Skip to main content
Trend és dekoráció2022. február 7.

Feszített fólia világítás a lakásdizájn új útja

Építőpont Magazin
image

Ez a világítás nem kapható a lámpaboltban:  az Ön képzelete szüli, hogy hozzáértő szakemberek egyedi módon megvalósítsák. A feszített fólia világítás titkaiba Alföldy Gábor, az AG Fénypont Kft. vezetője segítségével nyertünk betekintést.

A rendszer működése

feszített fólia egyik legszebb és legkedveltebb megoldása a LED világítással kombinált változat.

Egy felületre egyenletesen LED-eket helyeznek el, majd alá fóliát feszítenek a profilból kialakított keretre.

A LED világítás minden olyan helyen alkalmazható, ahol erősebb, ám egyenletes megvilágítást szeretnénk kialakítani. Étkező asztaloknál, konyhapult felett, a fürdőszobai tükörnél vagy éppen az íróasztalunknál. Abszolút káprázásmentes megoldás. Jellemzően melegfehér színhőmérsékletű. Kellő fényáramot biztosít mindenféle tevékenységhez korrekt színhőmérséklet mellett és tökéletes színvisszaadással.

Feszített álmennyezet világítás

Az átvilágítós feszített fólia úgy működik, mint egy a külvilágra nyitott ablak, amin keresztül csak szórtan áramlik be a fény. Ettől érezzük annyira kellemesnek, mert a napsütést pótoljuk egy belső térben. Persze ez az illúzió csak addig áll fent, amíg valóban ezt érezzük. Amint megsejtjük mögötte a turpisságot, elillan a varázslat.

Ezért a felületnek szinte teljesen homogénnek kell lennie. Sem csíkosságot, sem foltosodást a mögé rejtett világítás nem okozhat.

Kétféleképpen érhető el ez a hatás. Egyrészt eleve olyan fényforrást választunk, mely nagy felületen sugároz. Másrészt a fénysugárzást és a visszaverődéseket irányítjuk az optimális eredményért. A feszített fólia a mögé helyezett LED-ek fényének nagyjából a felét visszaveri a mennyezet felé. Onnan az visszajut a rücskös (szabad szemmel nem láthatóan apró) felületű fóliarétegre, amely immáron homogén fényt juttat a belső térbe. A direkt sugárzás ugyanis önmagában nem lenne egyenletes, viszont a visszaverődések „kimossák” az eltéréseket.

Ezt részben maga a fólia végzi, részben a háttér. Emiatt javasolt mindig, hogy a hátteret matt fehérre fessék a feszített álmennyezet világítás mögött.

Megnyílik az égbolt is a nappaliban a feszített fólia világítás által

LED világítás a fólia mögött

A LED-ek használata manapság előtérbe került. Ennek főbb okai az ár érték arányuk javulása, a már megfelelő minőség és könnyebb szerelhetőség. Használhatunk LED szalagot, vagy ún. előtét lencsés BackLed modult is. Előbbi olcsóbb, de több kell belőle, utóbbi korrektebb, de drágább.

A választást mindig az adott projekt határozza meg. LED modulokkal a fólia távolság akár 12 cm-re is levihető, LED szalag esetében a minimum távolság 20 cm.

A homogéb, de erős fény miatt a konyhában is tökéletes

Vezérlés

Természetesen a feszített fólia mögötti LED-ek több szempontból is vezérelhetőek. Megoldható a színváltás.

Világításunk az RGB rendszer 16 millió színárnyalatában tündökölhet, a fehér számos megjelenését is lehetővé téve.

A fényerőssége is változtatható beépített technológiától függően. Ez megoldható a normál kapcsolóba épített dimmerrel, de egyedi világítási rendszerünk integrálható az okos szisztémákhoz is.

A csillár a nappaliban már a múlté: leváltja az álmennyezetbe épített feszített fólia világítás

Elhelyezés, beépítés

A két megoldás közül választhatunk: a síkban feszített, vagy a ledobozolt. Általában az előbbi az esztétikusabb, mert a gipszkartonból épített a mennyezet síkjába integrálódik. A mennyezetről lelógó fogadó test viszont egy óriási lámpaként jelenik meg. Persze vannak esetek, amikor ez alkalmazandó, mert a kivitelezés közbeszól.

A síkban feszített átvilágítós fóliához szükséges a felette elhelyezkedő tér teljes használata az árnyékmentesség miatt.

Hogy ez a szabad tér rendelkezésre álljon, már a kezdeti lépések során egyeztetni kell az egyéb gépészetek szerelőivel, hogy ne csövezzenek be minden részt a kijelölt területen. Ellenkező esetben már csak lefelé lehet terjeszkedni. A feszített álmennyezet látványos világítási megoldás az otthonokban, mert nemcsak a design része, hanem a lehető legmagasabb komfortot nyújtja világítás-technikai szempontból is. Ráadásul a feszített fóliás világítással a mennyezeten kívül számolhatunk az oldalfalakon is. Ablakok, teraszajtók és egyéb fényes látványok utánzására is képes.

Bizony nem igazi: a feszített fólia világítás varázsolja a fürdőbe a látványt

A fólia

A feszített fólia világítás nem egy lámpa, amit levehetünk a lámpaboltban a polcról. Ezt kifejezetten a megrendelő igényei alapján egyedileg, a környezethez igazítva készítik.  A fényvezető fóliát melegen nyújtják és kifeszítve teszik a helyére. Éppen ezért változatos méretekben és síkformákban használható föl. A színvisszaadás 80% feletti érték. Mosható, vízálló, savval és lúggal szemben a szükséges mértékben ellenálló. CE és Bs1-d0 tűzvédelmi besorolás, hogy bárhol alkalmazható legyen.

Ahogyan ez sem igazi ablak, hanem egy modern, letisztult lakásvilágítási módszer

A dizájn új útjai a feszített fóliával

És, ami a legfontosabb, hogy bármilyen kreatív elképzelés fotóként nyomtatható rá. Amennyiben álmennyezet világítás elemként használjuk őket, megjelenhet a fejünk fölött az égbolt a felhők játékával. A modern belsőépítészet ugyanis ötvözi a designt és a funkcionalitást, csillárok helyett inkább átvilágítós álmennyezet világítást alkalmaz.

A nyomtatott barrisol fólia tehát egy nagyon hatékony eszköz a kezünkben.

Jól kiválasztott fotóval vagy más mintázat printelésével nagyon látványos megoldás. Nyithatunk vele egy ablakot a szoba falán is, ahol besüt a nap és belógnak a fák ágai megannyi zöld levéllel.

Vagy használható egy visszafogottabb megoldásban. Tegyünk egy bevilágító vakablakot egy ablak nélküli helyiségbe! Itt nem feltétlenül jó egy harsány fotó. Viszont néhány finom vonal úgy hat, mintha a keret elemei árnyékot vetnének a függönyön. És teljesen megváltoztatható általa egy alagsori otthoni barkácsműhely hangulata is a mennyezetre vagy a falra szerelve. Hangulatos fényhatást adnak a fürdőszobában, és praktikusak a konyhában is. Ahogyan a lakás egyéb helyiségeinek megvilágítására is szóba jöhetnek.

Nem csak egyenesekben gondolkodhatunk, mert a fólia bárhogyan alakítható

Energia

Jellemzően kevés energiát fogyaszt, de amikor szükség van rá, képes magas fényáramra is.

A feszített fólia mögé épített világítás digitális fényerő szabályzása alapértelmezetten programozható. A bekapcsolási értéket 10-20 % közé szokták állítani a kivitelező szakemberek. Tapasztalat, hogy általában ezen az értéken is marad. Ebből adódik, hogy éves szinten a megtakarítás 70-80% közé tehető, ami 10 éves távlatban komoly villanyszámla csökkenéssel jár.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek