Skip to main content
Kertépítés és terasz2022. május 5.

A kertépítés új dimenziói

Építőpont Magazin - SW Umwelttechnik
image

Bár a tulajdonosok általában ámulva nézik, mennyi szépséget ad számukra a kertjük, mégis mindig azon törik a fejüket, hogyan lehetne tovább csinosítani, praktikusabbá, kényelmesebbé tenni. Nos, van egy jó tippünk: az SW térkövekkel.

A térkövek, amelyek életre keltik a teret. Itt ne csak arra gondoljunk, hogy a járdák, a kerti asztal alá való placcok, a medencepartok vagy a kocsibeállók építhetőek belőle, merthogy egy térburkoló elem ma már nem csak bizonyos területek lefedésére szolgál. Lehet belőle kerítés, kerti sütögető, virágláda vagy éppen bortároló is.

Mégpedig igen hosszú időre. Lévén az SW Térkövek egy speciális, száraznak mondható betonból készülnek a legalkalmasabb cementfelhasználásával, magas szintűminőségellenőrzés mellett. Olyan gondossággal, hogy még az anyaghoz vegyített homokszemcse-méretet is kontrollálják annak érdekében, hogy a legjobb fajtával dolgozhassanak. A szemelosztás továbbá az agyag-iszap tartalom folyamatosellenőrzése ugyanis elengedhetetlen a minőségi térkövek előállítása során.

A gyártáskor pedig a betonhoz kevert adalékanyagokkal teszik ellenállóbbá a térkövet a környezeti és a használat okozta hatásokkal szemben. A kiszárított darabok felületét a legtöbb típus esetében színezik, és csúszásgátló réteggel is ellátják. A kész darabokat bevizsgálják: ún. hasító próbának vetik alá, ellenőrizendő a szilárdságot. A gyártó, SW Umwelttechnik egyik betontechnológusa plasztikus példával szolgál az SW Térkő teherbírásával kapcsolatban.

Ha egy akrobatikus képességű, öt tonnás elefánt ráállna egy ilyen kőre, annak bizony semmi baja nem lenne.

De hogyan válasszunk a prémium minőségű SW térkő kínálatból?

Ne feledjük, hogy döntésünk évtizedekre meghatározhatja az udvari környezetünk látványát! Talán még az unokáink is ezeken a felületeken fognak szaladgálni.

Jó kiindulópont, ha figyelembe vesszük magának a lakóházunknak a korát, a stílusát, feltérképezzük a terepviszonyokat, és számolunk a tágabb lakóövezetünk építészeti stílusával is. Ez utóbbival már csak azért is érdemes számolnunk, hogy eredetiek legyünk, de ne hivalkodók. És végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb szempont: „mi lesz belőle?”

A funkció és a divat

szempontjait mérlegelve, közöttük egyensúlyt teremtve három SW térkő kategória kínálkozik. Az első, amely évtizedek óta bizonyít, a klasszikus hullámkő, a jó öreg 10×20-as. Ezek általában akkor használatosak, ha járművek, akár nagyobb súlyú teherautók számára építünk parkolót, amellyel szemben az esztétikai elvárások nem annyira meghatározóak. Az ilyenekhez legalább 6 cm vastagságú elemeket vegyünk, és ne feledjük, hogy a tűző napnak kitett burkolat másképp viselkedik, mint a fedett helyen épített, pl. teraszon lévő!

További jó tanács, hogy a térkő lerakása előtt a nagyobb teherbírás érdekében 15-30 cm mély teherhordó réteget kell a talajban kialakítani. Egy kerti járdánál elegendő a 10-15 cm is. Az alaposan ledöngölt teherhordó rétegre 2-4 cm-es ágyazat kerüljön pl. homokból. A fugázást pedig a lehető legfinomabb kvarchomokkal érdemes végezni.

A második csoport termékei egy nagyon erős trend jegyében formálódott igényt elégítenek ki. Még napjainkban is igen jellemző az antikolt kövek használata. Érthető, hiszen rusztikus, patinás hangulatot sugallnak. Boros pincékhez, zöld területek mellé, mediterrán jellegű házakhoz kifejezetten ajánlott, hiszen romantikus hangulatot kelt a látványuk.

Míg az előző típusok tartják magukat, egyre jobban teret hódítanak a legdivatosabbnak számító, letisztult formavilágot képviselő prémium fajták, amelyek a modern, minimalista stílusú házakkal harmonizálnak a legtökéletesebben. Ezek a darabok általában téglatest alakúak, de számtalan méretben kaphatók, és - természetesen - a lerakásmintázatokban eredeti módon kombinálhatók. Ne féljünk a nyúlánkabb, hosszúkásabb darabokat zömökebbekkel variálni! Jó dinamikát, változatosságot kölcsönöznek a felületnek.

A kertépítők persze az SW Térkövek gazdag színválasztékában is kiélhetik dizájneri buzgalmukat. A legnépszerűbbek mostanában a természetes föld színek: az agyag, a láva, a pala, a széna és homok. Homogén és a kevert színű felülettel gyártott változatokban is kaphatók. Egyik csoportba sem sorolható, mert egészen új minőséget képvisel a gyártó, SW Umwelttechnik szabadalma: a világító térkő.

Az egyedi termék a betonburkolati elemek belső szerkezetének speciális kialakításáról, a beépített világítótestek változatosságáról és a fényvezérlés különleges lehetőségeiről szól.

Az SW Térkövek a beépítésükhöz szükséges kiegészítőkkel együtt olyan átgondolt rendszert biztosítanak, amely a maga egyediségével új dimenziókat nyit a térkőburkolatokkal kapcsolatos elképzeléseinknek és igényeinknek.

Csak a HUFBAU-ban kapható prémium térkövek, színek

A HUFBAU üzleteiben mostantól az SW Umwelttechnik által gyártott SW Térkő a prémium termék a kültéri burkolatok kínálatában. Az SW Térkő stúdiókon kívül bizonyos fajták egyes színárnyalatai csak a HUFBAU építőpontokon lesznek elérhetők. A gyártó „Prémium termékcsaládjába tartozó” Maroskő a kagyló, a tufa, a rozsda és a homok árnyalataiban, a Zselickő a széna, a dióhéj, a pala a hamu színeiben.

A Zselickő letisztult modernitással, kellő eleganciával és lazasággal ruházza fel a kültereket. Felületére öröm rápillantani, hiszen a betonnak minden jó tulajdonsága tükröződik rajta, kezdve a tapintástól egészen a mintázatig.

A Maroskő azoknak ajánlott, akik eltérnének a megszokott elrendezéstől, ugyanakkor a színekben is törekszenek a legkülönlegesebb eredményre. A téglalap alakú, de különböző méretekben kapható darabokból elegáns és dinamikával teli mintázatok alakíthatók ki.

A térkő mellé most ajándékutalvány is jár!

Az SW Umwelttechnik tavaszi promócióján belül Oázis Kertészet utalványt kapnak mindazok, akik 2022. március 21. és 2022. május 31. között bármely típusból legalább 100 m² térkövet vásárolnak. Az utalvány regisztráció után online igényelhető a www.swterko.hu/jatek oldalon. Ehhez mindössze a vásárlást igazoló bizonylatot kell feltölteni és néhány személyes adatot megadni. A feltöltés után a regisztrált címre érkezik majd a 25. 000 Ft értékű ajándékutalvány. Az utalvány igénylésének végső határideje: 2022. június 30.

Ajánlott cikkek