Skip to main content
Trend és dekoráció2022. december 12.

Karácsonyi díszítés saját kezűleg

Építőpont Magazin
image

December küszöbén minden otthoni szépítőmunka már ösztönösen a karácsonyi díszítés jegyében történik, az ünnepi hangulat megteremtését szolgálja. Hogy vegyítsük a készen vett és saját kezűleg készített díszeinket házon belül? Adunk néhány ötletet.

Itt az idő, arccal a december ünnepei felé!

Az év végével sűrűsödő feladataink egy része már kellemes elfoglaltság.

Az otthoni karácsonyozás idején kiteljesedő ünnepi érzés kedves tapasztalata  egyre korábban vesz rá minket arra, hogy kicsinosítsuk környezetünket, megelőlegezve a meghitt, barátságos hangulatot.

Előbb a ház körül kell meglegyünk a díszítésekkel , de szorosan a nyomában házon belül sem árt felzárkózni. Az ünnepi kellékek legalább egy részét elkészíthetjük saját kezűleg is, szobamelegben jobban esik az alkotómunka. Ráadásul családi körben lehet tervezni az iskolában a gyerekek által készített díszekkel is.

Legalább a házban lássunk hókristályt karácsonykor

Felvezetés és ráhangolódás „mikrorégiói”

A visszaszámlálás időszakához jól illik egy adventi naptár. Ne korlátozzuk a leleményességünket! Szövetből varrt kis zsebek fenyőfás állványkán számtalan kivitelben elkészíthetők. Lehet tombolás zsákbamacska-megoldás is: óriáscsészéből vagy Mikulászsákból naponként kihúzva egy-egy csomagocskát. De felírhatjuk a hátralevő napok számát egy letörölhető krétás vagy filctollas táblára – hasonlóan a vakációváráshoz. Az ünnepi lakásdekoráció pedig már bejáratunk mellett megkezdődhet: a fali akasztók tetején vagy talpára állított színes divatcsizmáinkban (amíg nem kell hordjuk őket).

Kreativitásunkat összpontosíthatjuk egy-egy szobasarokba vagy fordulóba is. Vagy csak egyetlen szabadon álló könyvespolcra (esetleg háztartási szobalétrára/fellépőre), amit kinevezünk az ünnepi dekoráció kiemelt felületének.

Gyerekszobára is optimalizálható az ötlet, egy kisebb éjjeliszekrény „hangulatba hozásával”.

Fókuszban a csengő, amelynek hangjára majd kezdődik az ünnep

Növényi zöld és illatozó kiegészítői

Otthoni kötészethez minden jó lehet, ami egy adventi koszorúnál  előkerült. Csak itt fatalp vagy tartóedény lesz az alapunk, amit mohával és/vagy jó lombtartású fenyőhajtásokkal vonunk be. Ehhez jöhet ragasztva vagy huzallal kötözve az itatószivacsként működő zöld műanyaghab. Érjen kissé az edény pereme fölé, hogy oldalról is beletűzhetők legyenek növények. A virágkompozíció kapjon levegőt, ne legyen kócos vagy borzas. Körkörös szimmetria körüljárható dísznek jár, míg a valamilyen háttérnek „támaszkodók” felépítménye bátran lehet féloldalas. Néhány naponta spricceljük meg az egészet frissen tartó vízzel! Zöld és piros színekben pompázó cserepes növényeink szintén remek kiegészítők.

A karácsonyi zamatok nem teljesek pomanderek nélkül. A szegfűszeggel megszurkált citrusgyümölcsök legjobban a fütőtest közelében érvényesülnek.

Saját kezűleg gyúrt karácsonyi díszítés sem csak sógyurmából készülhetnek – mézeskalács vagy puszedli is tehető bárhová, ráadásul ehető. Mandarinokból és némi zöldből is rakhatunk karácsonyfa alakú gúlát.

A karácsony jellegzetes zamatai

Az ünnepi lakásdekoráció fényei

Házilag történő gyertyakészítéshez hobbiboltból szerezhető paraffin. Ennek forró oldatába és egy pohárnyi hideg vízbe felváltva mártogathatjuk a kanócot, míg kívánt vastagságú nem lesz. Utoljára még beleforgatható fahéjas-citromhéjas-vaníliás keverékbe, hogy égő állapotában is illatos legyen. De gyertyát nemcsak márthatunk, hanem önthetünk is. Például jól záró papírhengerbe, amiben már benn lóg egy pamutszál és az aljára bepotyogtattunk pár szárazvirágot vagy termést. Mehet bele a hevített viasz, majd kihűtéshez vízbe állítható. Közben a papírbevonat is engedelmesen leázik róla. Méhviaszos lapokból magunk is tekerhetünk pilácsot. A gyertyák leégési útjától végig kellő távolságra legyen minden, ami gyúlékony. Tömbgyertyákkal könnyebb az életünk, a karcsúbbak kis aranycsíkozású poharakba is állíthatók. Hangulatvilágító mécsestartó válhat megskalpolt, kivájt húsú és mintásra lyuggatott narancshéjból. Ne feledkezzünk meg a sokoldalúan hasznosítható beltéri fényfüzérekről! Kialakításuk szerint sorosan kapcsoltak, közvetlenül hálózati áramról működnek. Lámpáik üzembe állítva se melegedhetnek nagyon, és érintésbiztosak.

2 az 1-ben tipp: függöny és ablak közé lógatott égősorok kifelé is fényeskednek, és a szöveten áttetsző fényük a benti térben is hangulatosan világít.

Vagy ha mindent fehérbe öltöztetnénk a lakásban, az összhatást csak fokozhatjuk diszkrét alá- és mögévilágításokkal.

A rétegzett gyertyák kreatív tartókban

Térölelő karácsonyi díszítés házon belül

Igazán persze legnagyobb és központi tereinkre érdemes koncentrálni. A míves, de kissé unalmas tálas vagy falikar, kancsó vagy bokály a szekrény tetején újra szerethetővé tehető. Díszítésük jó apropó lesz a portörlésre is.

Pompás füzért kaphat a lépcsőkorlát, a karnis, a laptévé alatti falcsík – ahogy a szobatükör felső kerete is zöld bozontot növeszthet.

Sok helyen jól mutat egy kis fonatos kosár: mintás díszpapírral, aszalékkal, bogyós zölddel, csonthéjasokkal, gesztenyével, dísztökkel kibélelve. Képkeretek, zsúrkocsi, könyvbölcső vagy akár pianínó is bevonhatók lehetnek a karácsonyi reprezentációba. Ha pedig összevont ajándékként nem is ruházunk be igazira, el lehet gondolkodni egy fali álkandallón. Jelzésszerű párkánya szemet és dekorációt vonzó szobakiegészítő. Ülőgarnitúrán eljöhet a hópehely- vagy csillagmintás díszpárnák ideje. Piros-zöld kockás sálak önálló dekorációba is szervezhetők dohányzóasztalra, komódokra. Ugyanide kis kézműves fafigurák állíthatók, vagy karácsonyfa alakú asztali díszek. Ismerős alakzatú ünnepi témás girlandok, nippek, betlehemek rendhagyó, harsányabb színekben is beszerezhetők. Ezek nem törik meg a fennkölt pillanatokat, de annál inkább környezeti katalizátora lehetnek egy többnapos társas jókedvnek.

Ünnepi fényjáték

Nem maradhat ki az ebédlő és konyha sem!

Az étkezőben  mindjárt a csillárt óvatosan megrakhatjuk dekorációval.

Átlátszó ajtajú sütőnk környéke is ünnepien „megbolondítható”. Ezáltal a gusztusos finomság látványát szezonális felhanggal is megspékeljük.

Az ünnepi asztal maga is a karácsonyi díszítés terepévé válik – lehetőleg mértéktartással. Terítéskor nagyszerűen mutat a fenyőzöld gyertyák és szalvéták együttese. Utóbbiak lehetnek fa szalvétagyűrűben, vagy ötletesen karácsonyfásra hajtogatva. Az abrosz és az asztalfutó színét adhatja a királylila két külön árnyalata. Legjobb alkalom ez az ezüst tárgyaink lehengerlő bevetésére. Vagy magukban összepróbálhatók lehetnek fekete tányérok és aranyszínű vázák is. Borosüvegek nyakára szintén ráügyeskedhetünk néhány apró, mutatós gallért.

Elegáns, visszafogott terítés

Népszerű

hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image
hírek-blokk-kép-1 image

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ajánlott cikkek