Skip to main content
Szaniter és gépészet2022. február 3.

Milyen világítás kerüljön a lakás helyiségeibe?

Építőpont Magazin
image

A  „világítás tervezése a lakásban” témakört körüljáró írásunk előző részében az általános szabályokat tekintettük át Lis Lászlóval, a Lumenet egyik alapítójával. Most azt nézzük meg, hogy milyen világítótestek kerüljenek a különböző helyiségekbe.

Lámpák a nappaliban

Fontos, hogy megfelelő egyensúlyt alakítsunk ki a nappaliban is az otthoni világítás tervezésekor.
Ez egy olyan tér, ahol általában a legtöbb időt töltjük. Szórakozásra, pihenésre is alkalmas, funkcióját tekintve flexibilis hely. Használjunk ennek megfelelően többféle – mennyezeti, fali, asztali, álló – lámpákat, melyeket külön kapcsolhatunk, szabályozhatunk az aktuális tevékenységünknek megfelelően.

A gyártók lámpacsaládokat megalkotva segítik ezt. Ne feledjük, hogy ezek egyes darabjai kiválóan alkalmasak a nappali nagy tereinek szegmentálására!

Egy hangulatos állólámpa kijelölhet egy olvasó sarkot, az íróasztal lapját megvilágító eszköz fénykörével vonja be az otthoni dolgozószobát, a komódra helyezett lámpák vagy a falikarok a baráti beszélgetésekhez teremtenek kellemes hangulatot, a plafonról lelógó csillár vagy a mennyezeten végigfutó beépített fényforrássor az egész szobát összességében láttatja.

A fényerő-szabályozást és a több funkciójú színhőmérséklet-váltásra is alkalmas LED lámpákat kimondottan a nappalinkban ajánlott használni!

A nappali lámpái képesek strukturálni a teret

Fények az étkezőben

Az étkező az egyik legkönnyebben megvilágított helyiség, mert az étkezőasztal általában a szoba fókuszpontjában helyezkedik el.

Többnyire a csillárokat választjuk erre a területre, de a függő lámpák is nagyon népszerűek.

Akár süllyesztett vagy mennyezetre szerehető szpot lámpákkal is megvilágíthatjuk reflektorszerűen az étkező asztal felületét.

Az étkező asztala fölött kedvelt megoldás a lelógó lámpatest: lássuk, hogy mit eszünk

Világítás a konyhában

Használjunk magas fényáramú fő világítást – pl. opál mennyezeti lámpát – és kiegészítésként a konyhapultot megvilágító kiegészítő lámpá(ka)t a szekrény aljára szerelve. De akár szpotokkal a pultot, asztalt a mennyezetről megvilágítva is kialakíthatjuk a konyha megfelelő világítását.

Tipp: ebben a helységben – a fürdőszobához hasonlóan – nyugodtan alkalmazhatunk hideg fehér fényeket is!

Ez segíti a biztonságos munkavégzést, lehetővé teszi, hogy a csomagolásokról elolvashassuk az összetevőket, vagy belekukkantsunk a szakácskönyvbe főzés közben.

A konyha fényei a hatékonyságért és a biztonságért

Hogy lássunk a fürdőszobában

Hasonlóan a konyhához, azt javasoljuk, hogy legyen központi világításunk és kiegészítésként használjunk tükörvilágító lámpá(ka)t.

A tükörnél használt lámpa lehetőleg legyen opál felületű, hogy ne zavarja szemünket a fény, és lehetőleg felülre, a falra vagy a tükör két oldalára szereljük.

Ha nem szeparált a zuhany, mert a fürdőkádban állva élvezzük a vízsugarat, a környékre vízálló világítótesteket helyezzünk!

A fürdőszobában az erősebb, hideg fények a hasznosak

A hálószoba fényjátékai

A helység, ahol leginkább fontos a hangulatos fény megteremtése. Figyeljünk arra, hogy a hálószobát lehetőleg ne világítsuk túl! Ezt megelőzendő alkalmazzunk meleg fényeket - lehetőleg még ezt is szabályozva. Célszerű az ágy mellé helyezett olvasólámpa használata, melynek fényereje lehetőleg legyen szabályozható, és a színe semmiképpen se legyen hideg fehér!
A hálószoba megvilágításánál akár a fantáziánkat is elengedhetjük: számtalan olyan fényforrást kínálnak, melyekkel különleges hangulatot teremthetünk.

Játsszunk bátran a színekkel! Próbáljuk ki a lila, a piros, a narancs naplemente színeit,

relaxáláshoz használjuk a zöld árnyalatait, teremtsünk gyertyafényes hangulatot a lobogó láng utánzásával, vagy elalváshoz használjuk ki az okos fényforrások folyamatosan elhalványuló, majd kikapcsoló funkcióját. A reggeli ébredéshez pedig használhatunk inspiráló fényeket, hogy a napunk frissen, nagyszerűen induljon!

Hangulatos, egyben praktikus dizájnmegoldás

Ha naprakészek akarunk lenni a dizájnt illetően is, tanulmányozzuk 2022-re érvényes trendeket!

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek