Skip to main content
Fal és szigetelés2023. január 27.

Gipszkarton lyuk javítás házilag hat lépésben

Építőpont Magazin
image

A gipszkarton igen praktikus építőanyag. Néha azonban baleset is érheti. A nekicsapódó szilárd tárgytól sérülhet. Persze ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen a gipszkarton lyuk javítás egy kis ügyességgel házilag is tökéletesen elvégezhető.   

A gipszkarton már szinte nélkülözhetetlen kelléke a modern építészetnek. Térelválasztásra, álmennyezetek építésére, tetőterek falazatának kialakítására, téri dekorációs elem megalkotására, de még hangszigetelésre is alkalmas.

Az anyagszerkezete azonban az erős mechanikai hatásoknak nem mindig tud ellenállni.

Ha pl. a lakás átrendezésekor egy nehezebb fotellel esetlenül fordulunk, a bútor lába lyukat üthet a gipszkarton fal felületén. Hogy ne kelljen huzamosabb ideig néznünk a sérült falat, megmutatjuk , hogyan lehetséges a gipszkarton lyuk javítás hat lépésben.

Gipszkarton lyuk javítás első lépése

Vegyünk egy, a javítandó lappal azonos vastagságú gipszkarton lap darabot.

A méretének valamivel nagyobbnak kell lenni, mint a sérült rész területe.

A sérült rész körül kijelöljük az új lapdarab területét úgy, hogy az adott darabot a lyuknál a falhoz illesztjük, és a körvonalai mentén körberajzoljuk.

Kétszer mérj, egyszer vágj!

Gipszkarton lyuk javítás második lépése

Mielőtt a sérült rész körül kivágnánk a gipszkarton fal megjelölt területét, győződjünk meg róla, hogy mögötte nem futnak-e vezetékek. A célra alkalmasak az ún. elektromos vezeték kereső készülékek.

A gipszkarton falat az új lapdarab kerülete alapján kivágjuk vagy kifűrészeljük, és a sérült részt óvatosan kiemeljük.

A vágott éleket, valamint az új darab éleit fózoljuk, hogy „V” alakú hézag képződjön.

Használható a célra erős kés vagy speciális fűrész is

A gipszkarton lyuk javítás harmadik lépése

A lyukba két darab CD-profilt, esetleg cseréplécet helyezünk, és a gipszkarton falhoz csavarozzuk. A profilok vagy lécek rögzítéséhez 212. típusú gyorsépítő csavarokat használunk.

A fémen kívül megfelelő vastagságú faléc is alkalmas

A gipszkarton lyuk javítás negyedik lépése

Az új, előkészített lapdarabot 212. típusú gyorsépítő csavarokkal a CD-profilokra vagy lécekre rögzítjük.

A javító lap rögzítése a belül elhelyzett CD-profilhoz vagy léchez

A gipszkarton lyuk javítás ötödik lépése

A hézagokat  hézagoló anyaggal (pl. Rigips Vario, Super, ProMix Mega) töltjük ki,

ezt követően a hézag köré hézagoló anyagot kenünk, belehelyezzük a hézagerősítő szalagot, és újabb réteg hézagoló anyaggal elsimítjuk.

A hézagerősítő szalag használata

A gipszkarton lyuk javítás hatodik lépése

Végül a javított területen a gipszkarton glettelés. A glett megszáradását követően pedig a csiszolás.

Az utolsó hézagolás során nagyobb méretű simítót használjunk!

A gipszkarton lyuk javítás festés után már nem vehető észre.

Fontos az egyenletes simítás!

Egy alternatív megoldás

A mennyiben a gipszkarton lyuk javítás miatt nem kívánunk ilyen precíziós munkát végezni nem bízván mérési és illesztési tudományukban, adódik egy másik módszer is. Ebben az esetben szintén gipszkartonból való javító lapot kell használni és a lyukat vágással négyzetté szélesíteni.

A javító gipszkarton darabunkat formáljuk téglalap alakúra a következő méretezéssel. A rövidebb oldala 2-3 centiméterrel legyen nagyobb, mint a falban kialakított négyzet oldala! A hosszabbik akár 6 centiméterrel is meghaladhatja ezt az értéket.

A méretre vágott darab közepébe fúrjunk egy hosszabb szárú csavart. A lapnak azokat a széleit, amelyek a csavar befúrásának oldalán találhatóak a rövidebb oldal mentén kenjük be épületipari ragasztóval vagy szerelőragasztóval kb. 3-3 cm vastagságban alul és felül! A hosszabb oldal mellett elegendő 1,5-1,5 cm-es szélességben felvinni a rögzítő anyagot. A méretre vágott lapot illesszük a lyukhoz merőlegesen a fal síkjára úgy, hogy közben a csavar szárával tartjuk! Ha oldalvást fordítjuk 45 fokos szögben a padló síkjához képest, akkor a négyzet átlóján keresztül a fal síkja mögé tud bújni. Ekkor fordítsuk úgy a javító lapot a csavar segítségével, hogy belülről elfedje a négyzet alakú hézagot.

A fal síkjával megegyező irányba forgatott  lapot ( elhelyezkedhet a téglalapunk álló és fekvő irányban is) a csavarral húzzuk magunk felé, hogy a ragasztóval kent részek hozzá tudjanak tapadni az ép gipszkarton fal hátsó oldalához!

Várjunk pár percet, amíg a ragasztó megköt! Nézzük meg, hogy a termék hány órányi végső szilárdulási időt ír elő! Ha ez eltelik, a kialakult mélyedést, amely mélysége megegyezik a gipszkarton fal vastagságával, már bekenhetjük glettel, hiszen hátulról megkapta a támasztékot. Ügyeljünk az egyenletes simításra, hogy kevesebb időt vegyen igénybe a felület csiszolása, amely falcsiszoló géppel kényelmesebb, pontosabb.   Az ilyen módszerrel készült gipszkarton lyuk javítás is meghozza az eredményét. Persze a felület festését követően.

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek