Skip to main content
Tető és tetőtér2021. december 4.

Milyen a jó és sokoldalú lépcső lakásban?

Építőpont Magazin
image

Emeletre, galériára, tetőtérbe is vezethet lépcső lakásban. Bármilyen helytakarékos lépcső képe lebeg is szemünk előtt, néhány alapvető paramétertől nem lehet eltérni. Lépcső ötletek terén ezzel együtt kellően széles a választék.

A még sokáig helyettesíthetetlen lépcső

Lakásbelsőnk eltérő magasságszintjeinek összekötésére leggyakrabban lépcsőkialakításra van szükség. Ide tartozik a galériabeépítéshez szükséges minden helytakarékos lépcső és az egyre szaporodó tetőtéri lépcső is. Alapvetően szakmunkát kívánó feladatról van szó, de magunk is vállalkozhatunk például megkopó alkatrészek újra cserélésére az eredeti készletből.

Ha ház körüli barkács-gyakorlottságunk magasfokú, akkor sem árt röviden átismételni, milyen részekkel kell dolgozni és gondolkodni lépcsőknél.

Azt követően pedig érdemes lesz áttekinteni, milyen előírásszerű szabályozásokat, megkötéseket kell szem előtt tartanunk, mielőtt belefognánk bármibe. Ez utóbbiak jó része arra az előfeltevésre épít, hogy a magasságba törésünket segítő lépcső lakásban is „veszélyes üzem” lehet. Rajta közlekedve a gravitáció nem a legjobb barátunk, ezért minden módon fokozandó a felületén mozgó személy stabilitása.

Egy helytakarékos változat

Bevezető áttekintő lépcső kisokos

Az egyes lépcsőfok vízszintes felülete a belépő, míg „oldalfala” szemből a fellépő. Az adott belépő a peremével gyakran enyhén fölé nyúlik az alatta levőnek. Kiterjeszkedő belépőfelület a pihenő, ami biztonsági megszakítása a lépcsősornak – fordulókban kiváltja a labilis lépcsőmászással fenyegető háromszögletű lépcsőfokokat. A pihenőszintek közti egy-egy összefüggő lépcsősor az önálló lépcsőkar (kivéve nyílegyenes lépcsősoroknál), számától függően lehetnek egy-, két- vagy többkaros lépcsők. Lépcsőn közlekedésünk leggyakrabban taposott helyei alkotják a járóvonalat. Ez kanyarodó lépcsősornál a lépcsők külső széléhez esik közelebb. Lépcső lakásban leggyakrabban fából, fémből vagy vasbetonból készül. Utóbbihoz acélbetétes zsaluzás szükséges, ha a helyszínen építjük. De előregyártott méretpontos lépcsőkarok is elérhetők, könnyű beépíthetőséggel. Ráadásul nemcsak egyenes karú, de „L” vagy „U” alakú húzott karú lépcsőkhöz is.

Az elegánsan ívelő faidomok csak asztalosüzemből

Lépcső ötletek előtt: méretezési tudnivalók

A vonatkozó műszaki előírásaink 1997 óta érvényesek, ezek határolják körül, milyen paraméterű lehet egy lépcső lakásban. Legfeljebb 20 lépcső következhet egymás után. Ezt követően legalább három lépcsőfoknyi felületű pihenőt kell beiktatni. Ettől lehetőleg íves és csigalépcsőnél se tekintsünk el! Lépcsőkarokon belül megkövetelt az azonos lépcsőfokmagasság. Ez legfeljebb 17 cm lehet, ami tetőtéri lépcső esetén felmehet 20 centiig. A belépők hosszabb oldali kiterjedése lakóépületeknél legalább 80 cm legyen. Ennyit számolni kell egy teret szűkítő kapaszkodó és a szemben levő fal közé is, míg két ellenoldali kapaszkodó se legyen közelebb egymáshoz 70 centinél. Ha lépcsőforduló is van, akkor 1 méter szélesre táguljunk. (Ne feledjük, hogy méretesebb berendezési tárgyakat lehetőleg lépcsőn kell tudjunk felvinni/felvitetni.)

Kényelmes lépcsőnél a fellépőmagasság és a belépő lépcsőfelületi mélységének különbsége 12 cm. Utóbbin férjen el legalább egy 43-as cipőtalp – 25 centinél kisebbekről lecsúszhat a lábfejünk, 34 centi felett botlásveszély van.

Kivétel az egy vagy több lépéshosszal (átlagosan 63 cm) megnyújtott olasz lépcsők esete, amelyeknek legfeljebb 8 %-os hosszirányú lejtés adható. A biztonság mérőszáma pedig a 46 cm, amit lépcsőfok magasságának és mélységének összege kell kiadjon. A lépcsőfokok élétől függőlegesen mért belmagasságnak (az ún. átjárómagasságnak) lehetőleg meg kell lennie 2,2 méternek, de nem lehet kisebb 2 méternél. Ez alatt önkéntelenül is enyhén görnyesztve járnánk a rendszerint 30-35°-os lépcsősorunkon. Még meredekebb lépcsőnél valamivel korrigálni kell: ne kapjon homloklapot vagy legyen váltólépcső. Utóbbi a valamelyik lábas elindulást kívánja, ezért nem az igazi.

Ügyeljünk a kényelmes lépőmagasságra

Biztonsági korlát-ozások

Gyermekes családnál minden nyitott oldalon kötelező elem a lépcsőkorlát. Ha ez oszlopsoros, akkor függőleges tagjai legfeljebb 12 centire legyenek egymástól! A rajtuk nyugvó felső kézletételi hely maga a kapaszkodó. Mint átesés elleni védősáncnak, a lépcsőbelépő orrától mért legalább 90 cm magasságra van szüksége. Ez egyben a megfogódzkodás kényelmi magassága is. Ugyanígy van ez falhoz rögzített oldalsó kapaszkodónál, ami a kézletételhez minimálisan 4 centire kell legyen a faltól, és belső oldala se legyen 10-12 centinél távolabb tőle.

Falépcsőhöz fakorlát az igazi, vasbeton esetén bármilyen, a fémtől az üvegen át a kovácsoltvasig. A küszöbön belépve sokszor a lakás lépcsőjén akad meg a szem, ezért a korlátoszlopok kiképzése vagy külön színe szerves dekorációs erővel bír.

Korlát helyett zártabb formájú mellvéd is építhető. Fontos szempont még a csúszásmentesség, ami többféleképp elérhető. Például öntapadós csúszásgátló szalagokkal vagy felületkiképzéssel. Döntően a járóvonal és közvetlen környezete borítandó be. De még jobb, ha gumírozott hátoldalú szőnyeget vagy pántos leszorítású futószőnyeget fektetünk: akkor tettünk a hangelnyelésért is. Figyelem: sose hagyjuk felpöndörödni a széleket!

Egy igazán biztonságos, kényelmes, az emeletre történő pakolást is megengedő kivitel

Helytakarékosság – vagy inkább helyet megtakarító kialakítás?

Úgy a galériás, mint a tetőtéri lépcső helyspórolós terekbe vezet. A hatékonyabb térkihasználás azonban magával a lépcsővel is kezdődhet, a miniházas lépcső ötletek mintájára. Megoldás lehet az egyre divatosabb lebegő lépcső, ami alig foglal el teret. Még jobb a hagyományos lépcsősorok alatti holttérnek valamilyen funkciót kigondolni. Legegyszerűbb azt beltéri „pakolászónak” kiképezni és ajtós vagy kihúzható szekrényeket, fiókokkal építeni be. Be is polcozható, akár a lépcsőtől távolabbi végükön „lebegni” hagyott mutatós polcvégekkel. Válhat belőle otthoni könyves téka vagy cserepes növények otthona. Kis fektető osztatokban lehet a borosüvegeink tárolóhelye, vagy kitölthető tárolórekeszes lépcsőboxokkal. De kitalálhatunk magunknak a fellépőkből kihúzható cipőtároló fiókokat is.

Takarólapos vagy szekrényajtós megoldással háztartási gépeink is elhelyezhetők lehetnek a holttérben – oldaltöltős mosógép, mosogatógép, mélyhűtő.

De benyúlhat alá egy fekhely, annak kihajthatós változata, vagy egy kiskonyha vagy minibár pultja is. És berendezhető lehet egy gyerekkuckó is – ami például csak egy guggoló vagy négykézláb helyzetet kívánó nyíláson keresztül érhető el.

Egy ritkább, rusztikus típus

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek