Skip to main content
Kertépítés és terasz2023. január 16.

Legjobb terasz ötletek – nem csak nyárra

Építőpont Magazin
image

A terasz építés modern perspektíváit, azaz a legjobb terasz ötleteket tekintettük át. A tervezést ugyanis már most, télen kell elkezdeni, a berendezési kellékeket akciósan szezonon kívül beszerezni, hogy tavasszal már élvezhessük a teraszunkat.

„Kinn is vagyok, benn is vagyok, jaj, de nagyon boldog vagyok!”

Van-e elegánsabb és könnyebben fenntartható szabadlevegős társasági tér, mint egy stílusos veranda? Amilyenben még nagyfokú otthonérzet vesz körül minket, és friss légjárásában egy enyhe őszön még sokáig kellemes a kinntartózkodás. Egyfelől a házba visszahúzódás is karnyújtásnyira van, másrészt maga a kertbe nyíló vagy kertbe érő „szabadtéri szoba”. Belülről jövet épp csak befejeződik valami és már folytatódik is a szabadban: elég egy markáns küszöbös elválasztás a padlón és elhúzható franciaablak vagy harmonikaajtó a falsíkban. A kert felől nézve pedig lehet a belső udvar egyik szemvonzó sarka – akár gazdagon ellátva kedvenc erős színünkkel, akár a szokásosabb világosabb és középárnyalatú kolorittal borítva. Mint nyitott kerti pihenőfelület, a benti térrel folytonosan is becsempézhető, ahogy a természetes kőborítások is megteszik, ha bírjuk pénztárcával.

Minél emeltebb a teraszunk, annál inkább szóbajöhet fapadlós burkolat – mely könnyű és különösen szembarát –, vagy ma már elnyűhetetlen kompozitos és újrahasznált anyagokból is választhatunk.

Idén tehát meglevő teraszunk funkcióváltása vagy jövőre egy terasz építés lehet a prioritás!

Feloldódó határok

Funkciókavalkád a hét minden napjára és napszakára

Egy udvari kiülő ideális reggelizőhely. „Kerti nappaliként” délelőtti teendőegyeztetőhely és „telefonközpont” lehet. Vagy 7 office-ra kialakított védettebb, mégis szabadabb tér.

Alkalmi vendégekkel – akár üzleti jellegű – megbeszélés gyorsan, de informálisabban bonyolítható. A délután derekán már lazul a hajtás, a hely barátokat fogad kisebb tereferékre. A koraeste már egy kellemes családi étkezésé lehet. Szabadnapokon magányos megpihenés, elbóbiskolás, hatékony feltöltődés békés kerti szentélyeként tud működni. Majd kerti koktélbárrá is alakulhat, elegendő italt és rágcsálni való elhelyezésével, hűtőláda vagy kisfridzsider megjelenésével. Egy pajta jellegű terasz építés megoldása pedig fogadási csarnokká avatható kiterjedtebb vendégkör vacsoráltatásával és közös esti mulatással. Az eltérő célokhoz kötődően akár több kisebb teraszszint is elgondolható egymástól nem messze – vagy egy összefüggő tér körül különféle növényillatok gondolhatók ki, amelyek a hozzá közel tartózkodók közérzete számára még valamelyest fel is osztják a teret.

Iroda a teraszon

Fényesen, fedetten

Általában erős fényforrások helyett elegendő a hangulatvilágítás: lágyabb világítógömbökkel, felaggatott fényfüzérrel, kis dohányzóasztali akkus lámpácskákkal. Villanykörtét utánzó ledes fények, cső köré gallérosan szerelhető napernyőlámpák vagy földbe szúrható kerti szolárlámpák különböző magasságban érvényesíthetik a bevilágítást.

A maradandók közül a futtatott növényzetes teraszárnyékolók a pergolás megoldásoktól indulnak és folytatódnak az égboltra rálátást hagyó üvegtetővel, és a masszívabb, de akár – cabrio-sportkocsikhoz hasonlóan – elhúzható tetőzettel.

Cserepezés, szigetelés, akár egy kis ventilátor a mennyezet alá függesztve, vagy a tér szívébe egy kis kandallóegység hosszú kéménykivezetéssel. Mindenesetre a házszerű hozzáépítések módozatainál – építésügyi zöld út szempontjából is – legjobb a ház formáját és stílusát folytató megoldásokat választani, ügyelve rá, hogy ne nagyon borítsa fel a szomszédok addigi kilátását egy önálló épületszárny benyomásával.

Természet és technológia

Komfort és praktikum

A teret szeretni és kiélvezni készülünk, ezért alapkövetelmény, hogy legalábbis „mechanikailag”, minden kényelmi funkcióval ellássuk benne a testet. A berendezés is közelítheti a külső és belső helyiségeket egymáshoz, mindenesetre érdemes minőségi (pl. rattan hatású) kerti bútorra költeni – amelyeknek üléskényelmességét előre kipróbáltuk.

Járófelületre kinti szőnyeg tehető, a cipők máris „lerúghatók”, pléddel segíthetünk a hűvösödés ellen. Praktikus az összehajtható nyugágy, de kisebb szófák, díványok is tologathatók vagy akár felállíthatók.

Kisasztalként is használhatók egyes ülőzsámolyok, ahogy modulos pultfelületek is, belsejükben egyaránt rakodófülkével. A kovácsoltvas zsúrkocsik vagy az üveglapos-fakeretes görpikolók pedig csak „átutazó” kellékeink. Egyébként sem kell mindent nedvesség- és napállóvá tenni – sok minden eltehető egy kerti sufniba is.

Hintaszék: a dinamikus kényelem

Kortalan élvezet: a tornáchinta

Elég egy alig langyos idő hozzá, hogy gyerekkori nosztalgiáink ébredjenek az álló levegőben kellemesen hűsítő suhanású hintáról, játszótéren vagy udvaron (vagy együtt a kettőn). Nem kell a visszarévedésre hagyatkozni: a hintaszék egy felnőtt polgári életforma legitim, sőt természetes tartozéka lehet. Amit reformkori utazóink még „ringató üléseknek” hívtak, épp az a párnázott vagy matracos lengő pad, amire nekünk szükségünk van.

Akár saját kereten csüng vagy kertbeli helyekre is felszerelhető (és ott ernyőtetővel ellátható) fajta, rozsdamentes függesztőláncokkal vagy akár mívesre kezelt kenderkötelekkel. Azért jó méternyi üres hellyel érdemes számolni előtte és mögötte, 30-40 centivel mellette – az ülése pedig 40-50 centi magasan legyen az aljzattól!

Kapható már nemcsak időjárásálló fából, de könnyű, mégis erős újrahasznosított műanyagból készült is. Utánozhat antik rekamiét vagy kerevetet, vagy lehet vesszőfonatos kialakítású, árbockosár-formájú is. Ez már egészen olyan, mint egy – akár saját állványos – függőszék. És ne feledjük ki a függőágyakat, melyek alig himbál (mint egy babaágy), valósággal felhívás egy jóízű bólintásra, szunyókálásra. Egyben ideális napozóágyunk is lehet, hiszen a terasztető csak épp a kíméletesebben, alacsony szögben sütő kora délelőtti vagy délutáni napsugarakat engedi be maga alá.

Csendes hullámzás a teraszon

Finomságok és természetes közeg

Az igazi kulináris élethez továbbá egy körülülhető tűzrakó tál szervezhető a középpontba. Vagy egy konyhapult építhető be, elektromos sütögetőkkel – és máris kész az étkezésre hívó nyári konyha! Vagy lehet konyhához kapcsolt kiülő terasz, amire állandó a rálátást odabentről – hűvösebb időkben is jó lehet (vágyódóan) pihentetni rajta a szemet, pláne ha cserepes növény, festménnyel, ízléses virágláda került bele. De a nyári legjobb érvényesüléshez elég lehet egy éppen csak jelzésértékűen járólapozott terasz építés nélkül, amit némi konyhakert és annak frissen közelhajló zöldségnövényei vesznek körül. Ügyesen körbeültethető úgy, hogy valamelyest diszkrét térbe rejtse a rajta tartózkodókat, és akkor még egy beépített kéményes tűzhelyre sincs szükség a takaráshoz.

A tér megragadásához bogyóspuszpáng vagy ládás bukszusok segíthetik a kompozíciót. Vagy sövényfallal szegélyezve eleve adott lehet a függőleges határolás és a zöldellő háttér is egyben.

Fehérvirágú növények mélységet adhatnak a térnek – pláne, hogy ezek az utolsók, amelyek még meglátszanak egy alkonyatban. Ínyencek pedig kis kerti csobogót is létesíttethetnek mellé, ami a könyéki zajokat is elfogja.

Ha a terasz is termőre fordul

Terasz beépítése tetővel

A terasz tere ugyanakkor teljesen be is üvegezhető, ilyenkor vagy melegházat vagy télikertet kaphatunk, ami aztán dúsan ellátható fénykedvelő növényi zölddel és kedvenc virágainkkal.

Emberi tartózkodásra figyelembe veendő, hogy nyáron óhatatlanul felmelegednek („üvegházhatás”), télen pedig kissé hűvösek, dermesztők lehetnek hosszabb tartózkodáshoz.

Mivel az üvegháztetőnek az extrém időjárással azért meggyűlik a baja, építménymegerősítéssel lehet eltáncolni a melléképület-besorolás felé. Ahogy csökken benne az üvegfalak aránya, nemcsak a befüggönyözhetőség lesz hatékonyabb, de ablaktövi ülőperemekkel, beépített padokkal csak még inkább kihasználhatóvá válik a tér széle, egyben felszabadíthatóvá a tér közepe.

Ez már a kert vagy még a ház?

Ajánlott cikkek