Skip to main content
Ajtó és ablak2022. július 12.

Nyílászáró trendek a napjainkban!

Hufbau
image

A belső és a külső nyílászárók tekintetében is egyre jobban a gondozásmentes felület fontos szempont, a hőszigetelés az épület jellegéhez igazítva, a színek harmonizálása a lakás többi elemeivel (laminált padló, bútorok, csempék, falszínek)

Mire kell figyelni az ügyfélnek a nyílászáró kiválasztásánál?

Külső szempontoknál az épület jellege mindig mérvadó. Többek között ha modern az ingatlanod, még a fahatású ablak is megjelenik, addig ez a minimál stílusnál kevésbé jellemző. A mediterrán típusú házaknál, már sokszor a szín és színtartósság is igazán lényeges. Fontos továbbá az üveg rétegrendek, hogy az ablakunk 2-3 rétegű, illetve 5-6-7 kamrás , hiszen forgalmasabb környéken a hangszigetelés, tájolás szempontjából igazán döntő szempont lehet a kamrák száma. A színeknél lényeges, hogy világosabb, fehér, vagy a mostanában divatos sötétebb felület nagyobb felmelegedést eredményezhet. Ez nagyobb méretű nyílászárók esetén a működését befolyásolhatja.

Belső térben a színek mellett fontos a funkcionalitás: a helyiségenkénti fények figyelembevételével kell döntenünk, hogy üveges vagy teli ajtót választunk. Akkor ha zártabb egy folyosó, és kevesebb az ablak érdemes üveges ajtót választanunk, hogy a természetes fény segítse a megvilágítást. Itt kiváló megoldást nyújthat például egy fénycső is, ha a folyó felett tető található és nem egy következő szint.

Működés szerint helykihasználás szempontjából ismerünk nyíló vagy toló ajtókat. Nyíló ajtónál nyitásirányokról, tolónál kifutásról beszélünk. Kisebb méretű ajtókat, ahol a mester elfelejtett tokhoz falat kialakítani, nyugodtan helyettesítheted tolóajtóval. Esztétikus és helytakarékos. Nagyobb méretnél, mindig ügyelj, hogy az ajtólapnál az eldeformálódás veszélye ne álljon fenn.

 

A méretezés is lényeges szempont. Átlag magasságú ajtóknál ez 210 cm. Természetesen ha kosárlabdás magassággal áldottak meg, vedd figyelembe, hogy lehajtott fejjel közlekedni a saját lakásodban, nagyon kényelmetlen lehet. Fontos, hogy egymás mellett elhelyezkedő ajtók azonos magasságúak legyenek.

A tetőtér beépítés virágkorát éli. A tetőterek beépítésével plusz lakóterek alakulnak ki amihez fontos a megfelelő mennyiségű fény bejuttatása. Egy vagy több jól kiválasztott ablak megfelelő árnyékolásokkal (külső belső árnyékolók illetve szúnyoghálók) rendkívül komfortossá teheti  ezeket a helyiségeket.

 

Mit jelent egy ablaknál hogy 3-5-7 kamrás? Miért lényeges ez?

Műanyag homlokzati nyílászárók esetén beszélhetünk 3-5-6-7 kamrás profilokról. A kamrák hő és hangszigetelésre szolgálnak, illetve ezek adják az ablak stabilitását.Minél több a kamraszám annál jobb a szigetelés. A kamrák számának emelkedése általában a tok és szárnyszerkezet szélességét is növeli és ezzel arányosan emelkedik a beépítési mélység, ami az ablakprofil vastagságát jelenti.

 

Mire figyeljünk az ablakoknál?

A mai modern tökéletesen záródó nyílászáróknál elengedhetetlen a napi többszöri szellőztetés egy lakásban, a páratartalom szabályozása miatt. Bizonyos helységekben javasolt a légbevezetők beépítése (fürdőszoba , konyha, gépészeti helység).

 

Ajtó nyílászáró, beltéren milyen összetételűek? 

Egyre népszerűbbek a modern  egyedi méretre gyártható karcálló úgynevezett CPL felületű utólag szerelhető ajtók. Opcionálisan, több lehetőséggel szerelik. Szerkezeti típusai papírrácsos, forgácsbetétes, lenrost tartalmú,  küszöb nélküli, normál vagy automata küszöbbel.

Különböző zárszerkezet helyiség funkciójának figyelembe vételével kell választanunk. PZ biztonsági, normál kulcsos BB vagy WC zár vizes helyiségekbe.

Az épület jellegéhez igazítva a klasszikus szépen kidolgozott fa belső ajtók natúr vagy festett kivitelben vevői igényekhez igazítva  a belső tér meghatározó elemei lehetnek.

 

Milyen színeket válasszunk? Csak design vagy van funkciója is?

Belső térben bátrabban lehet variálni a színeket. Kisebb fény nélküli helyiséget mint egy folyosó kiemelik a világos színek míg egy sötétebb szín a bútorokkal összhangba hozva az eleganciát tükrözheti.

 

Fa vagy papír betét?

Családi házon belül ahol páran használják a belső ajtókat ott elegendő lehet a papírrács szerkezet. Nagyobb igénybevétel esetén mint például irodák, szórakozóhelyek, ahol kevésbé kímélik az ajtókat ott mindenképpen javasolt lehet a forgácsbetét erősítés.

Árnyékolástechnika?

Mindig lényeges az árnyékolás. Nem csak a beláthatóság miatt, hanem a hőtartás miatt is. Kültéri, klasszikus nyílászáróknál, hőzáró, terjes vaksötétséget adó rolók, redőnyök, reluxák teljes tárháza várja, hogy védje lakásod felmelegedését a nagy nyári napokon. Tetőtéri ablakoknál, ez kicsit bonyolultabb, hiszen nyitni is szeretnéd az ablakot, ám itt sem kell lemondanod a hűs nyári szobáról. Akár saját márkás akár utólagosan szerelhető rolók állnak a rendelkezésedre, melyeket az ablak nyíló részére szerelve, könnyedén tudsz használni.

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek