Skip to main content
Hírek2021. december 28.

Az otthon biztonsága a szilveszteri utazások során

Építőpont Magazin
image

Az óévet sokan wellness hotelekben búcsúztatják. Ilyenkor akár egy hétre is üresen marad a ház. De mit tehetünk ilyenkor az otthonunk biztonsága érdekében? A Budapeti Rendőr-főkapitányság segítségével foglaltuk össze a legfontosabb óvintézkedéseket.

Nézzünk körül az udvaron!

Hogy minimálisra csökkentsük a betörés esélyét, először is nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.

Bármennyire is magától értetődőnek tűnhet a tanács, az ajtókat, ablakokat jól zárjuk be, ugyanis az utazás előtti nagy sietségben megeshet, hogy megfeledkezünk róla, figyelmetlenségünkért pedig nagy árat fizethetünk.

A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni!

Tartsunk rendet közvetlen környezetünkben és a kertben! A széthagyott kerti holmik, gépek, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén ellophatók, ráadásul vonzzák a besurranó tolvajokat.

A sűrű örökzöld növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára.

A dúsabb tujákat, tűlevelű bokrokat, fákat ritkítsuk meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni! A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait pedig kissé vágjuk vissza, mert az is megkönnyítheti a bemászást!

A kert megvilágítását szolgálhatják a programozható világító térkövek.

A fészer is megérdemel egy lakatot

A lakásban is akad egy-két teendőnk

Érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban.

Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket,

hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehet a rablók elől.

Mondjuk le az újságot!

A postaládában felhalmozott újságok és különböző reklámok is arra utalhatnak, hogy a ház lakói távol tartózkodnak. Az újság-előfizetéseket vagy bármi egyéb, a külvilággal napi kapcsolattartást igénylő szolgáltatást mondjuk le! Már egy ilyen aprósággal is sokat tehetünk a vagyonvédelem fokozásáért.

Egyértelmű jel

A vagyonvédelem terén sokat segíthetnek a szomszédok!

Elutazásuk ideje alatt sok tennivaló hárulhat barátokra, szomszédainkra az otthon biztonsága érdekében. Kérjenek meg egy barátot vagy egy megbízható szomszédot, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, a szemétszállítási napokon az önök kukáját is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem. Esténként kapcsolja fel a villanyt, és húzza le a rolókat vagy húzza be a függönyöket! Az azonban fontos, hogy a redőnyök, függönyök ne legyenek állandóan leengedve, illetve behúzva, mivel ez is egy jel arra nézve, hogy senki sem tartózkodik otthon.

Fontos, hogy a megbízott személy tudja a pontos címet, ahol a vakációt töltik, és egy telefonszámot, ahol baj esetén feltétlenül el tudja önöket érni.

Ne verjük nagydobra, hogy elutazunk!

Próbálják minél kevesebb emberrel megosztani, hogy huzamosabb időre üresen hagyják a házat. Hisz minél kevesebben értesülnek a tényről, annál kisebb a lehetősége annak, hogy olyan ember fülébe jut a hír, aki esetleg nem tisztességes céllal érkezne lakásba.

Szóval az utazásról készült fotókat már csak a hazaérkezés után érdemes posztolni.

Védjük a nyílászárókat!

Az otthon biztonsága egyik legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, biztosítóláncot, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil.

Több ponton záródó biztonsági ajtó

Az ablakoknak – amelyeknél soha nem hátrány, ha többrétegűek -  sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel, esetleg utólag felszerelhetnek például zárható fogantyúkat.

Szép és véd az ablakrács

 

A vagyonvédelem praktikus eszközei a mozgásérzékelők!

Helyezzen ki minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket, mivel ezt annak jeléül veszik, hogy az adott háznál vigyáznak a biztonságra.

Másrészt pedig a környékbeliek, akik tudják, hogy senkinek nem lenne szabad ott tartózkodnia, azonnal felfigyelnek a fényáradatra.  Az otthon biztonsága növelhető a házon fennhagyott karácsonyi fényfüzérekkel is, amennyiben ezek megvilágítják a házat és közvetlen környékét.

Egyszerű és hatékony a mozgásérzékelős lámpa

Ne hagyjuk a kulcsot a lábtörlő alatt!

Ha azt gondoljuk, hogy a legtöbb „tikos hely” (lábtörlő alatt, ablakpárkányon, ajtókeret fölött, odvas fa belsejében…) a betörők előtt is titkos, elég nagyot tévedünk. Egy tapasztalt elkövető számára nem okoz különösebb gondot a kulcs meglelése. A legszerencsésebb, ha a pótkulcsot a szomszédra vagy egy közeli barátra bízzuk baj esetére.

"Drágám! A nagy sietségben bezártad te az ajtót ?"

Az otthon biztonsága titka: a riasztó!

Modern riasztórendszerek széles választékban beszerezhetők. Lehetőség van olyan rendszert választani, amely a szerződött biztonsági szolgálatot riasztja, de akad olyan is, amely közvetlen összeköttetésben áll a rendőrséggel. Ha ilyen távfelügyeleti riasztórendszert választ, akkor

a rendszer kiépítésének egyszeri díja mellett havonta fizetni kell készenlét, illetve téves riasztás esetén a kiszállásért is.

Cserébe biztosan fogja tudni, hogy ha bármilyen probléma adódik, akkor valaki a helyszínre fog sietni, és ellenőrizni a helyszínt. Ha nem tervez ekkora beruházást, akkor válassza a barkácsáruházakban kapható egyszerűbb riasztóberendezések közül. Van, ami ajtó- és ablaknyitást érzékel, léteznek mozgásérzékelős készülékek, de van hő- vagy hangérzékelő (rezgés) berendezés is a kínálatban. A működtetés is változatos lehet, a legtöbb riasztó külső táplálást igényel, de léteznek nagyon egyszerű, elemes kis készülékek is.

Már a látványa is elriaszthatja a betörőt

Zárt térbe mozgás- és nyitásérzékelő riasztók kombinált kiépítése javasolt erős hang- vagy távriasztással.

Fontos, hogy az olcsóbb, főleg a kisebb riasztókészülékek gyorsan hatástalaníthatók – egyszerűen földhöz lehet csapni őket, illetve sok esetben az elektromos táplálás megszüntetésével (drót elvágása) eleve működésképtelenné válnak. Kertbe érdemes mozgásérzékelős reflektorokat kiépíteni, amelyek behatoló esetén a védeni kívánt területet erős fénnyel bevilágítják.

Amennyiben mégis megtörténik a baj, haladéktalanul értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, vagy 112-es segélyhívószámokon.

 

 

 

 

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek