Skip to main content
Szaniter és gépészet2021. november 6.

Biztonsági drónok otthon

Építőpont Magazin
image

A lakásban vagy a ház körül fixen telepített térfigyelő kamerák lassacskán középkori eszköznek fognak tűnni, mert már itt vannak az otthonaink nyugalmát őrző, a lakás védelme érdekében röpködő drónok.

Az ingatlan védelme

Mostantól nem kell majd pizsamában, baseball ütővel, szívdobogva kimenni a kertbe, ha gyanús zajokat hallunk: csak odaküldjük a kamerákkal felszerelt őrző drónt, és megnézzük az okos telefonon vagy a számítógép monitorján a közvetítést arról, hogy mi a helyzet odakint.  Ezt a lehetőség egy olyan amerikai találmánynak köszönhető, amely a navigáció pontosságától a gépi tanuláson keresztül a magas szintű szenzorelemzésig  szinte sci-fi szintű technológiákat egyesít.

Eljött tehát az a korszak, amikor ha valaki a hátsó kapun vagy a kerítésen át hívatlanul lép az udvarba, hamarosan méhraj szerű zümmögést hall majd a feje felett, és azt látja, hogy az égből valami repülő tárgy ereszkedik fölé, hogy a tulajdonosok felé továbbítsa az élő képet, sőt rögzítse is a felvételt.

Mert így működik a Sunflower Labs Bee rendszer, amelynek lényege, hogy egy drón automatikusan reagál az ingatlanon érzékelhető rezgésekre, mozgásokra, hangokra.

Felülről vizslatja a kertet, ha riasztják

Térfigyelő kamerák helyett, repülő kamerák

A szisztéma három alrendszerből áll. A közvetlen megfigyelést ütközés-elkerülő érzékelőkkel, precíziós GPS-szel és nagyfelbontású, infravörös fénnyel ellátott, éjjel is látó kamerával felszerelt Bee (méhecske) végzi. A másfél kilós Bee automatikusan üzembe helyezi a kutyaház nagyságú bázisállomását, a The Hive (kaptár) nevű eszközt. A időjárásálló, behúzható ajtós  kaptár nemcsak a méhet tölti fel, hanem az egész rendszer agyaként is működik. Fordított kúp alakot formáz, hogy a drónok minden alkalommal biztonságosan  leszállhassanak. A rendszer garantálja azt is, hogy a töltési pontok megfelelő helyzetben legyenek,  biztosítandó a megfelelő áramutánpótlást. Harmadik szegmensként fontos szerepet játszanak a Sunflowernek (napraforgó) elnevezett érzékelők, amelyekbe több mint egy tucat mozgás- és rezgésszenzort építettek. Az ezek által fogott jelek - természetesen azok elemzése után - aktiválják a drónt.

Felemelő szolgálatban

A napraforgók, amelyek egymással, sőt a háztartás bizonyos intelligens rendszereivel is kommunikálva vetik össze az észleléseiket, képesek különbséget tenni emberek, állatok és autók között, és még egy hőtérkép formájában is vázolják az applikáción, mi történik odakint.

Trükkös szerkezetek, merthogy kerti lámpának vannak álcázva, azaz kémtevékenységükön túl megvilágítják a kertet is. Az egyes elemeket földalatti tápkábelek kapcsolják össze. Ez a lakossági otthonbiztonsági drón akár egy méteres pontossággal képes megközelíteni a célt az udvaron belül. Persze csak akkor, ha  az intelligens rendszer úgy dönt, hogy indokolt a bevetés.

A napraforgók a kert fürkész strázsái

Az otthonbiztonság érdekében érzékel, tanul és dönt

A bázisba telepített „agy” ugyanis - az érzékelők üzeneteit analizálva - fenyegetésértékelési rendszert használ annak elöntésére, hogy aktiválja-e a légi kamerát vagy se. És ha már intelligens ez a gép, persze tanulni is képes.

A „tapasztalatai” feldolgozása nyomán idővel megismeri a ház körüli hétköznapi rutinokat.

Például megtanulja, hogy ne reagáljon az ingerekre, amikor a lakók általában otthon vannak. Ha a rendszer számára szokatlan hatásokat észlel, de azokról kiderül, hogy pl. csak egy kóbor négylábú okozza, az érzékelők villogó fénnyel és figyelmeztető hanggal űzik el a betolakodó állatot. Ha a viszont családtag érkezik haza a munkából, akkor enyhe fényerő-növeléssel köszön. Persze ez az extra szolgáltatás abban az esetben nagyon kellemetlen lehet, ha pl. egy addig csak távoli ismerősként számontartott hölgyet üdvözölnek a hirtelen felfénylő napraforgók.

Jogosítvány se kell hozzá

Természetesen nem szükséges drónvezetői tanfolyamot elvégezni a méhecske működtetéséhez, hiszen azt a rendszer irányítja. Mégpedig úgy, hogy kizárólag az udvarunk fölött repülhessen, és a kamerái is csak a saját területünkre lássanak rá, hiszen senki nem kíván pereskedni a privátszféra megsértése miatt a szomszédokkal.

A kaptár a rendszer agya, a drón háza és töltője

Biztonsági drónok beltérben

Hasonló célra alkalmazza a drónokat egy másik amerikai fejlesztés, a Ring Always Home Cam is. Ez a rendszer azonban nem az udvar fölötti repülős őrjáratozás, hanem

a lakásban történő események, állapotok ellenőrzésének lehetőségét teremti meg.

Kivel ne fordult volna elő, hogy a munkahelyén hasított a fejébe a szörnyű kétely: lekapcsoltam a lángot a tűzhelyen, vajon becsuktam az ablakot? Milyen jól jönne ilyen esetekben egy távolról irányítható „szem”, amely pásztázza a lakást, és videót küld arról, hogy minden rendben van-e.

Ez a drón dinamikusan képes helyettesíteni a lakásban felszerelt kamerákat, amelyek közül több már távolról is mozgatható, de a hatékony szemlézésre csak nagyobb számban, együtt alkalmasak.

És ne feledkezzünk meg arról a veszélyről sem, hogy ha állandóan működnek, rafinált hackerek hozzájuthatnak a jelhez, beleshetnek az otthonunkba.

Nem kukkol

A Ring Always Home Cam autonóm beltéri biztonsági eszközként viszont bejárja a tulajdonos által előre beprogramozott útvonalat, hogy a kívánt helyeket távollétünkben is ellenőrizni tudjuk.

Ha integrálva van a cég által biztosított riasztórendszerrel, akkor annak vészjelzése esetén automatikusan mozgásba lendül a kijelölt területeken, miközben filmezi és rögzíti a történéseket a gazdája számára.

Úgy tervezték, hogy ne legyen alkalmas lakótársaink magánéletének háborgatására. Általában a dokkjában pihen, és olyankor a kamera nem aktív. A felvételt csak bázisának elhagytával kezdi meg. Ilyenkor viszont egyértelműen azonosítható, duruzsoló hangjával hívja fel magára a figyelmet.

Így indul körülnézni a beltéri biztonsági drón

Járt utat járatlanért el nem hagy

Nem vezérelhető manuálisan. Kötött útvonalon haladva csak azokat a helyeket látja a lakásban, amelyeket a kezdeti beállításkor magadnak neki. Persze ez nem örökérvényű térkép, hiszen a programozáson az adott élethelyzetnek megfelelően lehet változtatni. Pl. ha végre szeretnénk megtudni, hogyan rosszalkodik a kutya, ha nem vagyunk otthon. Az akadályelhárító technológia lehetővé teszi, hogy a drón elkerülje azokat a tárgyakat, amelyeket az útvonalán felejtünk. A kis méret, a könnyű kialakítás és a burkolt propellerek a gép és a környezete biztonságának garanciái. A tudásával pedig biztosítja, hogy illetéktelen behatolás, tűz vagy más váratlan és károkkal fenyegető csapások esetében minél gyorsabban és hatékonyabban intézkedni tudjunk.

 

 

 

 

 

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek