárulhatnak a térkijelöléshez is. Emellett

egy-egy merész görbületű álló- vagy asztali lámpának a formája legalább olyan fontos szerepet kaphat, mint az állítható világossága.

Egy jól megválasztott műalkotás karaktert ad a szobának

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek