Skip to main content
Kertépítés és terasz2021. szeptember 18.

A tartós térkőburkolat kulcsa a fugázás

Építőpont Magazin
image

A kültéri burkolatok minőségét, tartósságát és esztétikai összhatását a megfelelő tervezés, kivitelezés mellett főként a kiválasztott építőanyagok befolyásolják: fontos szerep jut az ágyazóréteg kialakításához és a fugázáshoz használt anyagoknak.

Kültéri burkolatok kialakítására a funkció, az esztétikum és a terhelés függvényében számtalan megoldás létezik. Ezek közül a legelterjedtebb rendszer a zúzottkő ágyazatra fektetett természetes vagy mesterséges burkolókövekből készült térkő burkolat.

Térkő fektetése zúzottkő ágyazatra.

Népszerűségét annak köszönheti, hogy több előnyös tulajdonsága is van. Egyrészt kivitelezése viszonylag egyszerű, nem igényel kötőanyagot vagy drága segédanyagokat, az esetleges hibák pedig könnyen javíthatók. Másrészt a rugalmas ágyazásának köszönhetően a nagy terheléseknek is ellenáll, így valóban tartós megoldásnak számít. Harmadrészt a rétegrend nem fagyérzékeny és részben vízáteresztő, ami szintén növeli az élettartamát.

Tartósság és alkalmazhatóság

A zúzottkő ágyazatra fektetett térkőburkolatok kialakításánál is figyelembe kell venni bizonyos tényezőket, amelyek az alkalmazhatóságot és a tartósságot befolyásolják a felsorolt előnyök tükrében.

Elsőként a rétegrend fagymentességét érdemes említeni, amit csak úgy tudunk elérni, ha az alsó zúzottkő ágyazat (fagyvédő réteg) vastagságát a helyi talaj és vízviszonyok figyelembevételével határozzuk meg.

Alapszabály, hogy mindig alulról fölfele haladva, három lépésben, lépcsőzetesen csökkentjük a szemszerkezet méretét (0-56 mm fagyvédő; 0-22 mm teherhordó; 2-4 mm ágyazó). Szükség esetén kiegészítő vízelvezetésre (pl. draincső) is szükség lehet.

Fontos tényező a rétegrend részben vízáteresztő tulajdonsága is. Ennek köszönhetően kisebb eséllyel alakulnak ki pocsolyák a térkőfelületen, amit ennek ellenére minimum 2 %-os oldalirányú lejtéssel kell kialakítani, hogy a nagy mennyiségű csapadék elvezetése is biztosított legyen.

A megfelelő vízáteresztő tulajdonságot csak a jól megválasztott szemszerkezetű térkőhomokkal lehet elérni. A tervezésnél számításba kell venni, hogy az épület közvetlen környezetében kialakított vízáteresztő felület áztathatja az alapot és a lábazatot is.

A tartósság szempontjából különösen előnyös, hogy a tárgyalt megoldásnál az elemek roncsolás nélkül visszabonthatók és újból visszaépíthetők, így a javításoknak vagy a térkő alatti utólagos munkáknak nem marad látványos nyoma. Ez azonban csak akkor kivitelezhető, ha a kövek közötti fugák épek és karban vannak tartva, ezáltal a térkőelemek nem feszülnek egymásnak túlzottan.

Szót kell ejteni arról is, hogy a zúzottkő ágyazatban – a betonnal ellentétben – nincs kötőanyag, így a terhelések hatására nem roncsolódik, nem törik, nem megy tönkre. E rugalmasságnak köszönhetően legfeljebb lokális süllyedések keletkezhetnek, amelyek az előbb említett módon könnyen javíthatók.

A tartós és ellenálló réteg kialakítása érdekében gondosan kell meghatározni az ágyazat vastagságát és szemeloszlását, valamint gondoskodni kell a kellő tömörítésről és szükség esetén az altalaj cseréjéről, stabilizálásáról (pl. geotextíliával) is.

A végső megjelenés

A kültéri burkolatok végső megjelenését a lerakott térkő mellett a kialakult fugakép határozza meg. Ezt szintén több fontos tényező befolyásolja.

Precízen fugázott Leier Balneum térkőburkolat Sierra színben.

Az egyik a megfelelő fugaszélesség, amelyet különböző paraméterek alapján lehet meghatározni. A gyártott beton térkövek az esetek nagy részében rendelkeznek egy, az anyagukból kialakított oldalsó távtartó barázdával. Ennek mérete 2-4 mm között mozog, és úgy van kialakítva, hogy a távtartók találkozzanak a lerakásnál, vagyis a fuga szélessége ennek kétszerese lesz (4-8 mm).

Ha nincs a burkolólapon távtartó (pl. a természetes köveknél), a fuga szélességét a lap keresztirányú mérete határozza meg. Kis burkolat esetén minimum 5 mm, míg a nagyobb lapoknál a várható nagy hőmozgás miatt ennél nagyobb fugaméretet válasszunk!

Fontos tényező a megfelelő fugázóanyag is, amellyel szemben többféle elvárás van. Egyrészt legyen nagy szilárdságú és morzsolódásmentes, hogy bírja az összenyomódásból származó feszültséget és a fugával páhuzamos irányú súrlódás koptató hatását. Másrészt legyen fagyálló. Harmadrészt megfelelő szemszerkezettel és szemcseformával kell rendelkeznie azért, hogy ne tömődjön el és a szemcsék képesek legyenek egymáson gördülni.

Ennek az összetett követelményrendszernek kiválóan megfelel a Cemix Quarzsand elnevezésű terméke, amely egy zsákos kiszerelésben kapható, tűziszárított, osztályozott szemszerkezetű és nagy szilárdságú kvarchomok.

A kvarchomokot seprűvel lehet legkönnyebben bedolgozni a fugákba.

A végső megjelenésre nagy befolyással van maga a térkő ágyazat is. Az ágyazó réteg kialakításához olyan anyagot kell használni, amely kellőképpen kiékelődik a burkolat alatt, fagyálló tulajdonságú és megfelelő mértékben vízáteresztő.

Ezen kívül fontos, hogy szemszerkezetének köszönhetően a fugahomok ne folyjon bele, és így ne tűnjön el a fugákból. Ezeknek a kritériumoknak tesz tökéletesen eleget a Cemix Natursand nevezésű terméke, amely osztályozott szemszerkezetű, fagyálló tulajdonságú dolomit homok.

 

Ajánlott cikkek