Skip to main content
Hírek2022. november 30.

Kerülendő otthoni balesetek az év végi ünnepekkor

Építőpont Magazin
image

Ünneplő december háztartási balesetek nélkül? Lehetséges, ha odafigyelünk a statisztika tanulságaira. Íme a gyakorlat példáinak leltára a az otthoni balesetek megelőzése érdekében!

Egy statisztika, ahol a csökkenés = javulás

December a háztartási balesetek mágnese. Jót akarunk, de óhatatlanul hibaszázalékkal dolgozunk. A KSH idősoros összesítései szerint a halálos kimenetű otthoni szerencsétlenségek száma az utolsó 10 évben örvendetesen csökkenő irányzatot mutat. Egész évben ez még mindig 1500 fölötti számot jelent, ami több mint húszszorosa a végzetes munkahelyi baleseteinknek. De minden enyhébb kimenetelű balesetet is épp elég ijedelem, fájdalom és bosszúság kísér. Ráadásul az év végi pihenőidőben hiányzik nekünk a legkevésbé az orvosi ellátás és egy biztosítási káresemény körüli hercehurca. Érdemes tehát felidéznünk „háztartási KRESZ-ünket” a balesetek megelőzése érdekében. Mert az ünnepi „specialitásoknak” – a végzett tevékenységtől függően – nők, férfiak és gyerekek egyaránt tipikus célpontjai lehetnek.

Kötözés előtt mindig fertőtlenítés!

Próbáljuk kerülni a hajszoltságot és kapkodást!

Elesés, elbotlás, elcsúszás? Hányan legyintünk erre, pedig a legsúlyosabb sérülések ezekből erednek (sőt, a statisztika szerint a halálos otthoni balesetek kétharmada!). A kiemelkedő veszélyforrás pedig nem más, mint a sürgetettség érzése.

Mind a felpörgő, célegyenesbe forduló készülődések idején, mind az önfeledt játék és együttlét napjaiban a nagyszobák akadálypályának ígérkeznek. Ötletszerűen és kiszámíthatatlanul telnek meg tárgyakkal és részlegesen visszahajtott/felcsavart szőnyegszélekkel.

A felbukás, orra esés melegágyai. Vagy szokás csak egy fényfüzér világítását meghagyni és amellett teljes bátorsággal botorkálni éjszaka, hiszen úgyis ismerjük a járást. Csakhogy mindig lehet egy észrevehetetlen útakadály, amit ottfelejtett az egyik családtag. Nem árt tehát a „terepet” letisztítva tartani. De a túlbuzgó vagy szükségtelenül sietős takarításokkal is vigyázzunk! Sok a kiálló kemény dolog, amibe lábat, fejet, kezet verhetünk be. Felmosott csempék és kövek környékét is legjobb „lezárni” a száradás idejére, mert hatalmasat lehet rajtuk vágódni. Sajnos ez a háztartási balesetek típuspéldája. Az ablakmosós önveszélyeztetések pedig már a magas helyek területére vezet tovább bennünket.

Szép, de veszélyes! Hogy kerül a csizma a tűz fölé?

Szédítő magasságokban és borotvaéleken táncolás

A beltéri díszítések (f)elhelyezését nemegyszer nyújtózkodás, lábujjhegyezés, labilis pózokban egyensúlyozás kíséri. De az sem mindegy, milyen kisegítést alkalmazunk a nehezen elérhető helyekhez. Az egymásra tornyozott kisbútorok módszerét felejtsük el, a váratlan lebillenéskor uralhatatlan a landolásunk.

Lehetőleg bevizsgált háztartási létrákat használjunk: széles és csúszásgátlós lépcsőfokokkal és fellépővel.

Jobb híján a kétágú festőlétra is megteszi, ha biztonsági összefogó láncai épek, keménytalpú cipőt viselünk és van egy padlóról biztosító segítőnk. Ha igazítanunk kell a fa tövén, az éles konyhakés vagy bicska mindig testünktől kifelé irányuló mozdulattal fusson. Kisbaltás kihegyezés csak pl. vastag és széles rajztáblán vagy gyúródeszkán megengedett. Nemcsak az ünnepi dekoráció felaggatásakor a hajlított drótvégek, de önmagában a tűlevelek között matatás szúrásveszélyeket tartogat. De hajtogatáskor vagy csomagoláskor is váratlanul nyersen tud végigszaladni az ujjunk a papír élén és máris kész a lassan gyógyuló, érzékeny, vércsíkos hámsérülés.

Kertészkesztyűnk jó szolgálatot tehet, legalábbis ha nem akadályoz a finom mozdulatokban. Kézműves díszek fűzésekor vagy varrásakor használjunk gyűszűt és vigyázzunk a szájban megtartott tűkkel!

Régebbi karácsonyfadíszek pengeéles szilánkokra tudnak széttörni és szétszóródni a padlón. Ilyenkor minél nagyobb területen söpörjünk össze és felporszívózzunk fel, mielőtt belelépő vagy belenyúló „forgalom” érkezne. A gyerekeket pedig készítsük fel az egyre divatosabb (Újszerű karácsonyfa ötletek és változó trendek c. cikk linkje) műhó beszippantásának vagy megízlelésének mérgezésveszélyeire!

Egy kockázatcsökkentő "létrapozíció"

Ünnepi fények, ti hűtlen barátok!

Az elmúlt 5 évben a tűzesetek emelkedő tendenciával évről-évre mintegy 30 ezres nagyságrendben kerülnek a statisztika rubrikáiba. Nem titok, hogy ezeknek egyik kicsúcsosodási pontja a december, annak is a legvége. Otthonunk nyílt lángja ekkor lehet az adventi koszorú vagy más gyertyafény. Főleg a vékonyabb szálú gyertyák viaszának a leégése kiszámíthatatlan, márpedig a száraz fenyőágak, csomagolóanyagok, függönyök mind gyúlékonyak. Tűzveszély ellen kis lángocskáinkat állítsuk vastagfalú, szélesedő szájú üvegpohárba, az alján vízzel, amibe majd belefulladhat a gyertya. Kerüljük a körmünkre égő gyufákat és a kézben fogva meggyújtott csillagszórót! Elég, ha a szélrózsa minden irányában kipattogó „lakatosbolhák” egyike megcsípi az ujjunk végét, reflexszerűen eldobjuk az égő szálat, és akkor sok minden egyéb megjárhatja a szobában. Az elektromos termékek növekvő ellenőrzöttsége és szigorú érintésvédelmi előírásai okán az áramütés esetei – pláne amelyek életet is kioltanak – ritkultak az utóbbi időben az otthoni balesetek körében is. Azért csak legyünk résen és például

a karácsonyfaégőket idejében ellenőrizzük: vezetékük és foglalatuk ép-e, a hosszabbító bírja-e a terhelést. Zsinór ne menjen a szőnyeg alatt, ne feküdjön fel fűtőtestre, nagy ívben kerülje ki a szobanövények öntözővizét, a fán pedig ne találkozzon gyertyával vagy csillagszóróval.

Az égők ne érjenek össze, és kerüljük a lámpafoglalat és a hegyes fémdíszek érintkezését, nehogy üzemidő alatt „rázni kezdjen a karácsonyfa”! De olykor hiába a balesetek megelőzése, az izzók kiégése vagy zárlata így is okozhat gondot – pukkanásra, égett szagra, füstfejlődésre azonnal reagáljunk.

Szép, míg uraljuk

A gasztrosarok mumusai

Talán meglepő, de a végzetes kimenetelű otthoni balesetek sorában második a fulladás. Mennyeiek a rántott különféle halpatkószeleteket, ráadásul szálkamentesen kaphatók, de az ördög nem alszik. Egy kósza csont torkon akadása ellen figyeljünk már az elkészítéskor, közvetlenül az elfogyasztása előtt, és kellő megrágás is időt ad még a szájüregben megérezni a „fennakadás”-veszélyt. A nyelőcső átjárhatóvá tételére főtt krumpli vagy kenyérbél kötelező kiegészítő. A konyhában még rutinos szakács kezében is megszaladhat bárd, csontfűrész, filéző kés vagy pecsenyevilla. Ráadásul egybenyitott terekben nemegyszer egy tévéképernyő vonzza el a tekintetet, miközben kezeink dolgoznak tovább – akár egy robotgéppel. Ha megvágtuk vagy megszúrtuk magunkat, mielőbb próbáljuk elállítani a vérzést! Élénk vérvesztés ellen az érintett végtagot mozgassuk magasabbra a szívünknél, majd steril kötésen át gyakoroljunk nyomást a sebre 5-10 percig.

Intenzív főzés-sütés közben víz, gőz, kipattanó olaj vagy étel is leforrázhat vagy megégethet minket. Elsősegélyként hideg folyóvizet a sérülési helyre percekig, majd valamilyen tiszta zsebkendővel fedjük le.

Óvakodjunk még a nyakló nélküli lakmározástól, és túlevéses, gyomorrontásos állapotunkat ne alkohollal próbáljuk kezelni!

Mértékkel, emelkedett ünnepi nyugalomban

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek