Skip to main content
Trend és dekoráció2021. november 25.

Kopogtat az ünnepi díszítés és szabadtéri fényfüzér időszaka

Építőpont Magazin
image

Év végéhez közeledve egymásnak adják a kilincset az ünnepi díszítés családi, vallási, vendéglátási apropói. Időben és kiviteli formákban is kitágult a „karácsonyi dekoráció az udvaron” fogalma. Nézzünk körül a házunk táján!

Ünnepi díszítés igénye a ház körül

A naptári év vége már egyre korábban várakozásunkkal és vágyakozásunkkal telik meg, hogy jóleső ünneplésben és pihentető szabadnapokban zárulhasson.

Keltse adventi visszaszámlálás, oldódó télies hangulat vagy szeretetlégkör érzetét, sokunkban van késztetés arra, hogy mindezt a környezetünkben is kifejezzük. Ennek legelső terepe lehet, amikor az udvarba és a homlokzatba igyekszünk életet és ünnepet lehelni.

Kertben nevelt kis fenyőfákra, gömbbokrokra, vízszintesen (le)nyúló faágakra felszerelhetők például akasztós karácsonyfadíszek, amelyek majd egy könnyű hóeséssel megszórva szolid eleganciát kölcsönöznek a birtoknak. De hagyományosan ilyenkor mégiscsak zöldág, toboz, bogyók, általában pedig a piros és zöld színek az alapkellékeink.

A zöld és a piros a karácsonyi díszítés örök párosa

Ami egyből hat: az ajtókoszorú

Egy jól megválasztott, télen is zöldellő kerti tájkép növényzete mellé önmagában elég lehet egy jól érvényesülő bejárati ajtó feldíszítése.

Minden lakáson kívüli ünnepi díszítés kiindulópontja egy ízléses, függesztett koszorú.

Ez lehet a szüret és termékenység emlékeként még őszről maradt szőlővesszőkből hajlítva, aminek alsó öblébe bogyós ágakat foglalunk bele. Többnyire örökzöldből font koszorút díszítünk – akár élethű műgyümölcsökkel (alma, narancs, ananász, de időjárásállókat vegyünk!), amelyek máris egy jóízű és vitamindús lakoma képzetét keltik a hideg évszakban. A felső koszorúíven díszszalagos csokor vagy gyöngysor is jól mutat. Élénkpiroshoz csak akkor ragaszkodjunk, ha annak jelenlétét a bogyós termésekkel még nem értük el. Nyomatékosításhoz megférhet akár három egyforma koszorú egymás alatt; vagy kétszárnyú ajtón egy-egy egymás mellé. A koszorú kiegészíthető valódi vagy kasírozott csengődísszel – vagy egészében helyettesíthető laposabb és mutatósabb szélcsengővel, rajta zöld bodrokkal. Gondolhatunk még egy téli hangulatú míves kopogtatóra, vagy csak az ajtó látványos piros masnis keresztkötésére mellmagasságban.

Tradicionális kompozíció, lenne, ha nem került volna oda egy kakukktojás

Karácsonyi dekoráció az udvaron

A látványt a szemöldökfa fölötti homlokdísszel, talpunk alatt üzenetes vagy zölddel körbefuttatott lábtörlővel gazdagíthatjuk. Mindkettő csak még melegebben fogadja az érkezőt. De a bejáratot közrefogó kaspók, cserépedények is gazdagon megtűzdelhetők lehetnek színes gally-bogyó-lomb kombinációkkal. Felaggatott borostyán, magyal, fagyöngy nem csak fehér háttér előtt szemrevaló. De bármilyen udvari objektum lehet dekorálható.

Ablakpárkányt, virágládát, védőrácsokat, ablakkosarakat mind „meg tud fűszerezni” egy ünnepi díszítés. Fenyőfüzér remekül mutat akár veranda, akár kocsibeálló oszlopai körül.

Az ezüstboás, angyalhajas felöltöztetést ugyan nehéz szélvédettre csinálni, ezért legjobbak a természetes girlandok: átlósan vezetve, pergolán körbetekerve. Téliesített kutyaházunk szintén kaphat némi „csúcsdíszt”, nem beszélve különálló postaládákról, vagy kültéri álló vagy falilámpákról, amelyek fényeit az év legrövidebb nappalait számláló decemberben különösen jóleső érzés hangulatos világításokkal kiegészíteni.   Ezzel el is érkezünk az ünnepi díszítés – már-már külön műfajt alkotó - speciális eszközeihez, a karácsonyi izzósorokhoz.

Egy rusztikus példa arra, hogy a kert minden eleme méltó az ünnepi díszre

Estéink szemvonzó varázsceruzája: a fényfüzér

Egyrészt ott vannak az apró hangulatvilágítás biztonságos formái: a LED-es mécsesek és lámpácskák gyertyalángszerűen vibráló fénypontjai, a kerti lampionok, világító gömbsorok, ablakok mögé kívánkozó karácsonyi piramisok. De ünnepi díszítés terén átfogó és átütő hatást leginkább fényfüzérekkel érhetünk el. Kerülhetnek az udvari fenyőkre csigavonalban, vagy egy jellegzetes alakú lomhullatóra aprócska világítótestekből készült flitterként. De gyalogciprusaink, kúszó borókáink, a sziklakert alvó növényzete maga is beborítható lehet LED-es égők szőnyegével, amelynek fénye a hóleplet is varázslatos árnyalatokban színezi.

Külön feladat az épület jellegzetes éleit kiemelő vagy egy-egy hangsúlyos ablakeretet a sötétben is kiemelő arasznyira vezetett kontúrvilágítás telepítése.

Ehhez a homlokzatra a megfelelő szerelékekkel könnyen felerősíthető fénykábelekre van szükség. A műanyag tömlőkbe behúzott LED-sor jól méretezhető és alakzatra hajlítható, de a bonyolultabb kompozíciókat (és mennyiségeiket) azért előre tervezzük meg. Ott vannak még a házereszről, erkélyről lógó vibráló zuhatagfények is, szintén egyszínű vagy színkavalkádos kivitelben. Egy összetettebb díszkivilágítási rendszer ráadásul programvezérlővel és időkapcsolóval még zenére komponálható villogási, világítási sorrendbe is szervezhető.

Fényélek és fényfoltok kombinációja

Megfelelő fénytechnika a ház körül

Mindenképpen kültérre gyártott apróégős világítást keressünk, amelynek foglalatai vízfröccsenés ellen védettek illetve vízhatlanul tömítettek.

Legyen az bármilyen fényfüzér: igyekezzünk belőle összeszerelt állapotút szaküzletből beszerezni, számlát eltenni, szakszerű útmutatót végigböngészni.

Kertünkben maximálisan 24 V-ról üzemelnek és adapterrel csatlakoznak a hálózathoz: kellően a falhoz erősített, kettős szigetelésű tápkábellel. (Párhuzamos kapcsolásúak, ezért az akár egész szakaszokat érintő esetleges izzó- vagy kontakthibát majd – Ohm-mérő állású – mérőműszerrel kell keresnünk.) LED-jeink olykor lekapcsolt állapotban is némi szivárgó áramhoz jutnak, halványan derengő fényt eredményezve, ha olyan (kettős, érintős, éjszakai fénnyel ellátott) a kapcsolójuk. Ismert a piacon napelemes változat is, bár kissé sovány fénnyel, amely azért tovább tart néhány koraesti óránál. Az éjszakák nyomasztó hosszabbodását megszakító téli napfordulónak még egy ideig fontos segítőtársa lehet a fényes karácsonyi dekoráció az udvaron.

Persze mindig akad, aki nem tud megállni

Ajánlott cikkek