Skip to main content
Trend és dekoráció2021. november 7.

A lakás tűzbútora a biokandalló

Építőpont Magazin
image

Már nem igaz az állítás, hogy a kandalló csak az igazán tehetősek kiváltsága.  Egy fárasztó, zimankós nap után a kandalló lobogó tüze előtt megpihenni sokaknak megadatik, mióta megjelentek a bármilyen lakótérben elhelyezhető biokandallók.

Hogyan működik a biokandalló?

Mindenekelőtt adott egy acélból készült, általában téglatestet formázó - de a megrendelő igényei szerint lehet más felépítésű, akár henger alakú is - tűztér. Ezt a keretet, amely hátul általában zárt, de bizonyos alkalmazásoknál nyitva is hagyható, speciális hőálló festékréteggel látják el: színterezik. Ha nem a kész darabok közül választunk, a színt is meghatározhatjuk. A tűztér alsó részébe helyezik a rozsdamentes acélból készülő fűtőanyagtartályt. A méretük az adott biokandallóéhoz igazodik, a 7 dl-estől akár több liter űrtérfogatúak is vannak.

Tűztér akár kerekded formában

Ha valaki egész lángsort kíván, egymás mellett több tartály is beépíthető. Sőt, a tartályokat nem csupán egy vonalban, de szögben is el tudják helyezni, hogy a lángok együttese egészen különleges alakzatokat formázhasson.

A tartály felső részén található egy vagy több nyílás. Ezen keresztül gyújtják meg a folyékony halmazállapotú bioetanolt, itt keletkezik a láng. A tűznyíláshoz tartozik egy állítható fedőlap, amely a láng nagyságát szabályozza: ha kisebb rést hagyunk, szelíden mécsesként pislákol, ha nagyobbat, elevenebben ég. Ezzel a torlasszal lehet eloltani is a lángot.

A gyújtás, szabályozás és kioltás általában manuálisan történik - nem egy ördöngösség -,  de természetesen már gyártanak távirányítható, (okos telefonról is) darabokat is, amelyeknél programozható, hogy mikor kapcsoljon be és mikor aludjon ki, milyen intenzitással égjen.

A biokandalló fontos eleme az edzett üveglap is. Ez az egyik vagy mindkét oldalon a fűtőtest aljától kb. a tűztér magasságának feléig emelkedik a lángok elé, hogy védje azokat az erősebb légmozgásoktól, illetve távol tartsa a gyereket, házikedvencet a tűztől. Ezek adják tehát a biokandalló alapszerkezetét, amely a legkülönbözőbb anyagú, formájú hőálló burkolatot kaphat.

Burkolata gipszkartonból a fürdő és a hálószoba között

Természetes fűtőanyaga: a speciális bioetanol

Biológiailag megújuló forrásokból magas cukortartalmú vagy cellulózt bőven tartalmazó növényekből denaturálva előállított, speciális összetételű bioalkohol folyadék. Összetétele az alkohol és víz megfelelő arányától függ. Az alkohol mindig minimum 95%-os tisztaságú. A hozzákevert tisztított víz határozza meg az égés idejét és a lángok magasságát.

Figyelem! A biokandallóban soha ne használjon a járművekhez készült bioetanol üzemanyagot!

Egyenletes égése során úgy ad hőt, hogy közben nem kormol, nem hagy maga után hamut, pernyét, hiszen oxidációja során csak széndioxid és vízgőz keletkezik, azaz egyáltalán nem szárítja a szoba levegőjét. Mivel nincs füstje, kéményt sem kell építeni.

És ez az a mozzanat, amely demokratikussá és mindenki számára elérhetővé teszi a biokandallót, hiszen - mivel nem kell gondoskodni az égéstermék elvezetéséről - bármilyen típusú lakásban korlátozás nélkül üzemeltethető: használható társasházakban vagy akár a lakótelep 10. emeletén is.

Ha más nem, legalább egy ilyen lángoló minipiramis

És ha nincs kürtő, a keletkező hő egy része sem megy kárba a kivezetőn át. A biokandalló használata során elegendő, ha pár percre átszellőztetjük a szobát. És amikor ismét megtelik friss levegővel a helyiség, élvezhetjük a fahéj, a narancs, a mézeskalács, eukaliptusz vagy a vanília szagát is, hiszen bioetanolból a natúr mellett sokféle illatosított változat is kínálnak. A környezetbarát bioetanol égők tehát önállóak, nem igényelnek gáz vagy elektromos csatlakozást, azaz gyorsan telepíthetők.

A fűtőteljesítménye

Miután egy hosszú szárú gázgyújtóval begyújtjuk, vagy egy távvezérlésű elektronika lobbanja lángra, egy liter bioetanol kb. 3-3,5 óráig narancsos árnyalatú lánggal ég, miközben

átlagos hőtermelése 1-3 kW óránként 90 százalékos energiahasznosítás mellett.

A leadott hő mennyisége - bizonyos határértéken belül - persze függvénye a modellnek és a beépített tartályszámnak. A fenti értékekből kiderül, hogy a biokandalló nem alkalmas önálló fűtésre, viszont kiegészítő fűtésnek tökéletes. Egy körülbelül 20-25 m2-es helyiséget 2-3 fokkal képes felmelegíteni. A kapott hő elég ahhoz, hogy egy hidegebb estén ne a termosztátot kelljen feljebb tekerni. A kandalló melege kifejezetten jól tud esni közvetlenül a fűtési szezon előtt és után, amikor ez pár plusz fok biztosítja a kellemes közérzetünket.

Érdekesebb látvány a tévénél

Falra is akasztható

A tűztér függesztése nem jelent különösebb problémát, mert csupán 15-20 kg súllyal kell számolnunk. Kettő vagy négy megfelelő csavarral és tiplivel lehet a falra rögzíteni. A felületre applikált polcok, szekrények, képek között elhelyezve - mint egy tűzfestmény - a lángok mozgása különleges hangulatot kölcsönöz az így kialakított struktúrának. A sötétszürke tűztér jól mutat pl. a fehér felületen. Ugyanakkor - mint említettük - az acélkeret bármilyen színben rendelhető.

Ez a falra szerelhető darab jól harmonizál az egyéb dizájn elemekkel

A falba, falhoz építhető változat

esetében két lehetőség adódik. Vagy már az építészeti tervezés során kijelölik a helyét a falsíkba vájt mélyedésben, vagy - ha később kerül elhelyezésre - téglából, Ytongból, de legtöbbször gipszkartonból kialakított „házban” helyezik el. Az így megvalósított alakzat magával a kandallóval szimbiózisban a szoba meghatározó formai eleme lesz.

Ha a padlóval van egy síkban, és még imitált kéményt is illesztenek hozzá, akkor a klasszikus kandallók hangulatát idézi, ha feljebb pl. szemmagasságban, akkor pedig meditációs ablakot nyithat a saját bensőnk felé.

Kedvelt módszer, amikor az elöl és hátul is nyitott tűzteret a lakás két egymás melletti terét határoló falba illesztik, hogy különleges összeköttetést biztosítson a helyiségek között.

Rusztikus falba illesztett, két oldalán nyitott változat

Szabadon álló, klasszikus típus

Ezek a biokandallók kicsomagolás után rögtön használhatóak, nem igényelnek más felszerelést. Nagy előnyük, hogy könnyen áthelyezhetőek egyik helyiségből a másikba, kül- és beltéren egyaránt használhatók. Lehetnek akár a terasz vagy a kert dizájn elemei.

Szent Iván éjjelén mindenképpen meggyújtani!

Sőt! Azok számára, akik soha nem akarják nélkülözni kedvencüket, már árulnak Hordozható "utazókandallót” is. Cseles darab, mely csukott állapotában faládának látszik, ám kinyitva kandallóként üzemel. A vízszintesen nyíló fedél alól előtűnik két tűzforrás, melynek látványát a tükrös hátlap duplázza. Akik a használaton kívüli tárgyakat szeretik elrakni, becsukni, azok számára lehet ideális, de dohányzóasztalként is remekül funkcionál. Léteznek továbbá asztali biokandallók, illetve kombi típusúak: utóbbi lehet falra akasztható vagy szabadon álló, valamint beépíthető vagy falra akasztható kivitelű.

A szabadon álló típusok sajátja, hogy végső formájukat valamilyen eleve hőálló vagy hőállóvá tett anyagból készült burkolat adja.

Ezek terén a színek, formák díszítések tekintetében szinte a variációk végtelen sora adódik annak érdekében, hogy ez a fűtőszerkezet - ahogyan egy gyártó fogalmaz - igazi tűzbútorrá nemesedjen a lakásban.

Színében, formájában igazi tűzbútor

Stílusok, avagy dizájn magas hőfokon

A klasszikus kandallók egy régebbi polgári ízlés szerint berendezett szoba díszei. Illenek pl. egy empire vagy bidermeier bútorokkal berendezett helyiségbe. A formájuk, vonalvezetésük elegáns, harmonikus, ugyanakkor a modern darabokkal ellentétben a klasszikus megoldások sokszor részletgazdagabbak, így igény szerint gazdagíthatók további elemekkel.

Ez a fajta valamennyire kiemelkedik a falból, azaz egy külön bútorként is lehet rá tekinteni.

A felületére tehető bármilyen design elem, gyertyatartó, képkeret. A hagyományosabb, patinás enteriőrökbe simulnak, hangulatosak könyvtárszobákban, családias nappalikban. A ráismerést megkönnyítendő eláruljuk, hogy a klasszikus kandallók azok, amelyekből decemberben előbújik a Mikulás.

Klasszikus elegancia

A rusztikus kandalló kifejezetten kiugrik a falból. Ez a fajta hasonlít a klasszikushoz, ugyanakkor monumentálisabb benyomást kelt és általában gazdagon díszítettebb.

Gazdagabb ornamentikával a rusztikusabb stílus felé

A modern kandallók esetében általában maga a tűztér adja a látványt, az acél és az üveg kombinációjából eleve fakadó, letisztultságot sugalló egyszerűbb alakzatokkal, textúrákkal, színekkel operálva. A dizájnjáték ebben a stílusban egészen futurisztikus változatokat is teremt, amelyeket egyre gyakrabban megtalálhatunk pl. modern lakások fürdőszobáiban is.

Tűz és víz

A tűz misztériuma

Bár a biokandalló lángjának mozgása feltehetőleg leírható a fizika képleteivel, mégis amikor a tűz felé révedünk, valami varázslatosat és kiszámíthatatlant, akarunk látni. A lángok tánca kaput nyit a fantáziánknak, és közös játékra invitálja. A látvány valami ősi, organikus tapasztalatot ébreszt fel bennünk. Úgy tekintünk a lobogásra, mintha eleven műalkotás lenne, amely pillanatról-pillanatra változik, újabb és újabb érzéseket, gondolatokat inspirálva bennünk, a lényege azonban állandó.

Meleget ad a testnek, de igazából a lélekre hat,

amennyiben a fény és árnyék dinamikus változása véletlenszerűen lényegíti át azt az enteriőrt, ahol élünk. Elmosódnak a kontúrok, új színben tündökölnek fel a tárgyak. A biokandalló, mint valami tehetséges dizájner estéről-estére átváltoztatja otthonunkat, más és más árnyalatokat kínálva.

Közeledik a karácsony. Mi lehetne ideálisabb a meghitt összejövetelekhez, mint körbeülni egy biokandallót, és ott beszélgetni vagy csak úgy hallgatni?

Önmagáért beszél

 

 

 

 

 

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek